Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Στο στόχαστρο της εφορίας οι καταθέσεις στην Ελβετία

Σε διαπραγμάτευση με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να φορολογηθούν οι «μυστικές» αποταμιεύσεις που διατηρούν οι Ελληνες πολίτες στις τράπεζες της Ελβετίας βρίσκονται παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για καταθέσεις ύψους περίπου 30 - 40 δισ. ευρώ ευρώ οι οποίες ενδέχεται να φορολογηθούν εφόσον ευοδωθούν οι διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις, που έχουν ξεκινήσει, έχουν ως βάση τη διατήρηση της ανωνυμίας του καταθέτη, με την υποχρέωση ωστόσο του ελβετικού κράτους να φορολογεί σε ετήσια βάση τις καταθέσεις και να αποδίδει τους σχετικούς φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Ουσιαστικά οι Ελβετοί επιθυμούν να βρουν μία συμβιβαστική λύση με τα κράτη-μέλη της Ε. Ε. χωρίς ταυτόχρονα να αποκαλύψουν το ονοματεπώνυμο των καταθετών. Με το σχέδιο που επεξεργάζονται το ελβετικό απόρρητο θα διατηρηθεί, οι τράπεζες θα παρακρατούν ετησίως ένα συγκεκριμένο ποσό από το κεφάλαιο στις καταθέσεις και θα το αποδίδουν στο κράτος που κατοικεί και είναι φορολογικά υπόχρεος ο δικαιούχους του λογαριασμού.

Οι συζητήσεις όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας θα επικεντρωθούν στο ύψος του φορολογικού συντελεστή και στην αναδρομικότητα της ρύθμισης. Το σχέδιο που συζητείται είναι ουσιαστικά αντίγραφο του γερμανικού το οποίο προβλέπει τη φορολόγηση των καταθέσεων Γερμανών υπηκόων, που ωστόσο έχουν τη φορολογική κατοικία τους στη Γερμανία και τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία με καταθέσεις που δεν έχουν φορολογηθεί σύμφωνα με όσα προβλέπει η γερμανική φορολογική νομοθεσία. Αν και οι διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει, ωστόσο δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα το ύψος του φορολογικού συντελεστή και το αν οι καταθέσεις θα φορολογηθούν αναδρομικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική συμφωνία θα προβλέπει τη φορολόγηση του κεφαλαίου με χαμηλό συντελεστή.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2005 ισχύει συμφωνία μεταξύ ελβετικών αρχών και Ε.Ε. για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στην Ελβετία. Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, οι τόκοι από τραπεζικά προϊόντα (εξαιρούνται οι τόκοι στους απλούς καταθετικούς λογαριασμούς) φορολογούνται στην πηγή με 20% (πρόκειται να αυξηθεί ο συντελεστής τον Ιούλιο του 2011 στο 35%). Τα ποσά που παρακρατούνται αποδίδονται στα κράτη που ο καταθέτης έχει τη φορολογική του κατοικία. 

Το 2009 η Ελλάδα έλαβε 8 εκατ. ελβετικά φράγκα, ενώ το 2008 το ποσό ήταν διπλάσιο (15,8 εκατ. ευρώ). Επιπλέον οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη (είτε κράτη-μέλη της Ε.Ε. είτε κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.), τα οποία διαθέτουν συστηματική παράδοση στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. 

Βέβαια, αρκετά κράτη αποστέλλουν ήδη στο υπουργείο Οικονομικών μια φορά τον χρόνο πληροφορίες για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων που λαμβάνουν από πηγές τους Ελληνες κάτοικοι. Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται σε ψηφιακούς δίσκους, ενώ σε χωριστό έγγραφο παρέχεται από το αποστέλλον κράτος η κλείδα αποκρυπτογράφησης.

17.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis