Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ομόθυμες αντιδράσεις βουλευτών για προνόμια και ασυμβίβαστο

Τείχος αντιδράσεων στις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, για περιορισμό των προνομίων των βουλευτών και καθιέρωση του βουλευτικού και υπουργικού ασυμβίβαστου, ύψωσε χθες μερίδα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
 
Λίγες μόνο ώρες μετά την αποδοκιμασία των συγκεκριμένων προτάσεων από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα με το επιχείρημα ότι προέρχονται από «διορισμένο και μη εκλεγμένο βουλευτή», η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκδήλωσε την έντονη δυσαρέσκειά της στο ενδεχόμενο περιορισμού των βουλευτικών προνομίων. Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας πολυάριθμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν στον απόντα κ. Δρούτσα καταλογίζοντάς του «λαϊκισμό».

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει μέχρι και κλήση του ΥΠ.ΕΞ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το θέμα. Σε ανάλογο ύφος ο Μ. Κατρίνης τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» ενώ ο Δ. Λιντζέρης έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης των βουλευτών. Αποστάσεις από τον κ. Δρούτσα, πήρε όμως και η παριστάμενη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου η οποία χαρακτήρισε «προσωπικές» τις απόψεις του. 

Στον αντίποδα, υπέρ των προτάσεων τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης λέγοντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τον διαχωρισμό των εξουσιών. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ευρύτερη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δρούτσας είχε προτείνει να καθιερωθεί ασυμβίβαστο μεταξύ του βουλευτικού και του υπουργικού αξιώματος, να μην επιτρέπονται περισσότερες από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές θητείες και να παυτεί η χορήγηση οχημάτων από το Κοινοβούλιο στους βουλευτές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κλείσει το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, για το πολιτικό σύστημα και το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας με το υπουργικό αξίωμα.

Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εκ νέου χθες για το εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ασπάζονται αυτές τις απόψεις, επανέλαβε ότι «ο κ. Δρούτσας συμμετείχε σε μια δημοσιογραφική συζήτηση για το πολιτικό σύστημα και εξέφρασε αποκλειστικά προσωπικές του απόψεις».

1.6.2011

Σχόλιο δικό μας :
Συμφωνούμε απόλυτα με τις προτάσεις του Φον Δρούτσα. Τόσο το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας με την υπουργική όσο και η παύση χορήγησης οχημάτων από το Κοινοβούλιο στους βουλευτές είναι μια λογική πρόταση. Οσον αφορά τις μετακινήσεις τους μπορούν πάντα να χρησιμοποιούν τα Μέσα μαζικής μεταφοράς ή να χρησιμοποιούν ταξί με ένα ανώτατο όριο ανά μήνα. Ετσι θα συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των Μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά θα δουν κιόλας πως μετακινείται καθημερινά ο απλός πολίτης. Επίσης πολύ σωστή βρίσκουμε την πρόταση να μην μπορεί κανείς να ασκήσει καθήκοντα πάνω από δύο συνεχείς κοινοβουλευτικές θητείες. Μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να ανανεωθούν τα πολιτικά πρόσωπα. Μπράβο Φον Δρούτσα, σωστά ελάλησες.... 

2 σχόλια:

tzonakos είπε...

Φυσικά συμφωνούμε με Δρούτσα και λίγα είπε. Αρκει να τα εννοεί και μην την κάνει γυριστή κι αυτός.
Πέσαν τα κοράκια να τονε φάνε μην χάσουν κανα προνόμιο και φτωχύνουν, σε μια χώρα που αυτοί που πλουτίζουν, δίνουν εντολές πόσο και ποιοί θα φτωχύνουν για να σωθεί η κατάσταση.
Καλησπερα. Και καλό μήνα.

dyosmaraki είπε...

@tzonakos
"Αρκεί να τα εννοεί"
Υποχρεωτική προϋπόθεση για το μπράβο που λέμε....
Καλό μήνα tzonax

ShareThis