Την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε με επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο βουλευτής Φλώρινας του κόμματος, Γιώργος Λιάνης.
«Δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από το λαό συνεχώς», αναφέρει στην τετρασέλιδη επιστολή του ο κ. Λιάνης και πρόσθέτει: «Όλοι παραδέχονται πλέον, ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχθούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό και τέλος, να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».
Σημειώνει ακόμη πως ψήφισε το Μνημόνιο-1, πιστεύοντας πως διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και χιλιάδες Έλληνες δεν θα είχαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις.
Αν τώρα, μονάχα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή, αυτό θα πρέπει να είναι μια απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων, επισημαίνει.
«Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι, τρεις-τέσσερις βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δεν δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία (...). Οι ψηφοφορίες αυτές είναι πειθαναγκαστικές - και μόνον τέτοιες δεν έπρεπε να είναι. Δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε, και ενώ γινόμαστε Σίσυφοι, μας βαφτίζετε σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Λιάνης.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην κατάσταση του νομού του, καταγγέλλοντας πως η Φλώρινα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει στερηθεί το τρένο της, καθώς δεν χαρακτηρίστηκε ως άγονη η γραμμή Θεσσαλονίκης-Φλώρινας, δύο τμήματα των ΤΕΙ έκλεισαν, μειώνοντας τους σπουδαστές στο νομό κατά 2000, τα λιγνιτωρυχεία είναι κλειστά, ενώ και το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, που θα κάλυπτε τις ανάγκες άρδευσης 10 χωριών στο Βίτσι και ύδρευσης της Φλώρινας, σταμάτησε ενώ είχαν εκτελεστεί τα 2/3 του έργου - σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Καστοριά.
«Μήπως μιλάμε για δύο κατηγορίες συνόρων;», αναρωτιέται ο κ. Λιάνης. «Επιτεύγματα 25ετίας, που έγιναν και με την δική σας συμβολή, άλλα συρρικνώνονται και άλλα βγαίνουν στο σφυρί»» παρατηρεί απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.
«Κύριε Πρόεδρε, ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήφανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Γι΄ αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο βουλευτής.Τέλος, διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. «Δεν ταιριάζει, ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω, ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας, να ορίσω εγώ το νέο βουλευτή της Φλώρινας. Αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, από το λαό της Φλώρινας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί πλέον 155, από 156, βουλευτές.
Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Παπούλια
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει την Τετάρτη στη 1 μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Δεν ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο ο Αλ. Αθανασιάδης
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι και το γεγονός ότι νωρίτερα ο βουλευτής Κοζάνης του κόμματος, Αλέξανδρος Αθανασιάδης γνωστοποίησε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό την πρόθεση του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
«Δεν θα ψηφίσω το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου», δήλωσε ο κ. Αθανασιάδης στον Bήμα FM [Βλέπε άρθρο] .
Παραίτηση Αντ. Κοτσακά από το Εθνικό Συμβούλιο
Ακολούθησε η παραίτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή Αντώνη Κοτσακά από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας και αυτός τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη πολιτική.
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτσακάς σημειώνει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το «τέως ΠΑΣΟΚ», διευκρινίζοντας: «δεν φεύγω εγώ από το κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».
Επικαλείται μάλιστα την αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα, και υπογραμμίζει ότι ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το αύριο.
«Όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Θέλω να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή». Ο κ. Κοτσακάς κάνει επίσης λόγο για «συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος», επικρίνει την πολιτική της κυβέρνηση για την υπογραφή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το ακολούθησε χωρίς κύρωση από την Βουλή με την χώρα «να παραιτείται από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας». «Η υποτιθέμενη βοήθεια στη χώρα μας με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων στην αποπληρωμή προηγουμένων χρεών θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους όπως αποδεικνύεται με το Μνημόνιο 2 και όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία, αλλά αλυσοδένουν και την χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού» σημειώνει ο κ. Κοτσακάς και προσθέτει: «ως Έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική». Ο κ. Κοτσακάς επισημαίνει ακόμη ότι έχει επίγνωση των προσωπικών του ευθυνών τουλάχιστον μέχρι το 1996 καθώς από τότε, όπως αναφέρει, βρίσκεται σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση χωρίς αποτέλεσμα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη όσο και επί ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου.
Δηλώνει τέλος πως θα παραμείνει ανένταχτος στον ιδεολογικό του χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε από το 1974.
Νέες επικρίσεις Μ. Ανδρουλάκη
Την ίδια ώρα, νέες επικρίσεις κατά του Πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου της ΝΔ για τους χειρισμούς τους στο ζήτημα της οικονομίας διατυπώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης. Σε κείμενο προβληματισμού που έδωσε στη δημοσιότητα, προειδοποιεί πως η Ελλάδα σχοινοβατεί ανάμεσα σε δύο αβύσσους, μία εντός και μία εκτός, και κάθε στιγμή μπορεί ένα παραπάτημα ή ακόμα και τυχαίο συμβάν να οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση [Βλέπε άρθρο] .
Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει τέσσερις προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης χρέους.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην «άβυσσο εντός» σημειώνει πως «η αξιωματική αντιπολίτευση καιροσκοπεί στο χείλος του γκρεμού ενώ η κυβέρνηση ιδιαίτερα με την υπερφορολόγηση που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, αδυνατεί να "μιλήσει" στο λαό». Όπως εξηγεί, «δεν του δίνει να καταλάβει ότι το χρέος μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρωθεί στο σύνολό του από τους φορολογούμενους, και μάλιστα τους πιο αδύνατους, και πως πρέπει να αγοράσουμε χρόνο για να γίνει εφικτή η πολιτική αναδιάρθρωσή του υπό την ομπρέλα του ταμείου Διάσωσης με την έκδοση ευρωομολόγου, πράγμα που θα οδηγήσει στην πολιτική αναδιάρθρωση και ολοκλήρωση της ίδιας της ευρωζώνης».
Για την αναστροφή αυτής της παρούσας κατάστασης, ο κ. Ανδρουλάκης προτείνει: το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης εμπιστοσύνης, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, σε μία από τις πρόσφορες πιθανές μορφές της, αναμόρφωση θεμελιωδών ζητημάτων του μνημονίου ΙΙ, με πρωτοβουλία επίσης του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να καλέσει δεσμευτικά ιδιαίτερα τον Αντώνη Σαμαρά σε κοινή επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς της ευρωζώνης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να ζητήσει την υπερψήφιση της καταληκτικής συμφωνίας με τους εταίρους που θα προκύψει από τη συνδιαπραγμάτευση τουλάχιστον από 180 βουλευτές. Διαφοροποιούμενος ξεκάθαρα από τη θέση της κυβέρνησης για ψήφιση του μεσοπρόσθεσμού στη Βουλή με απλή πλειοψηφία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ακόμη: «Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η ψήφιση αποκλειστικά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ακόμα και ενός βελτιωμένου Μεσοπρόθεσμου σχεδίου δε θα επιλύσει την κρίση εμπιστοσύνης και δεν είναι βέβαιο ότι θα αναχαιτίσει την περαιτέρω πολιτική, οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση».
Προειδοποιητική επιστολή στην Α. Γκερέκου
Ένα κλειστό φάκελο με έγγραφη απειλή παρέδωσαν δύο Κερκυραίες στο γραφείο της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Αντζελας Γκερέκου. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Προς Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας, Αντζελα Γκερέκου:
Ο Κερκυραϊκός Λαός θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα κάτωθι: Εάν κατά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος -όπου και όποτε αυτό γίνει- ψηφίσετε θετικά, δηλαδή εναντίον του λαού, θα θεωρηθείτε ως ένοχη εσχάτης προδοσίας για δεύτερη φορά και θα υποστείτε τις συνέπειες της πράξης σας, όταν η χώρα αποκτήσει ξανά ελληνική κυβέρνηση.
Κερκυραίοι Πολίτες».
Ανδρ. Λοβέρδος: Tο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ερωτηθείς αν μπορεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο ή τελικά θα οδηγηθούμε σε εκλογές, αφού τόνισε πως οι εκλογές δεν είναι λύση, εξέφρασε την πεποίθηση πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί: «Η πολιτική μου πεποίθηση είναι πως αυτά που η χώρα έχει ανάγκη θα ψηφιστούν σε λίγες μέρες».
Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας έστειλε μήνυμα μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ ότι όποιος οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές θα δώσει λόγο στον ελληνικό λαό.
Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του για τις μεταμοσχεύσεις, έκανε λόγο για πολύ κρίσιμη μάχη που δίνει κάθε μέρα η κυβέρνηση, υποστήριξε τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τόνισε ότι η μόνη λύση που έχουν οι βουλευτές είναι να κάνουν το καθήκον τους και πρόσθεσε ότι τίποτα καλύτερο που να αποτελεί πυξίδα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.
«Υπάρχει η βαθιά αδυσώπητη αλήθεια από την οποία κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί. Όποιος πάει την χώρα σε εκλογές θα έχει και την ευθύνη και θα δώσει λόγο στον ελληνικό λαό. Περνάμε δύσκολες στιγμές αλλά έχουμε τη πίστη ότι ο δρόμος αυτός είναι ο μόνος που οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα για το καλό της χώρας ενώ όποιος ψευτολεονταρίζοντας και κάνοντας τρικυμία σε ένα ποτήρι θα προστεθεί στη σειρά εκείνων των πολιτικών που δεν φύλαξαν τη χώρα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καλείται να σταθεί όρθια παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία και να πάρει πάνω της την επαναδιαπραγμάτευση.
Ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για «εξαιρετικά ρευστή κατάσταση», για «κινούμενη άμμο κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης» ενώ τόνισε ότι η χρυσή ευκαιρία χάθηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τότε που έπρεπε, όπως είπε, να βγουν ενωμένοι σε κυβέρνηση συνευθύνης.
«Είκοσι επτά χώρες συμφώνησαν να μας δώσουν λεφτά και εμείς 5 δεν συμφωνούμε να τα πάρουμε. Επιβάλλεται, αν δεν υπάρχει δυνατότητα οικουμενικής να πάμε σε εκλογές. Θα πάρουμε ένεση ζωής», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.
Ξεκινά η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή
Η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή αρχίζει την Τετάρτη 15 Ιουνίου, χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο ώρες νωρίτερα, στις 2:30 μμ, θα συνεδριάσει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Έργου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετά και τις προτάσεις, τις οποίες είχαν καταθέσει σε αντίστοιχη συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, με τις τοποθετήσεις φορέων, ενώ έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στην πρώτη του ανάγνωση, σε τρεις συνεδριάσεις.Την Παρασκευή 24 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση του και να ψηφιστεί την ίδια μέρα από την Επιτροπή Οικονομικών. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη 28 Ιουνίου και έπειτα από τρεις συνεδριάσεις θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου απαιτεί την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, όχι όμως λιγότερες από 120 θετικές ψήφους (τα 2/5 του Κοινοβουλευτικού Σώματος).
Από την ψηφοφορία, εκτός από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα απουσιάζει και ο ΛΑΟΣ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.
Πηγή ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
14.6.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου