Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα γιγαντώνει την παραοικονομία

H αύξηση της φορολογίας διογκώνει την παραοικονομία, υποστήριξε ο Αυστριακός ακαδημαϊκός δρ Φρίντριχ Σνάιντερ. Ο κ. Σνάιντερ, σύμβουλος του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι είναι λάθος μια αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα, η οποία θα οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στη αύξηση της παραοικονομίας και σε αντίθετα αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο δρ Σνάιντερ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα, η παραοικονομία είναι η μεγαλύτερη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στη ζώνη του ΟΟΣΑ και ότι για το 2010 διαμορφώθηκε στο 29,9% του ΑΕΠ ή σε 69,05 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα διευρύνθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. «Αν η ύφεση διατηρηθεί, η ανεπίσημη οικονομία θ’ αυξήσει το μέγεθός της, ειδικά αν η ελληνική κυβέρνηση αναγκαστεί από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. να προχωρήσει σε έναν νέο γύρο αύξησης των φόρων». Ο ακαδημαϊκός, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω, σημειώνοντας ότι αν υπάρξει άλλη αύξηση φόρων, ο κόσμος θα βγει στα... Βαλκάνια. «Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο που πλέον δεν μπορεί ν’ αυξήσει τους φόρους. Αν αυξηθούν, ο κόσμος θ’ αρχίσει να πηγαίνει στα Σκόπια, όπου η φορολογία είναι χαμηλότερη... Προσωπικά, θεωρώ ότι οποιαδήποτε άλλη αύξηση φόρων πρέπει να σταματήσει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δρος Σνάιντερ, η παραοικονομία στη ζώνη του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 13,4% του ΑΕΠ. Μεταξύ των 31 ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση έχοντας στην πρώτη θέση τη Βουλγαρία, όπου η παραοικονομία ανέρχεται στο 32,6% του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Κροατία, με την παραοικονομία ν’ ανέρχεται στο 29,8%.

Πάντως, κατά περίεργο τρόπο, ο κ. Σνάιντερ υποστήριξε ότι η μεγάλη παραοικονομία λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς συνιστά τη μοναδική διέξοδο για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Επίσης, υποβάθμισε τις απώλειες δημόσιων εσόδων εξαιτίας της παραοικονομίας, καθώς υπολογίζει ότι τα 2/3 της «μαύρης» οικονομίας επανέρχονται στην πραγματική οικονομία, κυρίως μέσω της κατανάλωσης. 

Τέλος, ο ίδιος φέρεται να συμμετέχει σε τριετές ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονία με στόχο την περαιτέρω έρευνα της παραοικονομίας στην Ελλάδα, αλλά πρόσφατη απόφαση «έκοψε» το κονδύλι ύψους 450.000 ευρώ.

16.6.2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis