Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

«Να πληρώσουν για το μνημείο αυτοί που το λεηλάτησαν»

«Να πληρώσουν για το μνημείο αυτοί που το λεηλάτησαν»
Πρόταση για την αναστήλωση του ναού του Επικούριου Απόλλωνα
Επί χρόνια αναστηλώνεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία και μόλις τώρα οι υπεύθυνοι του έργου είναι σε θέση να πουν ότι μπορούν να παραδώσουν ένα τμήμα του. Πρόκειται για την εξυγίανση των θεμελίων της βόρειας (στενής) πλευράς του ναού, έργο το οποίο έπρεπε να προηγηθεί προκειμένου να επανατοποθετηθούν οι κίονες σε στέρεη βάση.

Οπως πληροφόρησε μάλιστα τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών το μνημείο, ο κ. Αλέκος Μάντης, πρόεδρος της Επιτροπής Αναστήλωσης Επικουρίου, στους επόμενους δύο μήνες θα αρχίσει η τοποθέτηση των έξι κιόνων από τους δέκα αυτής της πλευράς (οι άλλοι τέσσερις αφορούν τις γωνίες του ναού). Ακολούθως θα αρχίσει να υλοποιείται νέο πρόγραμμα για τις άλλες πλευρές του κτιρίου. Αντικατάσταση του στεγάστρου πάντως δεν προβλέπεται επί του παρόντος.

Το ποσόν των 4 εκατ. ευρώ υποσχέθηκε ο κ. Λιάπης από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), πλην όμως άκουσε και μια αιρετική πρόταση από τον κ. Μάντη, ο οποίος στο πλαίσιο της εξεύρεσης κονδυλίων για την ολοκλήρωση του έργου, που είναι τεράστιο, πρότεινε τη χρηματοδότησή του και από αυτούς που λεηλάτησαν το μνημείο! Γιατί η εξαιρετικής τέχνης ζωφόρος του ναού εκλάπη το 1812 λίγο προτού ξεσπάσει η Επανάσταση του ΄21 από βρετανούς αρχιτέκτονες- αρχαιόφιλους- αρχαιοκάπηλους και τώρα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Οι ενέργειές τους μάλιστα συνέβαλαν κατά πολύ στην αποκάλυψη της θεμελίωσης του ναού με συνέπεια τη σημερινή διάβρωση και καταστροφή του.

Σημειώνεται ότι η ανέγερση του ναού τοποθετείται το 420- 400 π.Χ. και αρχιτέκτονάς του θεωρείται ο Ικτίνος.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
11.11.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis