Tα ανείπωτα μυστικά των Ελευσίνιων Μυστηρίων, αλλά και την κρυμμένη γοητεία της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας σκοπεύουν να ανακαλύψουν οι 16 Ελληνες και ξένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος MA Heritage Management. Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, προϊόν της συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Kent της Μεγάλης Βρετανίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «παντρεύει» τον πολιτισμό με τον τουρισμό. Φιλοδοξία των διδασκόντων είναι να εκπαιδεύσουν νέους επιστήμονες εξειδικευμένους στη χρηστή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ικανούς να προωθήσουν μεταξύ άλλων τον πολιτιστικό τουρισμό, έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο για την ελληνική οικονομία.
«Αναρωτιόμουν, ποιο μέρος θα ήταν το καταλληλότερο για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Ευάγγελος Κυριακίδης, αναπληρωτής καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kent και υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του προγράμματος. «Αναζητούσα μια πόλη εκτός Αθήνας, με σημαντική αρχαιολογική κληρονομιά, και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας». Το όνομα της Ελευσίνας, ο αρχαιολογικός χώρος της οποίας είναι ελάχιστα γνωστός στο ευρύτερο κοινό (25.000 επισκέπτες ετησίως), είχε συμπεριληφθεί στο top 5 του Ελληνα καθηγητή. Και παρά τους πολλούς μνηστήρες, η άσημη πόλη κέρδισε με το σπαθί της να γίνει έδρα του προγράμματος χάρη στην άμεση ενεργοποίηση -εντός 24ώρου- της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και του αείμνηστου Γιώργου Μπατζόγλου, δημάρχου μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες της πόλης. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου... «Η συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων επιτυγχάνεται στο 90% των αποφάσεων», αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Γαβριήλ Καμπάνης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας, που κατορθώνει χρόνο με τον χρόνο μικρά «θαύματα» στην ανακύκλωση, τη συγκοινωνία, τον πολιτισμό, τη διαχείριση των οικονομικών της. Από το 1989 έχει γεννηθεί, μάλιστα, η ιδέα για τη δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου στην Ελευσίνα, «ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης», σημειώνει με πικρία ο κ. Καμπάνης. Εχοντας πάντοτε το όραμα μιας αρτιότερης αξιοποίησης της αρχαιολογικής κληρονομιάς, ο δήμος έχει ξεκινήσει ευρύτερη συνεργασία με τη ΜΚΟ «Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», στην οποία ηγείται ο κ. Κυριακίδης. «Ενα από τα προγράμματα που “τρέχουν” συνεπικουρούμενα από σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ιδρυμα Μποδοσάκη, UCLA, Fullbright Foundation, University of Arkansas) είναι η ψηφιοποίηση αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας», εξηγεί ο κ. Κυριακίδης. «Εχουμε αρχίσει φυσικά από την Ελευσίνα».
Για τους 16 φοιτητές η φοίτηση στο μεταπτυχιακό αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία. «Ηθελα ένα μεταπτυχιακό που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δουλειάς μου», ομολογεί η κ. Ελένη Σπυράκη, που εργάζεται στο ΥΠΠΟ και έχει σπουδάσει ελληνική και αγγλική φιλολογία. Οι περισσότεροι συμφοιτητές της είναι πτυχιούχοι Αρχαιολογίας ή marketing. Μεταξύ αυτών είναι και τέσσερις ξένοι φοιτητές, από τη Ρωσία, τη Δανία, τον Καναδά και την Αμερική, ενώ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον φοιτητές από Μεγάλη Βρετανία, Μάλτα, Μεξικό κ.α. Τα δίδακτρα για 18 μήνες είναι 7.500 ευρώ και ισχύει και για τους πολίτες κρατών εκτός Ε.Ε. «Οι χώρες με πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά και ανάγκη προβολής της βρίσκονται ως επί το πλείστον εκτός Ευρώπης», υπογραμμίζει ο κ. Κυριακίδης. Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων και τη βιβλιοθήκη του βρετανικού πανεπιστημίου, αλλά παράλληλα έχουν το δικαίωμα για «πάσο» από το ΟΠΑ. Αντί πτυχιακής θα εκπονήσουν μελέτη σε όποιον φορέα ενδιαφέρεται να «εκσυγχρονίσει» την προβολή των αρχαιολογικών του χώρων. Αυτό που έχει κάνει, ωστόσο, εντύπωση στην κ. Σπυράκη είναι ότι η αξιολόγηση του προγράμματος έγινε ήδη το πρώτο δίμηνο, «ήρθε ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου να παρακολουθήσει το μάθημα και μας έκανε προσωπικές συνεντεύξεις».
Της Ιωάννας Φωτιάδη
Πηγή Καθημερινή
9.11.2011
1 σχόλιο:
Καλησπέρα!!! μου αρέσει πολύ το blog σου , είναι πολύ ενημερωτικό. Σε προσκαλώ στο blog μου. Γεια !!
Δημοσίευση σχολίου