Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Συμπλοκές και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στους δρόμους περιμετρικά του Συντάγματος, που έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και δυνάμεις της Αστυνομίας.
Πέριξ του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» και περιφερειακά της πλατείας στη λεωφόρο Αμαλίας, αλλά και στις οδούς Νίκης, Καραγιώργη Σερβίας, Βουκουρεστίου, Κριεζώτου, Πανεπιστημίου, και Σταδίου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μολότωφ και πέτρες κατά αστυνομικών, οι οποίοι απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Ομάδα ταραξιών έκανε επίσης επιδρομή στο «King George». Ειδικότερα άγνωστη έσπσαν την τζαμαρία του ξενοδοχείου, εισέβαλαν στο εσωτερικό του και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στον χώρο υποδοχής.
Όπως έγινε γνωστό, ομάδες ακραίων στοιχείων «κατέβασαν» τζαμαρίες και προκάλεσαν ζημιές και σε άλλα ξενοδοχεία του Συντάγματος.
Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εννέα άτομα και δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας έχει μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Στο νοσοκομείο Ερυθρός μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων στη συμβολή των δρόμων Περικλέους και Λέκκα. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, ο δημοσιογράφος φέρει εκδορές στο μάγουλο, του διαγνώσθηκε μετατραυματική αμνησία και θα παραμείνει στο νοσοκομείο.
Από τους οκτώ πολίτες, που διακομίσθηκαν από την πλατεία Συντάγματος, οι επτά είναι ελαφρά τραυματισμένοι.
Νωρίτερα, ένταση επικράτησε και στην οδό Κριεζώτου, μεταξύ αντιεξουσιαστών, μελών ακροδεξιών οργανώσεων, αλλά και αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι επιχειρούν να «περιφρουρήσουν» τη συγκέντρωσή τους.
Μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» έχουν σπεύσει στις εστίες έντασης επιχειρώντας να κρατήσουν μακριά από την ειρηνική διαμαρτυρία τους ταραχοποιούς, ενώ απευθύνουν έκκληση από μεγάφωνα για την παύση των συμπλοκών.
Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 18 προσαγωγές και δύο συλλήψεις. Από τους προσαχθέντες, οι 12, οι οποίοι συμμετείχαν στα πρώτα επεισόδια στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, έχουν αφεθεί ήδη ελεύθεροι, ενώ εξετάζονται ακόμα οι έξι.
Για «προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και των ΜΑΤ» έκανε λόγο το ΚΚΕ. «Για μια ακόμα φορά επιστρατεύτηκε η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και των ΜΑΤ, για να ασκηθεί τρομοκρατία κατά του λαού, για να καλυφθεί η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και στους μηχανισμούς του κράτους. Ο λαός δεν πρέπει να φοβηθεί, αντίθετα πρέπει να απαντήσει στα τρομοκρατικά διλήμματα και κάθε είδους προσπάθεια εκφοβισμού με πιο αποφασιστική οργάνωση της ταξικής πάλης, συνοδευόμενη με πολιτικό ιδεολογικό απεγκλωβισμό από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ».
Εξηγήσεις για την προβολή κάποιων σκηνών από τα τηλεοπτικά δίκτυα σχετικά με τη συγκέντρωση λοστών από πολίτες υπό το βλέμμα αστυνομικών ζητεί ο ΛΑΟΣ.
«Τα ερωτήματα που ηγέρθησαν από την προβολή κάποιων σκηνών από τα τηλεοπτικά δίκτυα σχετικά με τη συγκέντρωση λοστών από πολίτες υπό το βλέμμα αστυνομικών, πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο. Διαφορετικά η οποιαδήποτε ερμηνεία μπορεί να λειτουργήσει ως λάδι στη φωτιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.
Aπόπειρα προβοκάτσιας στην Πλατεία Συντάγματος από κύκλους του «τρομοκρατημένου συστήματος εξουσίας» κατήγγειλε ο ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Καταγγέλλουμε την παρουσία δεκάδων ασφαλιτών με κουκούλες που συνεργαζόμενοι με αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που για άλλη μια φορά κατέκλυσαν ειρηνικά το Σύνταγμα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τονίζει ακόμη ότι «η μαζική ειρηνική πορεία του λαού δεν προβοκάρεται. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη. Στο δίλλημα βία ή δημοκρατία, επιλέγει τη βία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί «τον κόσμο, που όλες αυτές τις μέρες βρέθηκε ειρηνικά στους δρόμους και στις πλατείες, να περιφρουρήσει την ειρηνική του διαμαρτυρία και να συνεχίσει με τη μαζική του συμμετοχή τον αγώνα του για πραγματική δημοκρατία, τον αγώνα του κατά των μνημονίων». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis