Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πυρά Ζακ Ντελόρ κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου

Eντονη κριτική ασκεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ (1985-1995) στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική επιθεώρηση στο Διαδίκτυο, Challe-nges. Eρωτηθείς για το αν ανησυχεί με την προοπτική μιας «γερμανικής Ευρώπης», για την οποία γίνεται συχνά λόγος, ο 86χρονος πρώην πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε αρνητικά διότι, όπως διευκρίνισε, «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο παρότι η οικονομία της Γερμανίας είναι η πλέον ανταγωνιστική».
Αναφερόμενος στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία σήμερα στην Ευρώπη, ο Ζακ Ντελόρ τον χαρακτήρισε καταστροφικό, εξαιτίας κυρίως των δισταγμών της καγκελαρίου Μέρκελ, στην αρχή της κρίσης, το καλοκαίρι του 2011. Ισως, προσθέτει, η Αγκελα Μέρκελ δεν είχε αντιληφθεί τη σημασία της Ευρώπης για τη Γερμανία, ωστόσο πλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχεται ότι «αν καταρρεύσει το ευρώ και η Γερμανία θα υποστεί σοβαρές απώλειες».
Ο Ζακ Ντελόρ αναγνωρίζει ότι η σημερινή θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη είναι τέτοια που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεχτούν να συζητήσουν τις προτάσεις της. Οι γερμανικές προτάσεις, όμως, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, έρχονται σε αντίθεση με το κοινοτικό πρότυπο, το οποίο μέχρι τώρα συνέβαλε στην πρόοδο της Ευρώπης. Η μέθοδος Μέρκελ για την Ε.Ε., η οποία έχει στόχο τη μετατροπή της Κομισιόν σε μια «τεχνική γραμματεία», δεν μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα.
Οσο για μια νέα συνθήκη που θα διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε. και η οποία θα έχει πρωτίστως μια τιμωρητική παράμετρο, όπως προτείνουν οι Γερμανοί, αυτή θα υπονομεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, λέει ο Ντελόρ. Οι Γερμανοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι άλλες χώρες χρειάζονται χρόνο και μέσα για να ενσωματωθούν στην παγκοσμιοποίηση και για να βρουν τη θέση τους σε αυτήν.



Πηγή Καθημερινή
24.11.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis