Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Δέκα κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών


Στον προσδιορισμό του εισοδήματος θα συνυπολογίζονται
και καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια

Ριζικές ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Η διόγκωση της φοροδιαφυγής αναγκάζει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρουν τα αντικειμενικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη σειρά παραμέτρων που θα οδηγήσει αφενός στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και αφετέρου σε ασφαλή συμπεράσματα για το ύψος των εισοδημάτων που έχουν οι διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται με βάση πλέγμα κριτηρίων στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Η πρόταση για την επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% στα κέρδη των επαγγελματικών και των ατομικών επιχειρήσεων φαίνεται πως τελικά απορρίφθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
O καθορισμός των κριτηρίων επιλογής προσδιορισμού των εισοδημάτων θα γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης που βασίζονται σε διάφορους προσδιοριστικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα:
– Το ύψος των αγορών.
– Τον κλάδο ή τομέα δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα και ποσοστά παραβατικότητας αυτού.
– Το καταβαλλόμενο ή τεκμαρτό ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης (πρόκειται για τη μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης).
– Το ύψος του τζίρου και τα δηλωθέντα κέρδη που προκύπτουν από αυτόν.
– Τον συγκριτικό τζίρο άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων.
– Τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος.
– Τα ελάχιστα όρια αμοιβής των μισθωτών που απασχολούνται στις επιχειρήσεις κ.λπ.
– Την ύπαρξη στοιχείων από «πόθεν έσχες», διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος ή από ελέγχους σε τρίτους υπόχρεους ή από τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.
– Την εμπορικότητα της περιοχής.
– Τη φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των υπόχρεων σε οικονομικά δεδομένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημίες κ.λπ. και σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες.
Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Νάουσας και ένας άλλος που δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα στην περιοχή της Αθήνας θα έχουν διαφορετικούς συντελεστές με βάση τους οποίους θα προσδιορίζεται το εισόδημά τους. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει και νέες μειώσεις στις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα.
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν τεθεί οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις. Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι περικοπές θα ξεκινήσουν από τα εισοδήματα ύψους 40.000 ευρώ και θα καταργούνται για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 70.000 ευρώ.

Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Πηγή Καθημερινή
8.11.2011

Σημείωση δική μας :
Οι δανειακές υποχρεώσεις που έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα προσμετρώνται?
Οι εκκρεμείς υποχρεώσεις επιστροφής ΦΠΑ από το Δημόσιο στον ελέυθερο επαγγελματία δεν θα προσμετρώντα ?????

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis