Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Στο στόχαστρο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το υπουργείο Οικονομικών

Νέες αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών -χωρίς πάντως να τον κατονομάζουν- με απροσχημάτιστη έκφραση δυσπιστίας για τα πεπραγμένα, ειδικά όσον αφορά την πορεία του προϋπολογισμού, άφησαν χθες στη Βουλή οι κ. Μ. Ανδρουλάκης και Γ. Φλωρίδης.
Ολα δημιουργήθηκαν από ένα καθαρά διαδικαστικό λάθος στη συγκρότηση της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής που θα πλαισιώσει το νεοσύστατο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚ) στη Βουλή, που θα είναι ο επιστημονικός αρωγός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισολογισμού και Απολογισμού και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
Η ένσταση που ξεκίνησε από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδη και την οποία υιοθέτησαν στη συνέχεια και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ισολογισμού, ήταν ότι τα μέλη της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής θα έπρεπε να οριστούν από την επιτροπή και όχι από τη συντονίστρια του γραφείου κ. Στέλλα Σάββα - Μπαλφούσια. Αν και από όλες τις πτέρυγες δεν εκφράσθηκαν ενστάσεις για την επιστημονική επάρκεια των τριών επιστημόνων, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν άκρως επικριτικός: «Εχουμε τρελαθεί από ανθρώπους με επιστημονική επάρκεια που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Για τους συγκεκριμένους επιστήμονες δεν έχουμε εγγύηση για την ανεξαρτησία σκέψης τους. Εμείς δεν θέλουμε να μας μεταφέρουν την “παπαγαλία” του υπουργείου Οικονομικών, δεν θέλουμε ανθρώπους υπαλληλοποιημένους της κυβέρνησης, αλλά ανθρώπους να βασιστούμε πάνω τους απέναντι στους ερασιτεχνισμούς των προϋπολογισμών». Στην επισήμανση μάλιστα ότι πρόκειται για οικονομικούς εμπειρογνώμονες, κ. Ανδρουλάκης έριξε το βέλος του: «Τι εμπειρογνώμονες είναι αυτοί, αφού απέτυχαν να προβλέψουν το τι έγινε εδώ και ένα χρόνο».
Παρόμοιο σκεπτικισμό για τον τρόπο επιλογής των τριών επιστημόνων διατύπωσε και ο κ. Γ. Φλωρίδης, που πάντως εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Βουλή «στερείται της επιστημονικής τεκμηρίωσης για την εξαιρετικά κακή εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ επίκειται ήδη κατάθεση συμπληρωματικού με τα νέα μέτρα.
Μάλιστα η αδυναμία του παριστάμενου γενικού γραμματέα της Βουλής κ. Θ. Παπαϊωάννου να προσδιορίσει τη μηνιαία αμοιβή των τριών εμπειρογνωμόνων ερέθισε τον βουλευτή: «Εδώ στη “Διαύγεια” μπαίνουν και τα δυόμισι ευρώ για τους καφέδες που πίνουν κάποιοι υπουργοί, και δεν ξέρετε την αποζημίωση σε μία περίοδο που υπάρχει πρόβλημα; Αυτά τα λέμε όχι για να τα ακούσετε εσείς, αλλά για να τα ακούσουν αυτοί που πρέπει να τα ακούσουν».
Οι «πρίγκιπες»
Εν τω μεταξύ, νέα ευθεία βολή στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο βουλευτής του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μέσω του ΣΚΑΪ. Εκανε λόγο για «πρίγκιπες» που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο κόσμος μπορεί να λέει κάτι εναντίον τους και όταν τους έφτυναν είτε νόμιζαν ότι βρέχει είτε ότι προσπαθούσαν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε πως πρέπει να γίνει σοβαρή αποτίμηση, του γιατί δεν πήγαν καλά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και ποιοι δεν τα πήγαν καλά. Τέλος, ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζήτησε ανασχηματισμό, αναφέροντας πως η παρούσα κυβέρνηση «έχει κάνει λάθη».
2.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis