Σε πολύ δύσκολη θέση έχει περιέλθει η Alapis, η άλλοτε ναυαρχίδα των δραστηριοτήτων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής των διατάξεων του άρθρου 99 του Ν.
3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 12 του Ν. 4013/2011.
Το άρθρο 12 προβλέπει πως πρέπει να συμφωνήσει το 50% των πιστωτών, που κατέχουν το 40% των εμπράγματων εξασφαλίσεων (σ.σ. κυρίως τραπεζικές υποθήκες), προκειμένου να συμφωνήσουν -δεσμεύοντας και τους υπόλοιπους- σε σχέδιο εξυγίανσης που πρέπει να εφαρμοστεί σε 6 μήνες. Το άρθρο 99 προέβλεπε τη συμφωνία της πλειοψηφίας (51%), αλλά έδινε το δικαίωμα στη μειοψηφία να προσβάλει δικαστικά το σχέδιο.
Η διοίκηση της Alapis επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποσκοπεί στο να δοθεί η δυνατότητα στην Alapis, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις κυριότερες πιστώτριες τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, να συμφωνήσει μαζί τους και να υλοποιήσει σε σύντομο χρόνο πρόγραμμα άμεσης εξυγίανσης.
Αναλυτές και τραπεζίτες συμφωνούν ότι ο Ομιλος της Alapis, ο οποίος δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των εταιρειών Veterin ΑΒΕΕ, Lamda Detergent ΑΒΕΕ, ΕΒΙΚ Α.Ε. και Elpharma ΑΕΒΕ, δραστηριοποιούμενος στους τομείς της υγείας και των απορρυπαντικών, βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Η εταιρεία έχει επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό, τη μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα και τη διακοπή ορισμένων δραστηριοτήτων της, αλλά δεν αποδείχθηκαν αρκετά.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της 30ής Ιουνίου, η εταιρεία ήταν υπερχρεωμένη. Ειδικότερα, οι συνολικές τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν σε 996 εκατ. ευρώ στα τέλη του α' εξαμήνου, εκ των οποίων 811 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμα δάνεια. Η εταιρεία είχε ήδη παραβιάσει όρους (covenants) των δανειακών συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να έχουν το δικαίωμα καταγγελίας, καθιστώντας τα δάνεια άμεσα εξοφλητέα.
Σημειωτέον ότι δάνεια στην Alapis έχουν δώσει κατά καιρούς αρκετές τράπεζες, όπως η Proton Bank, η Εμπορική Τράπεζα, η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΒΝΡ Paribas, η Fortis και άλλες.
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) Σωκρ. Λαζαρίδης αποφάσισε χθες την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Alapis, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Η προσωρινή αναστολή των ανωτέρω μετοχών κρίνεται αναγκαία για την προστασία των επενδυτών, δεδομένου ότι δεν διασφαλίζεται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών τής εν λόγω εταιρείας», ανέφερε το Χ.Α. στην ανακοίνωσή του.
Η χρηματιστηριακή αξία της Alapis ανέρχεται σε μόλις 3,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή ψίχουλα για μια εταιρεία που εκτιμάται ότι έχει αντλήσει αρκετά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και δάνεια την τελευταία 4ετία.
Ομως, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τη δημιουργία του ομίλου την καλή χρηματιστηριακή εποχή, κατέχει πλέον άμεσα μόλις το 6,11% της εταιρείας, έχοντας μεταβιβάσει το 15,206% στον Ιρακινο-βούλγαρο πρώην συνεργάτη του, Mario Al-Jebouri, τον Δεκέμβριο του 2010. Ο τελευταίος μεταβίβασε το ίδιο ποσοστό στην εταιρεία Latemar Capital Ltd αργότερα. Η τελευταία εμφανίζεται να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alapis και ακολουθεί η Fortis ΟΒΑΒ με 12,8%. Ολοι οι άλλοι μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% κατέχουν το 65,87% της εταιρείας.
Πηγή Enet
25.10.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου