Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Το χαράτσι της ΔΕΗ : Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση - πρώτα η δόση μετά τα λάθη

 Κανονικά θα πληρωθεί η πρώτη δόση με το χαράτσι των ακινήτων ακόμη και αν υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό ή εξαιρούνται του νέου φόρου άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με οικονομική αδυναμία κτλ. Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο που θα δοθεί ίσως και σήμερα στη δημοσιότητα.


Σύμφωνα με την τελική εγκύκλιο που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ στις 17 Σεπτεμβρίου.

Όποιο ποσό και αν προκύψει ακόμη και αν είναι λάθος πρώτα θα πληρωθεί και μετά θα διορθωθεί και θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει προθεσμία πληρωμής 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού αντί για 40 ημέρες που ίσχυε με την αρχική απόφαση.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών συστήνει σε κάθε εφορία μία τριμελή επιτροπή η οποία θα δέχεται αιτήσεις ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων αλλα και ατόμων που δεν προβλέπει ο νόμος όπως είναι οι άποροι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κτλ. Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το Δήμο και από έναν αστυνομικό υπάλληλο.

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα εξετάζει κατά περίπτωση αν συντρέχουν οι λόγοι για να ενταχθούν τα πρόσωπα αυτά στο χαμηλό συντελεστή φορολογία 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οσον αφορά στα λάθη που έχουν διαπιστωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και έχουν να κάνουν με τα τετραγωνικά του ακινήτου, την τιμή ζώνης ή και την παλαιότητα η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με βάση τα όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση είναι η εξής:

- Ο διαχειριστής του δικτύου της ΔΕΗ στέλνει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις στις οποίες περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που ανήκουν στη διοικητική περιφέρειά του βάση των οποίων υπολογίστηκε το χαράτσι.

- Οι πολίτες έχουν προθεσμία έως τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν στους Δήμους τους αιτήσεις για τη διόρθωση των λαθών αφού όμως πληρώσουν κανονικά τη δόση που έχει προκύψει με βάση τα στοιχεία της 17ης Σεπτεμβρίου.
- Αν από τις αλλαγές που θα γίνουν με βάση την αίτησή τους στο Δήμο προκύπτει διαφορά φόρου που πρέπει να τους επιστραφεί αυτό θα συμβεί με την επόμενη εκκαθάριση λογαριασμού ΔΕΗ μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.
Οι Δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου 2011 ενημερωμένες καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους στο διαχειριστή δικτύου της ΔΕΗ.

Ο διαχειριστής της ΔΕΗ θα στείλει με τη σειρά του τα στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (στο σύστημα TAXIS) η οποία θα ελέγξει τις τιμές ζώνης αν είναι οι σωστές. Αν διαπιστώσει λάθος θα το διορθώσει και στη συνέχεια μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου η ΓΓΠΣ θα επιστρέψει στο δίκτυο της ΔΕΗ τα τελικά στοιχεία. Με βάση τις διορθώσεις και τις νέες καταστάσεις ο διαχειριστής της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρήσει στον υπολογισμό του φόρου επί των ακινήτων και θα στείλει τους λογαριασμούς στους πολίτες. .

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες που εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω. Επίσης, σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και πρόσωπα που ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση και όσα άτομα χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

24.11.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis