Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Στο μικροσκόπιο 30.000 καταθέτες

Τους τελευταίους μήνες, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) «έτρεξαν» ένα ειδικό πρόγραμμα που προμηθεύτηκε το υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος: η διασταύρωση 30.000 ονομάτων Ελλήνων φορολογουμένων, καταθετών χρημάτων σε ευρωπαϊκές τράπεζες, με τα στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων που διατηρείται στη ΓΓΠΣ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλλη, τα στοιχεία των Ελλήνων φορολογουμένων με καταθέσεις στο εξωτερικό που έχουν περιέλθει στην κατοχή του υπουργείου έπρεπε να ταυτοποιηθούν, δεδομένου ότι ήταν σε λατινικούς χαρακτήρες.

Ετσι, μέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος επιχειρήθηκε η αντιστοίχιση των ονομάτων που είναι σε λατινικούς χαρακτήρες με τα ονόματα του Μητρώου Φορολογουμένων της ΓΓΠΣ. «Επί επτά ημέρες «έτρεχε» το πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξει αυτή η αντιστοίχιση, η οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν ήταν μονοσήμαντη», παραδέχεται ο κ. Σπινέλλης. Στις περιπτώσεις αυτές -δηλαδή όταν το πρόγραμμα έδειχνε περισσότερες από μία αντιστοιχίσεις- παρενέβαινε ο ανθρώπινος παράγοντας προκειμένου να διακριβωθεί η ταυτότητα του καταθέτη. Ετσι σήμερα, έπειτα από τέσσερις μήνες διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων, η λίστα των 30.000 καταθετών έχει πλήρως διακριβωθεί. Σύμφωνα δε με τον κ. Σπινέλλη, έχει προωθηθεί στη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

Αρχικά, οι καταθέτες θα ελεγχθούν για το αν έχουν δηλώσει ως εισόδημα τους τόκους που έχουν λάβει από τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Δευτερευόντως θα ελεγχθούν για το κατά πόσον οι συγκεκριμένες καταθέσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος αφορά καταθέσεις σε ξένες τράπεζες που έγιναν από το 2006 και μετά.
Οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν στη ΔΟΥ Γλυφάδας έδειξαν ότι αξίζει τον κόπο. Καθένας από τους ελέγχους έφερε κατά μέσο όρο 4.600 ευρώ επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου ή συνολικά 46.000 ευρώ. Με βάση αυτό το στατιστικό δείγμα, οι έλεγχοι θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 140 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, το νούμερο αυτό ίσως να είναι υψηλό, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η ΔΟΥ Γλυφάδας δεν είναι ενδεικτική για τα εισοδήματα και, πιθανώς, για τις καταθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό.

Δεύτερο βήμα
Ενα επίσης σημαντικό βήμα για την προαγωγή της διαφάνειας στη χώρα είναι η προώθηση ενός σχεδίου ηλεκτρονικής υποβολής «πόθεν έσχες» για όσους είναι υπόχρεοι. Με εξαίρεση τους βουλευτές και τους υπουργούς, για τους οποίους αρμόδια είναι η ελληνική Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που θα καταστήσει ηλεκτρονική την υποβολή του «πόθεν έσχες».

Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί στους επόμενους μήνες, αλλά θεωρείται ότι δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2012. Η πρώτη περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής εκτιμάται ότι θα είναι το 2013 και θεωρείται ότι θα καταστήσει ουσιαστική την υποβολή του «πόθεν έσχες», η οποία σήμερα τείνει να καταστεί ένα «νεκροταφείο» χάρτου.

Σύμφωνα με τον κ. Σπινέλλη, όσες προσπάθειες και βήματα γίνουν προς τη κατεύθυνση της διασταύρωσης περιουσιακών στοιχείων δεν θα αποδώσουν αν δεν κλείσει ο κύκλος τους, με τους σχετικούς ελέγχους. Μέχρι στιγμής υπήρχαν προβλήματα στην ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων, αλλά πλέον η παρακολούθηση των εκκρεμών υποθέσεων κεντρικά από τις υπηρεσίες της ΓΓΠΣ έχει εντατικοποιήσει την προσπάθεια. Η σχετική γνωστοποίηση που δόθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Σπινέλλης, κάθε έλεγχος θα συνδεθεί με τον ΑΦΜ του κάθε εφοριακού που τον αναλαμβάνει μέσα στις ΔΟΥ, έτσι ώστε να υπάρχει παρακολούθηση της εξέλιξης των φορολογικών ελέγχων, όχι μόνον σε επίπεδο ΔΟΥ, αλλά σε επίπεδο ελεγκτή.

Του Βαγγέλη Μανδραβέλη
5.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis