Για φορολογική καταιγίδα στα ακίνητα κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία επταπλασιάζονται σε διάστημα μόλις τριών ετών (2010-2012).
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 προβλέπονται έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Κατά το 2009 και το 2010, τα έσοδα από τα ακίνητα ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα αγγίξουν το 1,1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το ειδικό τέλος των ακινήτων, που θα καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Εν τω μεταξύ, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Eσοδα 3,8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων προβλέπεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, χωρίς να περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα με συντελεστή μεγαλύτερο της κλίμακας, λόγω του συμπληρωματικού φόρου, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε σχετική της ανακοίνωση. Βάσει αυτής προκύπτει ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία επταπλασιάζονται σε διάστημα μόλις τριών ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο προσχέδιο και τον απολογισμό των προηγούμενων ετών, οι φόροι στην περιουσία κατά το διάστημα 2010 - 2012 επταπλασιάζονται σταδιακά.
Κατά το 2009 και το 2010 τα έσοδα από τα ακίνητα ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα αγγίξουν το 1,1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το ειδικό τέλος των ακινήτων, που θα καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο υπερτριπλασιασμός των εσόδων που προβλέπεται το 2012 συγκριτικά με το τρέχον έτος προκύπτει από το ειδικό τέλος της ΔΕΗ και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που φαίνεται να «κλειδώνει», χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ακριβές διάστημα που αυτή θα πραγματοποιηθεί. Δεδομένου πάντως ότι το ειδικό τέλος της ΔΕΗ θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, και πως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ και πάνω δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά θα ισχύσει κανονικά, παράλληλα με το ειδικό τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση και τους αντίστοιχους φόρους.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με την αγορά και την πραγματικότητα της χώρας αυτής αντιλαμβάνεται πως τα έσοδα αυτά είναι ουσιαστικά ανέφικτα, αφού η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα “σηκώσει τα χέρια ψηλά”, αδυνατώντας να πληρώσει και το ετήσιο ειδικό “τέλος”, και τον ετήσιο ΦΑΠ 2010 - 2011, και το ΕΤΑΚ 2009, και το ετήσιο ΤΑΠ, και τον φόρο εισοδήματος, και την «εισφορά αλληλεγγύης», και τα πρόστιμα για αυθαίρετα/ημιυπαίθριους, και τις αμοιβές μηχανικών για τακτοποιήσεις, υπογραφές σε συμβόλαια και υποχρεωτικές επιθεωρήσεις και ενεργειακά πιστοποιητικά, το ύψος των οποίων προσδιορίζεται τις ημέρες αυτές σε διαβούλευση μόνον με τους εισπράττοντες και όχι και με τους καταβάλλοντες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πάντως, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να αναμένεται πιθανόν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο. Κατά τις προηγούμενες αναπροσαρμογές, περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο και μεγάλο αριθμό παλιών ακινήτων, όπως το Κερατσίνι, η Κυψέλη και πολλές ακόμα, απολάμβαναν χαμηλές αντικειμενικές αξίες για κοινωνικούς λόγους. Επιπλέον, η αύξηση των αντικειμενικών συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση σε μια σειρά φόρων και επιβαρύνσεων, αρχής γενομένης από τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές και περνώντας στον ΦΑΠ, το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, τα τεκμήρια των κατοικιών, το κόστος έκδοσης οικοδομικών αδειών, το ελάχιστο δηλούμενο εισόδημα από μισθώματα κατοικιών, τα τέλη υποθηκοφυλακείων και εγγραφής πράξεων στο κτηματολόγιο και, τέλος, τα έξοδα παράστασης δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα.
Του Ν. Χ. Ρουσανογλου
Πηγή Καθημερινή
6.10.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου