Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ελάχιστος φόρος για επιτηδευματίες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ

Ελαφρώς βελτιωμένη για τους φορολογούμενους θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σχεδιάζεται ελάχιστος φόρος για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Ολα τα φορολογικά μέτρα θα παρουσιασθούν σήμερα από τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο στο υπουργικό συμβούλιο, τα οποία, ωστόσο, θα έχουν πάρει νωρίτερα την έγκριση της τρόικας, η οποία από χθες βρίσκεται σε εκτεταμένες συσκέψεις με τα στελέχη του υπουργείου.

Εκτός από τα δύο ανωτέρω μέτρα εξετάζεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση της έκπτωσης από τις επιπλέον αποδείξεις που συγκεντρώνονται από τους φορολογούμενους για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου, κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ όπως φαίνεται αναστέλλεται το τέλος ακινήτων. Ειδικότερα, τα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος προβλέπουν:

Εισφορά αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση της επιβάρυνσης από την επιβολή της εισφοράς, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο Παπακωνσταντίνου, διευρύνοντας το πρώτο κλιμάκιο στο οποίο θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 1%. Δηλαδή για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν θα καταβληθεί ο κεφαλικός φόρος. Οσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 24.000 ευρώ θα καταβάλουν για το σύνολο του εισοδήματος φόρο με συντελεστή 1%. Ο φόρος για παράδειγμα σε κάποιον που έχει εισοδήματα 24.000 θα ανέλθει στα 240 ευρώ (24.000 Χ 1%). Από το ποσό αυτό και μέχρι τα 65.000 ευρώ συντελεστής 2% και άνω των 65.000 ευρώ συντελεστής 3%.

Ελάχιστος φόρος επιτηδευματιών. Η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει τη φοροδιαφυγή οδηγεί το νέο οικονομικό επιτελείο στη θέσπιση φόρου επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που έχουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, και γλιτώνουν επί της ουσίας την έκτακτη εισφορά, θα πληρώνουν τον ελάχιστο φόρο επιτηδεύματος. Ο λόγος που αποφασίσθηκε η επιβολή του εν λόγω φόρου έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ. Προκειμένου, λοιπόν, να συμβάλουν, κατά κάποιο τρόπο στην προσπάθεια για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αντίστοιχα με τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται ο ελάχιστος φόρος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φθάνει τα 300 ευρώ.

Πετρέλαιο θέρμανσης. Αυξάνεται o Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο. Από από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ θα αυξηθεί η λιανική τιμή κατά 5 λεπτά το λίτρο.

Ακίνητα. Το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που είχε ανακοινωθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να ακυρώνεται. Και αυτό διότι το μέτρο θα επιβάρυνε τους χρήστες ακινήτων μεταξύ των οποίων και οι ενοικιαστές. Ωστόσο, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβολή έκτακτης εισφoράς στα ακίνητα. Το πώς θα γίνει δεν έχει εξειδικευτεί προς το παρόν. Πάντως σε αυτή τη φάση η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν μπορεί να αποστείλει σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την καταβολή έκτακτης εισφοράς δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν είναι του 2008.
Επίσης, εξετάζεται η μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τον ΦΑΠ θα τον πληρώνουν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων. Θα δοθεί για μία ακόμη φορά η δυνατότητα σε όσους «έβγαλαν» τα χρήματα τους στο εξωτερικό να τα επαναπατρίσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Σημειώνεται ότι χρήση της προηγούμενης ρύθμισης έκαναν ελάχιστοι κεφαλαιούχοι, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στη χώρα μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αποδείξεις. Τέλος στο μπόνους των αποδείξεων βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στις προθέσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου είναι να καταργηθεί η έκπτωση που ισχύει σήμερα από τις επιπλέον αποδείξεις που συγκεντρώνει κάποιος για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου.
Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. 

Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με τρεις άξονες που προβλέπουν:
- Την ταχύτερη μείωση των δαπανών του κράτους.
- Την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
- Την ταχύτερη διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τη διευκόλυνση εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων για τους ανέργους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα λάβει πρωτοβουλίες για νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες. Σημειώνεται, πάντως, ότι περισσότερες τράπεζες έχουν προγράμματα αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τη Βουλή για την επικοινωνία του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών όπου του ζήτησε να μεταφέρει (στα μέλη της Ενωσης) την ιδέα να συμμετάσχει καθοριστικά για τη συγκρότηση ενός ταμείου που θα καλύψει υποτροφίες φοιτητών, οι γονείς των οποίων είναι άνεργοι.

22.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis