Με φωνές, απειλές, χειροδικίες και αγωγές διεξάγονται πλέον πολλές από τις συνελεύσεις πολυκατοικιών με αιχμή το αποθεματικό και την οικονομική διαχείριση. Σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης κοινοχρήστων, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κοινοχρήστων, ακόμα και για υπεξαίρεση αποθεματικών που μπορεί να κυμαίνονται από 500 μέχρι και αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με την κ. Μαριάνθη Καλαμαράκη, εκπρόσωπο μεγάλης εταιρείας διαχείρισης κοινοχρήστων, πληροφορίες για κακοδιαχείριση αποθεματικού δίνονται καθημερινά από ανθρώπους που καλούν την εταιρεία της ψάχνοντας κάποιον να αναλάβει τη διαχείριση.
Συχνά είναι επίσης τα περιστατικά όπου ο παλιός διαχειριστής αρνείται να παραδώσει το αποθεματικό στην εταιρεία η οποία τον έχει αντικαταστήσει. «Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε παράπονα από ιδιοκτήτες σπιτιών για την άρνηση παράδοσης του αποθεματικού από τον προηγούμενο διαχειριστή και, ακόμη συχνότερα, για μη σωστή τήρηση του ταμείου των πολυκατοικιών. Τα παράπονα αφορούν κυρίως δαπάνες που έχουν γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί συνέλευση ιδιοκτητών και για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδείξεις. Τα φαινόμενα αυτά έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία και θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προσέχουν σε ποιον αναθέτουν τη διαχείριση», μας λέει η κ. Καλαμαράκη.
Καβγάδες και απειλές
Οι διαδικασίες επίλυσης των διαφορών με τους διαχειριστές είναι χρονοβόρες και δαπανηρές, με αποτέλεσμα αρκετές φορές οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να μη στρέφονται καν στη Δικαιοσύνη και να προσπαθούν να αποσπάσουν τα χρήματα με φωνές, καβγάδες και απειλές. Εάν τα ποσά είναι μεγαλύτερα, η υπόθεση παίρνει τη δικαστική οδό.
«Το αποθεματικό είναι μικρότερο κατά περίπου 3.000 ευρώ από εκείνο που υπολογίζαμε ότι διαθέτουμε. Συγκεντρώναμε χρήματα για να αλλάξουμε το ασανσέρ. Ο διαχειριστής στην αρχή μας έλεγε διαφορετικά πράγματα κάθε φορά, ότι τα χρησιμοποίησε για έκτακτες ανάγκες της πολυκατοικίας, ότι μπήκε διαρρήκτης σπίτι του, ότι έχει χάσει το βιβλιάριο της τράπεζας. Τώρα απλώς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα και δεν ανοίγει την πόρτα. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε», μας περιγράφει ένοικος από την Κυψέλη.
Χάθηκαν 200.000 ευρώ
«Το ποσό που εκτιμάμε ότι έχει χαθεί φτάνει τις 200.000 ευρώ, καθώς πρόκειται για συγκρότημα περίπου 200 κατοικιών που έχει τεράστιες ανάγκες συντήρησης. Μάλιστα, για τις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης προσλάβαμε ένα ζευγάρι ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά. Υποψιαστήκαμε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν μάθαμε ότι γίνονται καθυστερήσεις πληρωμών για υπηρεσίες που χρειάζεται το συγκρότημα. Οταν αρχίσαμε να ερευνάμε, πέσαμε από τα σύννεφα. Τώρα είμαστε στα δικαστήρια», περιγράφει στην «Κ» άντρας από την Παλλήνη.
Υπερβολικές θεωρεί τις πληροφορίες για μπαράζ κακοδιαχείρισης αποθεματικών από διαχειριστές το μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων Τάσος Βάππας, ο οποίος κάνει λόγο για άγνοια εκ μέρους πολλών ιδιοκτητών των αναγκών μιας πολυκατοικίας και των εξόδων της. «Πολλές φορές έχει τύχει να με καλέσουν εξοργισμένοι ιδιοκτήτες, απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο διαχειριστής τους έχει υπεξαιρέσει χρήματα από το ταμείο. Στις περισσότερες από αυτές, ύστερα από έρευνα αποδείχθηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι.
Αρκετές από τις παρεξηγήσεις δημιουργούνται επειδή οι ιδιοκτήτες δεν παίρνουν αποδείξεις για κάποιες από τις εργασίες της πολυκατοικίας, για προφανείς λόγους», υποστηρίζει ο κ. Βάππας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι περισσότερες καταγγελίες και συγκρούσεις οφείλονται στο γεγονός ότι πολλοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτε για τα πιο απλά. «Συχνά η πραγματική οικονομική ζημία για τους ιδιοκτήτες προκύπτει ακριβώς εξαιτίας τέτοιων διαφορών», αναφέρει.
Του Κώστα Ονισένκο
Πηγή Καθημερινή
26.11.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου