Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

"Αγανακτισμένοι πολίτες": Τεχνική υποστήριξη, φαγητό μαγειρεμένο και ανακύκλωση

Στο Σύνταγμα, όγδοη ημέρα των διαδηλώσεων των «Αγανακτισμένων», μια εύρυθμη πολιτεία λειτουργεί ήδη επί της πλατείας. Οι διαδηλωτές αυτοοργανώνονται σε ομάδες, ώστε να καλυφθούν κάθε είδους ανάγκες του κινήματος: από ιδεολογικές έως καθαρά πρακτικές. Κάτω από την ομπρέλα του Real Democracy, που επίσημα εκπροσωπεί το κίνημα, ο κόσμος που καθημερινά συρρέει στο Σύνταγμα περνάει για να επιλέξει την ομάδα στην οποία θέλει να συμμετάσχει ανάλογα με τις δεξιότητές του: ομάδα εξορμήσεων, ομάδα περιφρουρήσεων, σίτισης, τεχνική υποστήριξη, εφοδιασμός υλικού, εκδηλώσεις - καλλιτεχνικά δρώμενα, ιατρικής περίθαλψης, μεταφραστική ομάδα, νομική ομάδα, γραμματειακή υποστήριξη, ομάδα εργασίας - ανεργίας, τράπεζα χρόνου (ανταλλαγή υπηρεσιών), ομάδα σύνταξης προτάσεων εξόδου από την κρίση. Μία ξεχωριστή ομάδα είναι αυτή των αστέγων με ένα μόνο μέλος. «Ο Βαγγέλης είναι άστεγος και δεν μπορεί να γράψει το παιδί του στο σχολείο γιατί δεν έχει διεύθυνση. Ετσι, αναζητεί ομοιοποπαθή για την εξεύρεση μιας νομικής λύσης», μας εξηγούν από το περίπτερο. «Στόχος μας είναι να είμαστε αυτόνομοι και να διασφαλίσουμε μια ποιοτική ζωή σε όσους διανυκτερεύουν στην πλατεία», επισημαίνουν οι διοργανώτες, «γι' αυτό αναζητούμε γιατρούς κάθε ειδικότητας».

Φυσικά, στυλοβάτης του κινήματος είναι η ομάδα τεχνικής υποστήριξης. Σε μία μεγάλη κάλπη, πλάι στη γραμματεία, ο καθένας μπορεί να ρίξει το δικό του σύνθημα. «Αν και είμαστε εθελοντές, πολλές ομάδες μας λειτουργούν αρτιότερα και από υπουργεία», ισχυρίζονται πολλοί, υπομειδιώντας. Και δεν έχουν άδικο... Η ανακύκλωση στο Σύνταγμα, καθήκον της ομάδας περιβάλλοντος, παρά την κοσμοσυρροή στην πλατεία μοιάζει να λειτουργεί καλύτερα από το σύστημα ανακύκλωσης σε κάποιους δήμους.

«Νηστικό αρκούδι δεν αγωνίζεται» λέει χαρακτηριστικά η αφίσα που καλωσορίζει τον κόσμο στη γαστρονομική γωνιά της πλατείας. Η ομάδα σίτισης κατάφερε κυριολεκτικά να «σπάσει» το μονοπώλιο των υπαίθριων μικροπωλητών. «Σε διαμαρτυρία για την οικονομική κρίση και την ανεργία πουλούσαν ένα σάντουιτς 5 ευρώ!» λέει μέλος της ομάδας σίτισης. Στους πάγκους βρίσκει κανείς όλη την ημέρα φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό, σάντουιτς, μπισκότα, εμφιαλωμένο νερό κ. λπ. Πολλές νοικοκυρές φέρνουν καθημερινά «πολεμοφόδια» για τους «Αγανακτισμένους», αλλά και τους περαστικούς. Λίγα μέτρα παραπέρα είναι το στέκι των καλλιτεχνών, που γυναικοκρατείται. Εδώ φιλοτεχνούνται τα πιο ευφάνταστα πανό, γίνονται πρόβες για τραγούδια που μόλις γράφτηκαν. «Το Σάββατο θα στήσουμε έναν πραγματικό παιδότοπο στην πλατεία με πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα» εξηγεί η κ. Ολυμπία, γλύπτρια. Μπροστά στο περίπτερό τους νέες λίστες περιμένουν να γεμίσουν με ονόματα, αριθμούς κινητών και email. Με τους καλλιτέχνες γειτνιάζει η υπαίθρια έκθεση γελιογραφίας με μερικές από τις πιο εύστοχες γελιογραφίες σχετικά με την οικονομική κρίση. «Ρε παιδιά, πάλι τους συνταξιούχους βγάλαμε μπροστά; Μα είναι ατελείωτοι καπετάνιε, ατελείωτοι!» λέει μία. Στο βάθος ακούγονται οι φωνές νέων να τραγουδούν «Η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο, ο άνθρωπος ανήκει στη γη».

2.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis