Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

2 δισ. αποσύρθηκαν τον Απρίλιο από τις τράπεζες, που μείωσαν τις χορηγήσεις

Κατά 4 δισ. ευρώ μείωσαν τις χρηματοδοτήσεις τους οι τράπεζες στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου. Μαχαίρι στα δάνεια έχουν βάλει οι τράπεζες από την αρχή του έτους, προκειμένου να καλύψουν την «τρύπα» που έχει προκαλέσει η φυγή των καταθέσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Απρίλιο έφυγαν από τις καταθέσεις άλλα 2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους στα 12 δισ. ευρώ. Εκτός όμως από την περιορισμένη ρευστότητα, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών γίνεται με εξαιρετικά φειδωλό τρόπο από τις τράπεζες, εξαιτίας του ρευστού κλίματος που επικρατεί αλλά και της βαθιάς ύφεσης η οποία έχει πλήξει τη δανειοληπτική τους ικανότητα. 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι στρόφιγγες των τραπεζών έκλεισαν ακόμη περισσότερο. Στις επιχειρήσεις τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν ήταν μόλις 212 εκατ. ευρώ. Ομως, όσα έδωσαν στις επιχειρήσεις τα αφαίρεσαν από τα νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια). 

Ετσι το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες στο τέλος Απριλίου περιορίστηκε στα 253,7 δισ. ευρώ από 257,8 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Η μείωση αυτή αντανακλά μείωση των νέων δανείων κατά περίπου 1%, ενώ τον Απρίλιο σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010) καταγράφεται πτώση κατά 0,5%. 

Στις επιχειρήσεις η ετήσιος ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων παρουσίασε οριακή επιτάχυνση στο 1,2%, από 1,1% που ήταν τον Μάρτιο. 

Στα νοικοκυριά ο ρυθμός χρηματοδότησης σε ετήσια βάση μειώθηκε τον Απρίλιο στο 2,2%, από μείωση 2% που εμφάνιζε τον Μάρτιο. Η συνεχής μείωση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων είχε αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των νοικοκυριών στο τέλος Απριλίου να υποχωρήσει στα 116,3 δισ. ευρώ από 118,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. 

Του Χρήστου Ζιώτη
1.6.2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis