Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Κινεζική οργή για τα λεηλατημένα του Ελγιν

Κινεζική οργή για τα λεηλατημένα του Ελγιν

The Guardian

Η διαμάχη εκτείνεται σε δυο ηπείρους και για περισσότερο από 140 χρόνια. Αλλά αναθερμάνθηκε εκ νέου μετά την εμπλοκή ενός θρύλου της μόδας και ενός διάσημου οίκου δημοπρασιών. Κινέζοι αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι με τα σχέδια πώλησης εθνικών θησαυρών από ένα αυτοκρατορικό παλάτι, που λεηλατήθηκε και κάηκε από τις γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του οπίου.

Ο σχεδιαστής Υβ Σεν Λοράν απέκτησε τα ορειχάλκινα γλυπτά, δύο κεφαλές αρουραίου και λαγού, για να τα προσθέσει στην τεράστια συλλογή τέχνης του. Αλλά μετά τον θάνατο του, τον Ιούνιο, θα δημοπρατηθούν μαζί με άλλα τεχνουργήματα, σ’ αυτό που ορισμένοι αποκαλούν την αγορά του αιώνα. Ο οίκος Κρίστις υπολογίζει ότι οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν συνολικά τα 200–300 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν τίτλοι…

Η καταστροφή της αυτοκρατορικής θερινής κατοικίας Γιουάνμινγκ–γιουάν (Yuanmingyuan) –γνωστής για τη μεγαλοπρέπειά της και ως «Βερσαλλίες της Ανατολής» – παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα συμβάντα στην κινεζική ιστορία και η τύχη των θησαυρών της ένα εξαιρετικά επίμαχο ζήτημα.

Η «Κινεζική Ημερησία» χαρακτήρισε «πολεμική λεία» την απώλεια των γλυπτών, αν και αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει τη δυσκολία απόδειξης ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα απομακρύνθηκαν παράνομα από την Κίνα. Ο οίκος Κρίστις διατείνεται ότι υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι για το κάθε αντικείμενο.

Ζητούν την επιστροφή τους

Η Κίνα έχει ζητήσει επανειλημμένως την επιστροφή των γλυπτών και λέγεται ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί την αγορά τους κατ’ ιδίαν – αλλά εξοργίστηκε από το ποσό που ζητήθηκε: 30 εκατ. δολάρια. «Είναι κλοπή!» δήλωσε ο εκπρόσωπος της διοίκησης των Αυτοκρατορικών Κήπων, στους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι 30 εκατ. δολάρια είναι ένα ποσό πέραν των δυνατοτήτων οποιουδήποτε συνήθους θεσμού ή ιδιώτη. Πρόκειται για τρέλα, που δεν κάνει καλό σε κανέναν». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι εντελώς απαράδεκτο να βγαίνουν στο σφυρί κλοπιμαία».

Ο Νιου Ξιανφένγκ, αντιπρόεδρος του Ταμείου Αποκατάστασης της Aπολεσθείσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δήλωσε στην «Κινεζική Ημερησία» ότι επιχείρησε να αγοράσει τα αντικείμενα από πράκτορες το 2003 και το 2004, αλλά πρόσφεραν την «παράλογη και απαράδεκτη» τιμή των 10 εκατ. δολαρίων για το κάθε κομμάτι.

Τα ζώα, μαζί με 10 άλλα ακόμη, τα οποία απαρτίζουν τον κινεζικό ζωδιακό κύκλο, ήταν κάποτε μέρη ενός συμπλέγματος γλυπτών σε σιντριβάνι των Αυτοκρατορικών Κήπων. Από το στόμα τους εκτοξευόταν νερό, για να σημάνει τις ώρες. Αλλά το 1860 ο λόρδος Ελγιν, ο τότε Βρετανός απεσταλμένος στην Κίνα, διέταξε την καταστροφή του παλατιού, σε αντίποινα για τα βασανιστήρια και την εκτέλεση Ευρωπαίων και Ινδών ομήρων.

Πέντε από τις κεφαλές έχουν ήδη επαναπατριστεί, αλλά οι ειδικοί φοβούνται πως οι άλλες πέντε μπορεί να έχουν καταστραφεί.

Η εταιρεία China Poly Group αγόρασε το βόδι, τη μαϊμού και την τίγρη, σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 600.000 και 1,2 εκατ. στερλινών το κομμάτι, ενώ με δημόσιο χρήμα αγοράστηκε ο αγριόχοιρος από Αμερικανό συλλέκτη, περίπου 1 εκατ. δολάρια το 2003. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου ένας επιχειρηματίας του Χονγκ Κονγκ αγόρασε το άλογο έναντι 5,5 εκατ. στερλινών και το προσέφερε εν είδει δώρου στο κράτος.

Ο σύντροφος του Σεν Λοράν, Πιερ Μπερζέ, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης της συλλογής, θα χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τις πωλήσεις για τη δημιουργία ενός ιδρύματος επιστημονικής έρευνας για την καταπολέμηση του έιτζ.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4.11.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis