Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Εδέσματα γυναικέιων συνεταιρισμών...στην Κίνα

Τα τελευταία δέκα χρόνια η ζωή έχει αλλάξει άρδην για κάποιες γυναίκες στη Σύρο και στον Αγιο Αντώνιο στη Χαλκιδική. Μπορεί να εξακολουθούν να σηκώνονται πολύ πρωί για να μαγειρέψουν, όμως τώρα δεν μαγειρεύουν για το σπίτι μόνο. Δεκάδες ταψιά γεμίζουν φαγητά και, εκεί, κατά τις 11 με 12 το μεσημεράκι, οι πίτες με το χειροποίητο φύλλο αρχίζουν να ροδίζουν, η φασολάδα αρχίζει να κοχλάζει και το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες «σπάει» τη μύτη των περαστικών.

Οι νοικοκυρές αυτές ανήκουν σε δύο γυναικείους συνεταιρισμούς, τον Αγροτοτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου «Το Καστρί» και τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραδοσιακών Προϊόντων «Αγιος Αντώνιος», περίπου 35 χλμ. έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη περίπτωση, η ίδρυση εργαστηρίου και εστιατορίου με ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το EQUAL δίνει δουλειά στις άνεργες νεαρές ή μεσήλικες γυναίκες, που ολοένα και αυξάνονται, λόγω της κρίσης. Στη δεύτερη, οι γυναίκες αξιοποίησαν την πείρα τους στη μαγειρική και την παρασκευή τοπικών προϊόντων και σε συνδυασμό με την... οικιακή οικονομία που τόσα χρόνια εκ πείρας κατέχουν, αλλά και ορισμένα σεμινάρια μάρκετινγκ και επιχειρηματικότητας, στέλνουν τώρα, δέκα χρόνια αργότερα, τα προϊόντα τους μέχρι την Κίνα.

Σχεδόν άδειασαν οι αποθήκες του συνεταιρισμού «Αγιος Αντώνιος» από γλυκά του κουταλιού στα οποία αρέσκεται ιδιαίτερα, από ό, τι φαίνεται, ο ουρανίσκος των Κινέζων. Αγριόσυκο, κυδώνι, πορτοκάλι, σταφύλι και κεράσι εστάλησαν για δοκιμή και πήραν έγκριση. «Θα προσφέρονται σε ελληνικό εστιατόριο που ανοίγει στην Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα» εξηγεί η πρόεδρος του συνεταιρισμού «Αγιος Αντώνιος», κ. Δέσποινα Ιωαννίδου. Περισσότερο από όλα, στους Κινέζους άρεσε το αγριόσυκο. Το τσίπουρο με γλυκάνισο που ο συνεταιρισμός είχε στείλει δεν άρεσε. Ο λόγος; «Γλυκάνισο έχουν πολλά κινεζικά φάρμακα, οπότε στη συνέχεια στείλαμε τσίπουρο σκέτο».
Ο με ποντιακές ρίζες συνεταιρισμός «Αγιος Αντώνιος» παρασκευάζει περισσότερα από 30 διαφορετικά προϊόντα, από γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ, παραδοσιακά ζυμαρικά, οργανικά φύλα πίτας, περέκ (πίτα), που ένεκα των απαιτήσεων ακολουθεί τις τάσεις της εποχής και εμπλουτίζεται με ζαμπόν και τυρί, χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα, συρόν, ιβριστό, μακαρίνα, χυλοπίτες, τραχανά. Ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει την τροφοδοσία εκδηλώσεων, ενώ το καφεγλυκοπωλείο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα προϊόντα τους, δεδομένης της κατάστασης, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, απασχολώντας γυναίκες που δεν βρίσκουν ή έχασαν τη δουλειά τους.

Το ίδιο συμβαίνει και στο εστιατόριο «Το Καστρί» που λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια από τον ομώνυμο αγροτοτουριστικό γυναικείο συνεταιρισμό της Σύρου, τόσο σε ό, τι αφορά την απασχόληση άνεργων γυναικών όσο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που τροφοδοτεί με τα σπιτικά εδέσματα γάμους, βαπτίσεις, πάρτι, μπουφέ. «Καθημερινά ετοιμάζουμε περίπου 70 ταψιά φαγητό» λέει η πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Αννα Δαρζέντα. Εκείνη ήταν που πριν από 11 χρόνια είχε την ιδέα να αξιοποιήσουν την κοινοτική χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτόν. Ετσι, συνολικά 28 γυναίκες φτιάχνουν συνταγές όχι μόνο συριανές αλλά και από τις Κυκλάδες γενικότερα, γλυκά ταψιού και κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ και η καθεμιά κερδίζει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Ανθρωποι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, εργαζόμενοι αλλά και νεότεροι, περισσότεροι Ελληνες και λιγότεροι ξένοι, τιμούν δεόντως το εστιατόριο, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 3,5 έως 6 ευρώ ή παίρνουν το φαγητό σε πακέτο. «Ξεκινάμε να μαγειρεύουμε στις 7 το πρωί το καλοκαίρι και στις 7.30 τον χειμώνα. Τα φαγητά πρέπει να είναι έτοιμα γύρω στις 11 το πρωί, επειδή τότε εμφανίζονται οι γέροντες που ζουν μόνοι για να πάρουν φαΐ», συνεχίζει η κ. Δαρζέντα.

Παράγοντας άνθησης, η εμπειρία
Εκτός από τους πελάτες που σιτίζονται στο εστιατόριο ή παίρνουν φαγητό σε πακέτο για το σπίτι, τον τελευταίο καιρό ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σύρου «Το Καστρί» προσφέρει φαΐ όπου τού ζητηθεί βοήθεια.
Συνταγές, όπως πιτσούνια σούπα, ψαθούρια, παστελαριές, φοινίκια, κουνουπιδοκεφτέδες και άλλα πιάτα της Σύρου, πλεγμένες με σύντομες ιστορίες γύρω από μια αστική συριανή οικογένεια, την εξέλιξη της οποίας παρακολουθούμε από τη δεκαετία του ’60 έως και το 2008, περιλαμβάνονται στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια ο Συνεταιρισμός, με τίτλο «Συριανές ιστορίες παραμυθένιων γεύσεων».
Συνεταιρισμοί, όπως οι παραπάνω αριθμούν κάποιες εκατοντάδες στην Ελλάδα, στις οποίες απασχολούνται 2.500 αγρότισσες. Η υιοθέτηση πιο ισορροπημένης διατροφής που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα, η αυξανόμενη ζήτηση παραδοσιακών, τοπικών προϊόντων με αγνά υλικά, πατροπαράδοτες συνταγές είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε άνθηση τους γυναικείους συνεταιρισμούς, όπως επεσήμανε η κ. Θεοδοσία Ανθοπούλου, καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε πρόσφατη διημερίδα για τη Μεσογειακή Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στην Κορώνη. Με κίνητρο την οικονομική βοήθεια στην οικογένεια και την κοινωνικοποίηση, στην πλειονότητά τους οι γυναίκες παραγωγοί των συνεταιρισμών γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην αγροτική κοινότητα, έχουν απολυτήριο εννιαετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ξεκίνησαν τους συνεταιρισμούς μη έχοντας προηγούμενη εμπειρία στη διαχείριση επιχείρησης. Ωστόσο, η πράξη αποδεικνύει ότι αναπτύσσονται και εξελίσσονται βασιζόμενες στις ικανότητές τους και τις εμπειρικές τους γνώσεις.

Της Ιφιγένειας Διαμαντή
11.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis