Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αύξηση των ποσοστών χορήγησης ασύλου

Η θετική εξέλιξη την οποία έχει σηματοδοτήσει η λειτουργία των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, η ανθρωπιστική κρίση στους συνοριακούς χώρους κράτησης και τα αυξημένα κρούσματα ρατσιστικής βίας που έχουν καταστήσει εφιαλτική τη ζωή προσφύγων και μεταναστών κυριαρχούν στο κείμενο προτάσεων και διαπιστώσεων της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην τελευταία έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και στην έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας. 

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Δευτέρα 20 Ιουνίου, και οι προαναφερόμενοι φορείς και οργανώσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εύρυθμη λειτουργία των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου έχει ήδη αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά χορήγησης πολιτικού ασύλου. Οπως σημείωσε και ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Γ. Τσαρμπόπουλος σε ενημέρωση, «η ποιότητα των διαδικασιών στις επιτροπές, που επανασυστάθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Γίνονται συνεντεύξεις εις βάθος, υπάρχουν διερμηνείς που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εξέτασης από τις επιτροπές και οι αποφάσεις, αρνητικές ή θετικές, είναι αιτιολογημένες. Πρόκειται για αυτονόητα στοιχεία στη διαδικασία ασύλου που όμως δεν υπήρχαν στην Ελλάδα».

Περιορισμένη πρόσβαση
Η Υπάτη Αρμοστεία κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία αυτών των επιτροπών. Ομως σημειώνει ότι αυτή η θετική εξέλιξη είναι αποσπασματική, αφού η πρόσβαση στη διαδικασία του ασύλου είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η Δ/νση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη κάνει δεκτά μόλις 20-30 αιτήματα την εβδομάδα και οι αστυνομικές διευθύνσεις κρατούν όσους θέλουν να κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο περισσότερο χρόνο υπό επονείδιστες συνθήκες. «Μάλιστα σε ορισμένες αστυνομικές διευθύνσεις έχουν κρατηθεί άτομα που εμφανίσθηκαν οικειοθελώς για να υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο». Απαραίτητη χαρακτηρίζεται η κάλυψη στις αστυνομικές δ/νσεις των ελλείψεων σε πολιτικό προσωπικό, τεχνική, γραμματειακή υποστήριξη και διερμηνείς, αφού το προσωπικό και οι δομές αυτές θα χρησιμοποιηθούν στα κέντρα πρώτης υποδοχής.
Απάνθρωπες σκιαγραφούνται οι συνθήκες κράτησης στην περιοχή του Εβρου, με άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβαγμένους σε μικρά κελιά, απουσία προαυλισμού και στέρηση ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε έκθεσή τους, για την περίοδο Δεκέμβριος 2010 - Μάρτιος 2011, διαπιστώνουν ότι πάνω από το 60% των ιατρικών προβλημάτων των κρατουμένων οφείλεται στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. «Οι περισσότεροι μετανάστες που περιθάλψαμε δεν ήταν άρρωστοι όταν πρωτομπήκαν στους χώρους κράτησης. Αρρώστησαν επειδή κρατούνταν σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά που δεν είχαν κατάλληλο εξαερισμό, που είχαν προβλήματα ύδρευσης και υγιεινής, χωρίς ποιοτικό φαγητό και χωρίς καμία δυνατότητα να βγουν έστω και λίγο έξω από τα κελιά», σημειώνει η συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κ. Ιωάννα Περτσινίδου.
Εντονα επικριτικές είναι η Υπάτη Αρμοστεία και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) όσον αφορά τη στάση της Πολιτείας απέναντι στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας. Οπως σημειώνεται, η μη αντιμετώπιση διαπιστωμένων ρατσιστικών πρακτικών «θέτει σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς και τον κοινωνικό ιστό». Ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ κ. Κ. Παπαϊωάννου, σε συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσαρμπόπουλο, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές της χώρας, και όχι μόνο της Αθήνας, που βιώνουν αδιανόητη κατάσταση για την Ελλάδα. Εχουν δημιουργηθεί συνοριακά φυλάκια-checkpoints Charlie», όπως είπε, «όπου κάποιοι αποφασίζουν ποιοι θα περάσουν, για παράδειγμα, από την οδό Ηπείρου. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει καταλύσει τον ρόλο και την κυριαρχία του κράτους στην ελληνική επικράτεια. Ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εμπρησμοί σε χώρους λατρείας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτό που πραγματικά είναι: κακουργηματικές πράξεις από εγκληματικά δίκτυα».
Και όσον αφορά την αστυνομία, «σοβαρά ερωτήματα γεννώνται αναφορικά με την ατιμωρησία όσων πρωτοστατούν σε πράξεις ρατσιστικής βίας, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για αδράνεια ή ακόμη και ανοχή τέτοιων συμπεριφορών από αστυνομικά όργανα», σημειώνει η Υπάτη Αρμοστεία. Η ΕΕΔΑ θέτει ως επιτακτικό το θέμα της καταγραφής των ρατσιστικών πράξεων και τονίζει την ανεπάρκεια του Γραφείου Αντιμετώπισης Αυθαιρεσιών Αστυνομικών στη διερεύνηση σχετικών υποθέσεων. Μάλιστα, έχει ετοιμάσει πρόταση την οποία αναμένεται να παραδώσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή σχετικά με την αναμόρφωση του γραφείου με βάση το βρετανικό μοντέλο.

Της Μαρίας Δεληθανάση
18.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis