Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ανίκανο το κράτος να εντοπίσει εκείνους που φοροδιαφεύγουν

Επτά στους δέκα θεωρούν ότι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής οφείλεται και συντηρείται στην ανικανότητα του κράτους να εντοπίσει εκείνους που το κλέβουν, σύμφωνα με έρευνα για τη φοροδιαφυγή που εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΟΕΕ). Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, το 70% των πολιτών θεωρεί πως οι φορολογούμενοι που φοροδιαφεύγουν, το κάνουν επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους από τις φοροελεγκτικές αρχές. Πρόκειται για το θέμα που θέτει μετ’ επιτάσεως και η τρόικα από την αρχή του Μνημονίου. Δηλαδή, να αλλάξει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και να γίνει πιο αποδοτικός, καθώς έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί στους πολίτες το αίσθημα ότι δεν θα γλιτώσει από την εφορία και θα είναι συνεπής από μόνος του.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι το 80% των πολιτών πιστεύει ότι είναι ηθική τους υποχρέωση να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, ενώ το 9% είναι διατεθειμένο να πάρει το ρίσκο της απόκρυψης εισοδημάτων, αν και γνωρίζει ότι είναι πιθανό να εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές. Ενα 6,6% παραδέχεται ότι έχει επιχειρήσει να εξαπατήσει την εφορία αναφορικά με τα πραγματικά του εισοδήματα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι μισοί πολίτες θεωρούν ότι σ’ ένα διεφθαρμένο κράτος η φοροδιαφυγή αποτελεί μια λογική αντίδραση.

Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί φαινόμενο παρακμής της κοινωνίας, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι η φοροδιαφυγή είναι ηθική πράξη, όταν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που εισπράττει το κράτος, το σπαταλά άσκοπα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των πολιτών εκτιμούν πως οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση δείχνουν ότι η ίδια αξιολογεί τη φοροδιαφυγή ως οικονομικό πρόβλημα και όχι ως ηθικό, ενώ το μεγαλύτερο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες πιστεύουν ότι το κράτος αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά έναν προνομιούχο που φοροδιαφεύγει σε σύγκριση με έναν φτωχό ή μικρομεσαίο.

2.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis