Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Αγγλοι, Γάλλοι είδαν αγανάκτηση και οι Γερμανοί ανευθυνότητα

Η φωτογραφία από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, στην οποία και απεικονίζεται πλακάτ με τη σημαία της Ε.Ε. και στο κέντρο τον αγκυλωτό σταυρό, προβλήθηκε σε πολλά από τα γερμανικά ΜΜΕ και η εφημερίδα «Μπιλντ» δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Οπως γράφει τίτλος ρεπορτάζ -που αναφέρεται στη συγκέντρωση του Συντάγματος- «Με τον αγκυλωτό σταυρό. Οι Ελληνες διασύρουν την Ευρώπη και παρ' όλα αυτά παίρνουν νέα βοήθεια δισ. από αυτήν». 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι: «Την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας ταξιδεύει στο εξωτερικό για να διαπραγματευθεί την παροχή οικονομικής βοήθειας δισ. ευρώ, χιλιάδες Ελληνες διαμαρτύρονται για το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης». 

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονται πρόσφατες δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη ότι: «οι Ελληνες θα είναι ξένοι στην ίδια τους τη χώρα και αυτό δεν συνέβη ούτε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής». 

Επίσης γίνεται αναφορά σε νέο σκάνδαλο, καθώς όπως σημειώνεται: «Οταν επισκέφθηκε την Ελλάδα αντιπροσωπεία Γερμανών, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, φέρεται να εξύβρισε τους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς, λέγοντας: "Αν δεν στηρίξετε τη χώρα μας, θα συμβεί με τους συμπατριώτες σας το ίδιο που συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κρήτη"». 

Η «Μπιλντ» τονίζει ότι η διερμηνέας δεν μετέφρασε την επίμαχη φράση, ενώ ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μίκαελ Χένρικ, μιλώντας στην «Μπιλντ», κάνει λόγο για «θράσος», επισημαίνοντας ότι: «Προηγουμένως ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, μας είχε εξυβρίσει με τα ίδια υπονοούμενα». 

Η «Μπιλντ» απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, ο οποίος και αρνήθηκε το περιστατικό, δηλώνοντας ότι «η συνομιλία με τη γερμανική αντιπροσωπεία ήταν φιλική και εποικοδομητική». 

Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: «Η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα λιτότητας και προχωρά σε περικοπές, ωστόσο η κρίση δεν τελειώνει. Παρ' όλα αυτά οι Ελληνες δεν θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για την κατάσταση στη χώρα. Υπεύθυνοι για αυτούς είναι οι άλλοι, και κυρίως η Ανγκέλα Μέρκελ και οι Γερμανοί». Σύμφωνα με τον Γερμανό ανταποκριτή: «Αυτό τον καιρό δεν είναι εύκολο να ζει κανείς ως Γερμανός στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαϊκός Τύπος καθιστά κυρίως υπεύθυνους για την ελληνική κρίση τους Γερμανούς, προβάλλοντας κατά κόρον το επιχείρημα ότι επί δεκαετίες οι Ελληνες ενίσχυσαν τη Γερμανία με δισ. ευρώ, αγοράζοντας αυτοκίνητα, ψυγεία, μηχανές, τανκς και υποβρύχια».Την ίδια άποψη -συνεχίζει η ανταπόκριση- έχει και ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος. 

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Κναπ, δηλώνει ότι: «Πράγματι, η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά βοηθά ιδιαίτερα τη γερμανική βιομηχανία. Ομως, μόνον το 0,6% των γερμανικών εξαγωγών καταλήγει στην ελληνική αγορά. Σε αυτό να συνυπολογίζεται και ο στρατιωτικός εξοπλισμός. Η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για το ελληνικό έλλειμμα. Και αν δεν υπήρχε η Γερμανία, οι Ελληνες θα προμηθεύονταν από άλλη χώρα τα αυτοκίνητα και τα πλυντήριά τους», σημειώνει ο Κναπ. 

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας γράφει ότι: «Η αντιγερμανική στάση παραμένει σε μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ και ο "κακός Γερμανός" έχει το πρόσωπο της Ανγκέλα Μέρκελ». 

Και η ανταπόκριση καταλήγει: «Στο τέλος και πάλι κάποια ελληνικά ΜΜΕ θα ισχυριστούν ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αν όμως δει κανείς το θέμα με νηφαλιότητα, πολιτικοί, συνδικάτα και ψηφοφόροι στην Ελλάδα βαδίζουν χέρι χέρι στο βούρκο της ανευθυνότητας και της υπερχρέωσης, εκεί που θα βυθιστούν παρασύροντας και άλλους». 

Σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ελλάδα εμβάζει χρήματα σε νεκρούς συνταξιούχους», το Spiegel-on line, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι: «Οι ελληνικές αρχές ανακαλύπτουν συνεχώς σκελετούς στο ντουλάπι. Το κράτος πληρώνει σε 4.500 συνταξιούχους συνολικά 16 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, αν και οι αποδέκτες έχουν εδώ και καιρό αποβιώσει». * 

Του Παντελή Βαλασόπουλου
7.6.2011

Σχόλιο δικό μας :
Είναι αληθές ότι πολλές ανακρίβειες λέγονται εκατέρωθεν για το ποιός ευθύνεται για το υπερβολικό χρέος της Ελλάδας. Οπως επίσης είναι αληθές πως υπάρχουν πολλές παθογένειες στη λειτουργία των δημόσιων οργανισωμών του τόπου μας όπου δεν είναι βέβαιο πως ακόμη και σήμερα γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά (...χείρα...που πήγε το μυαλό σας?)
Εξ ίσου αληθές είναι όμως πως η Ελλάδα κουβαλάει υπέρογκα χρέη που κάποτε η ίδια η Γερμανία την εξανάγκασε να υπογράψει και αρνείται να καταβάλλει ακόμη και τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.  Μήπως το ξεχνούν οι φίλτατοι συμπολίτες μας οι Γερμανοί? Είναι εξ ίσου αληθές πως το Γερμανικό "θαύμα" οφείλεται εν μέρει και στο εργατικό προσωπικό που μετανάστευσε μαζικά από την Ελλάδα λόγω της ανέχειας στην οποία η ίδια η Γερμανία την έφερε. Η Ελλάδα πάλεψε να ανορθωθεί και τα κατάφερε. Εάν τώρα οι πολιτικοί της ηγέτες την έφεραν σε αδιέξοδα, αυτό δεν οφείλεται στον λαό της αλλά σε όσους διαχειρίστηκαν και καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα προς ίδιον όφελος. Οσο για την κ. Μέρκελ σαφώς ευθύνεται αφού δεν έδωσε άμεσες απαντήσεις όταν έπρεπε (σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας) με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη διόγκωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και να μας οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια. Επομένως αντί να μέμφονται τον ελληνικό λαό θα έπρεπε πιστεύω να συμπάσχουν στο αίτημά του να επιστραφεί το κλεμμένο δημόσιο για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες και τα ελλείμματα δίχως να υποχρεώνονται να ξαναπληρώσουν οι ίδιοι και οι ίδιοι πολίτες κονδύλια τα οποία άλλοι κατασπατάλησαν. Δεν είναι η λιτότητα που τρομάζει τον Ελληνα, μα  είναι η αδικία που συντελείται.
Πάρεξ και αν οι εμμονές των λογής λογής φυλλάδων που επιδίδονται σε συκοφαντική δυσφήμιση του ελληνικού λαού και διασπορά αρνητικών εντυπώσεων για την Ελλάδα αποσκοπούν σε τίποτα οικονομικά οφέλη και βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία (λέμε τώρα....αλλοιώς δεν εξηγείται αυτό το μένος....)

1 σχόλιο:

dyosmaraki είπε...

@Michalis Melidonis

Κατανοώ τους Ευρωπαϊκούς λαούς που διαμαρτύρονται για την απαίτηση να πληρώσουν αυτοί για τη στήριξη της Ελλάδας όταν είναι γνωστό πως η Ελλάδα ως εταίρος δεν διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια που απλόχερα της π΄ροσφερε η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τρία πράγματα όμως πρέπει να γίνουν : το ένα είναι να λογοδοτήσει το σύνολο όσων πολιτεύτηκαν μετά τη μεταπολίτευση και να μας εξηγήσουν πως διογκώθηκε το δημόσιο χρέος και που ξοδεύτηκαν όλα αυτά τα χρήματα. Εξ άλλου οι ίδιοι θα πρέπιε να κατηγορηθούν για παραμέληση καθήκοντος αφού δεν κατάφερνα έγκαιρα να ποτρέψουν τη διόγκωση του δημόσιου δανεισμού κάτι το οποίο εάν το γνώριζε ο ελληνικός λαός εγκαιρα θα μπορούσε να διαχειριστεί ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής του Οικονομικού.
Το δεύτερο είναι να ενημερωθούν οι λαοί της Ευρώπης πως ο ελληνικός λαός δεν αντιδρά γιατί δεν επιθυμεί τα μέτρα λιτότητας, αλλά επειδή δεν πληρώνουν αυτοί που θα έπρεπε να πληρώσουν.
Και το τρίτο είναι να καταβληθούν άμεσα οι Γερμανικές αποζημιώσεις σε όσους τις δικαιούνται. Γιατί αποσιωπείται αυτό το θέμα από τους πολιτικούς μας ιθύνοντες?

ΥΓ. Ευχαριστώ πολύ για τα links. Επίσης σας καλωσορίζω σε αυτή τη μικρή διαδικτυακή γωνιά.
ΥΓ2. Οσο για τους αγανακτισμένους συμφωνώ πως δεν είναι ενιαίο σύνολο. Δυνητικά μπορούν να γίνουν εάν συμφωνήσουν σε μια κοινή χάρτα απαιτήσεων που θα έχει λογική βάση και θα εκφράζει τη πλειοψηφία αυτού του μαζικού αλλά ασχημάτιστου ακόμη σώματος. Αρκεί το κίνημα αυτό να διατηρήσει τον αρχικά αυθόρμητο χαρακτήρα του.

ShareThis