Μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα κατά 50% και απαγόρευση του δανεισμού τους από τράπεζες ζητεί η Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία επαναφέρει το θέμα της αδιαφανούς χρηματοδότησης των κομμάτων με επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επερώτηση, το 2010 τα κόμματα επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ΠΑΣΟΚ έλαβε 19.809.000 ευρώ, η Ν.Δ. 15.056.267, το ΚΚΕ 4.962.086, ο ΛΑΟΣ, 3.991.816, ο ΣΥΡΙΖΑ, 3.504.108 και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 1.746.103 ευρώ, ενώ το 2011 τα κόμματα έλαβαν συνολικά 40,5 εκατ. ευρώ. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους έλαβαν 13.504.656 ευρώ, από τα οποία 12.298.883 ήταν επιχορήγηση και 1.205.772 ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.
Στην επερώτηση, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος της ΔΗΣΥ κ. Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές Λ. Αυγενάκης, Χρ. Μαρκογιαννάκης και Γ. Κοντογιάννης, σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μαζί έχουν πάρει από τις τράπεζες ώς σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, έχοντας εκχωρήσει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έως το 2016. Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει, όταν «είναι άδηλο ποιο θα είναι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης για τα ερχόμενα έτη, καθώς και ποια θα είναι η δύναμη των κομμάτων και άρα τι ποσοστό επιχορήγησης θα δικαιούνται».
Ως μεγαλύτερος οφειλέτης αναφέρεται η Ν.Δ., με χρέη της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 105 εκατ. στην Αγροτική Τράπεζα και 15 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ που χρωστά 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 97 στην Αγροτική Τράπεζα, 10 στη Μarfin Εγνατία και 5 εκατ. στην Πειραιώς. Επισημαίνεται μάλιστα ότι πρόσφατα, αναλήφθησαν νέα δάνεια από την Τράπεζα Αττικής που πλησιάζουν τα 3 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη περίπτωση προκάλεσε γενικότερη απορία, καθώς ακόμα και για υγιείς επιχειρήσεις με επαρκείς πάγιες εγγυήσεις είναι δύσκολη η χρηματοδότηση, πόσω μάλλον για καταχρεωμένα κόμματα με αμφίβολες προοπτικές επιχορήγησης στο μέλλον.
Στην επερώτηση, η Δημοκρατική Συμμαχία κάνει λόγο για «άκρως προκλητικές χρηματοδοτήσεις», τη στιγμή που η αγορά έχει σημαντική έλλειψη ρευστότητας, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν σχεδόν καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και υποστηρίζει ότι τόσο για ουσιαστικούς, όσο και για λόγους σεβασμού της κοινωνίας που υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες, «η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων».
Τέσσερα αιτήματα
Ως εκ τούτου ζητάει άμεσα: πρώτον, 50% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, και διοχέτευση των κονδυλίων αυτών στην ενίσχυση του λογαριασμού του ΕΚΑΣ. Δεύτερον, απαγόρευση δανειοδότησης από τις τράπεζες. Τρίτον, απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και δημοσιοποίησή τους στο Διαδίκτυο. Τέταρτον, να γίνει πλήρης εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία. Η Δημοκρατική Συμμαχία επαναφέρει με αυτόν τον τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, το οποίο είχε αναδείξει και προ δεκαημέρου, όταν έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον η Ν.Δ. προσέφυγε σε δανεισμό από την Τράπεζα Αττικής. Τότε η ΔΗΣΥ είχε κάνει λόγο για «αδιαφανή» και «ελεγχόμενη» απόφαση της τράπεζας, με δεδομένο ότι οι εγγυήσεις από την κρατική χρηματοδότηση έχουν γίνει εξαιρετικά αμφίβολες όχι μόνον εξαιτίας της αβεβαιότητας στην οικονομία, αλλά και των επικείμενων εκλογών που ενδεχομένως να αλλάξουν άρδην τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με την ισχύ των κομμάτων.
Πηγή Καθημερινή
26.11.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου