Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Με ποια διαδικασία θα εισπραχθούν τα 722 εκατ ευρώ προβληματικά δάνεια της Proton bank που εντάχθηκαν στην Bad Bank - Το haircut δαπάνησε όλα τα κεφάλαια 330 εκατ…..

Τα 722εκατ ευρώ προβληματικά δάνεια που εντάχθηκαν στην Bad Bank από την Proton bank πως θα αντιμετωπιστούν και θα εισπραχθούν;
Είναι ένα εύλογο ερώτημα που έχει τεθεί από την αγορά.
Λανθασμένα αναφέρεται ότι τα 722  εκατ θα τα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Τα 722 εκατ προέκυψαν από την μελέτη της ΤτΕ η οποία αποφάσισε ότι στην Bad Bank θα τοποθετηθούν προβληματικά δάνεια με μερικές εξασφαλίσεις ή δάνεια που το προφίλ τους προδικάζει σύντομα ή μελλοντικά πρόβλημα εξυπηρέτησης.
Η ΤτΕ με βάση και την μελέτη του συμβούλου που ανέλαβε να αξιολογήσει το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Proton bank και να καταλήξει στο πόρισμα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας κατέληξε ότι ο πυρήνας των προβληματικών δανείων της Proton bank είναι 722  εκατ. Αυτά μεταφέρθηκαν στην bad bank.
Το ερώτημα είναι πως θα καλυφθούν ώστε να μην πληρώσουν την ζημία οι φορολογούμενοι πολίτες.
Να σημειωθεί ότι τα 330 εκατ κεφάλαια της Proton bank μηδενίστηκαν μετά το haircut που υπέστη το χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
Η νέα Proton bank διαθέτει ομόλογα τα οποία απομειώθηκαν με μέσους όρους περίπου 40%.
Τα 722 εκατ αποτελούν δυνητική ζημία αλλά η bad bank έμεινε χωρίς κεφάλαια λόγω του haircut στα ομόλογα.
Με βάση την ΤτΕ από τα 722 εκατ τα 549,227 εκατ ευρώ είναι ενήμερα και τα 171,4 εκατ μη ενήμερα δάνεια εκ των οποίων τα 36,461 εκατ ιδιωτών.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι θα  επιστραφούν λόγω των μερικών εξασφαλίσεων που διαθέτουν τα δάνεια αυτά περίπου 350 με 400 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν εξολοκλήρου είναι δάνεια του Λ Λαυρεντιάδη π.χ. με 3ετή περίοδο χάριτος, μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ τα δάνεια της οικογένειας Βαρδινογιάννη μεταφέρθηκαν στην νέα Proton bank λόγω των πολύ υψηλών εμπράγματων εγγυήσεων αλλά και του γεγονότος ότι εξυπηρετούνται χωρίς καθυστερήσεις.
Από τα 722 εκατ ευρώ η ΤτΕ εκτιμά ότι θα πάρει πίσω 350-400 εκατ ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται τα 51 εκατ που κατέβαλλε πρόσφατα ο Λ Λαυρεντιάδης ως αποπληρωμή δανείων.
Περίπου 170-200  εκατ θα προέλθουν από την εισφορά 0,09% των τραπεζών στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων σε ετήσια βάση.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή δηλαδή συμμετοχής των τραπεζών στο ΤΕΚΕ ακολουθείται από όλες τις τράπεζες της Ευρώπης στα αντίστοιχα ΤΕΚΕ.
Άρα από τα 722 εκατ αφαιρούνται τα 350-400 εκατ που εκτιμάται ότι θα εισπραχτούν και τα 170 με 200 εκατ από το ΤΕΚΕ ως συμμετοχή των τραπεζών, απομένουν άλλα 122 εκατ τα οποία θα καλυφθούν από την δυνητική αξιοποίηση της Bad Bank και από τα 47,5 εκατ του πρόσφατου ομολογιακού που αγόρασαν οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς για να στηρίξουν την Proton bank.
Με αυτή την διαδικασία προκύπτει ότι την κεφαλαιακή ανεπάρκεια της bad bank Proton bank και τις ζημίες από τα προβληματικά δάνεια δεν θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες αλλά υπάρχει μια διαδικασία με εξασφαλίσεις, ΤΕΚΕ από την εισφορά των τραπεζών και από το πρόσφατο ομολογιακό.
Να σημειωθεί ότι κατά την διαδικασία μεταβίβασης ήταν εύλογο ότι στην  νέα Proton bank θα προέκυπτε η εξής ιδιαιτερότητα  ενεργητικό θα  ήταν μικρότερο από το παθητικό άπαξ και μεταβιβάστηκαν 722 εκατ στην bad bank.
Έτσι το ενεργητικό διαμορφώνεται στα 1,887 δις ευρώ και το παθητικό 2,749 δις ευρώ προκύπτει μια διαφορά 862 εκατ ευρώ η οποία θα καλυφθεί από το ΤΕΚΕ χωρίς όμως να αποτελεί επιβάρυνση του ταμείου εγγύησης καταθέσεων.

Πηγή www.bankingnews.gr 
11.10.2011

Σημείωση δική μας :
Κρατάμε επιφυλάξεις για τα καθησυχαστικά σχόλια του άρθρου και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται οι προβληματικές επιχειρήσεις που όμως διοικούνται από μεγάλης οικονομικής επιφάνειας  επιχειρηματίες. Οι επιχειρήσεις είθισται να πηγαίνουν για φούντο αλλά οι επιχειρηματίες να πηγαίνουν στα σαλέ τους στην Ελβετία  που κανείς δεν πειράζει. Ευχόμαστε να διαψευστούμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis