Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Σε χαμηλούς τόνους η αλλαγή φρουράς

Χωρίς παρατράγουδα και σε χαμηλούς τόνους, αλλά και με κάποιες αιχμές, ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία όπου υπήρξε αλλαγή πολιτικής ηγεσίας. Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για τις δηλώσεις του νέου τσάρου της Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου, δεδομένης της αναμενόμενης ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από την Ολομέλεια, αλλά και της κ. Τίνας Μπιρμπίλη, καθώς η πρώην –πλέον– υπουργός Περιβάλλοντος είχε εκφράσει αντιρρήσεις στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

O κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παραλαμβάνοντας απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στην αντιπολίτευση για «συναίνεση, συστράτευση και συνεργασία». Οπως υποστήριξε, με την επίτευξη της πολιτικής συναίνεσης θα έρθει και η κοινωνική συναίνεση, καλώντας σε διάλογο όλους, καθώς και τους πολίτες που είναι συγκεντρωμένοι στις πλατείες της χώρας. «Ο διάλογος είναι ανοιχτός, με διάθεση φιλική και κριτήριο την κοινή λογική, χωρίς να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους», υπογράμμισε ο νέος τσάρος της Οικονομίας. «Φεύγω από την Αμυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο, έχοντας στο μυαλό μου κάθε άνεργο, κάθε συνταξιούχο, τους υπαλλήλους, τους επιχειρηματίες που δεν έχουν πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα, καθώς και την αγανάκτηση της κοινωνίας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού «γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι το πατριωτικό μου καθήκον». Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, καλωσορίζοντας τον διάδοχό του, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά χαρούμενος γιατί αναλαμβάνει ένας άνθρωπος που θα φέρει πείρα και αφοσίωση. Θα είναι μία αλλαγή φρουράς που μπορεί να αποδώσει άμεσα και να συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, σημείωσε.

Λίγο αργότερα, ο κ. Βενιζέλος μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όπου παρέδωσε τα ηνία στον μέχρι χθες αναπληρωτή υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα. Ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε στον κ. Μπεγλίτη «να είναι ο καλύτερος υπουργός που πέρασε από το υπουργείο». Ο νέος υπουργός από την πλευρά του χαρακτήρισε πολύτιμη περίοδο μαθητείας την 20μηνη συνύπαρξή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο.

Με δύο σαφείς αιχμές, για το θέμα των αυθαιρέτων και των αυτοκινητοδρόμων στην Αττική, παρέδωσε τον υπουργικό θώκο η κ. Τίνα Μπιρμπίλη. 

«Θέλω να πιστεύω ότι η σημαία της πράσινης ανάπτυξης δεν θα υποσταλεί. Για το θέμα των αυθαιρέτων, δεν είναι ότι το ΥΠΕΚΑ δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη εξεύρεσης πόρων σε μια δύσκολη στιγμή. Το κράτος όμως δεν μπορεί να επιβραβεύει την αυθαιρεσία, να δημιουργεί υπεραξίες σε περίοδο κρίσης και σε βάρος αυτών που σεβάστηκαν τη νομιμότητα», ανέφερε. 

«Οποιος έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών φέρει τη ρετσινιά ότι έχει λογιστική προσέγγιση. Δεν έρχομαι εδώ για να ανατρέψω τα πράγματα, αλλά για να τα συνεχίσω και να φέρω μια νέα ματιά», ανέφερε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε τυπικές δηλώσεις περιορίστηκαν οι κ. Δημήτρης Ρέππας και Γιάννης Ραγκούσης στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Υποδομών.

Χωρίς αιχμές, αλλά με αναφορές στις παρεμβάσεις «που έκαναν τη διαφορά στα ασφαλιστικά και στα εργασιακά» με τη διατήρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως το κατώτατο κατώφλι μισθών παρέδωσε η τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη στον μέχρι χθες αναπληρωτή υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη. Από το υπουργείο απομακρύνθηκαν και οι δύο υφυπουργοί κ. Βασ. Κεγκέρογλου και Αννα Νταλάρα, χωρίς, ωστόσο, να εκφράσουν δημοσίως κάποια πικρία για την αντικατάστασή τους από τον κ. Γ. Κουτσούκο.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η τελετή παραλαβής παράδοσης πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα. Ο απερχόμενος υπουργός Χάρης Καστανίδης καλωσόρισε με πολύ θετικούς χαρακτηρισμούς τον νέο υπουργό κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αλλά και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και νέο υφυπουργό Γιώργο Πεταλωτή. Αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και τόνισε ότι είναι έτοιμη η απόφαση για την επιβολή υψηλού προστίμου για την υπόθεση της Siemens. «Εσείς θα χρειαστεί μόνο να την υπογράψετε», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παπαϊωάννου. Αναλαμβάνω σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, οι προκλήσεις μεγάλες και το έργο δύσκολο, δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου και επικαλούμενος σχετική έκθεση, ανέφερε πως το πρόβλημα της μείωσης της ανταγωνιστικότητας οφείλεται στην κακή λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα. 

18.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis