Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

"Στο συρτάρι" οι έρευνες για την Πολεοδομία Σύρου και τα οικονομικά της Μυκόνου

Οταν πριν από ένα έτος η «Κ» έφερε στο φως τα απίστευτα σκάνδαλα στην πολεοδομία Σύρου και στα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου, δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι επιτέλους θα αποδιδόταν δικαιοσύνη σε μια περίπτωση κραυγαλέας διαφθοράς. Ενα χρόνο μετά, οι δύο παράλληλες υποθέσεις μοιάζουν να έχουν μπει «στο συρτάρι». Η ανάκριση δεν προχώρησε ώστε να φθάσει σε βάθος, δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και οι πρωταγωνιστές συνεχίζουν ανενόχλητοι τη ζωή τους. Οι δύο υποθέσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές, τόσο από πλευράς οικονομικού αντικειμένου όσο και από πλευράς εγκλημάτων.
Η πρώτη αφορά το κύκλωμα που είχε στηθεί στην Πολεοδομία Σύρου γύρω από την εκμετάλλευση πολυτελών αυθαιρέτων στη Μύκονο, τη Σύρο, την Τζια και την Κύθνο. Οπως απέδειξε η εισαγγελική έρευνα, ο επί σειράν ετών διευθυντής και ο υποδιευθυντής της πολεοδομίας «παρέλειψαν» να εισπράξουν πρόστιμα άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι προσωπικοί λογαριασμοί τους βρέθηκαν αδικαιολόγητα «φουσκωμένοι».
Η δεύτερη υπόθεση αφορά το χάος στα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου. Οπως αποδείχθηκε από τις έρευνες, στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου επικρατούσε ένα ιδιότυπο (και παράνομο) καθεστώς, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται οι οφειλές ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων από το τέλος παρεπιδημούντων. Επιπλέον, ορισμένοι υπάλληλοι υπεξαίρεσαν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 300.000 ευρώ από τη μίσθωση παραλιών και 100.000 ευρώ από το τέλος παρεπιδημούντων, εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις. Κοινό σημείο στις δύο υποθέσεις, ότι η εισαγγελική έρευνα διεξήχθη από την τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σάλμα, η οποία πλέον έχει μετατεθεί στη Νάξο.
Τι δεν έγινε
Μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, η υπόθεση έμεινε στάσιμη σε δικαστικό επίπεδο, παρά την τότε κατηγορηματική βούληση παραγόντων των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών να χυθεί άπλετο φως. Τι δεν έχει γίνει;
1. Οσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου:
- Η ανάκριση για τις ατασθαλίες των υπαλλήλων της οικονομικής υπηρεσίας δεν έχει προχωρήσει.
- Οι τρεις προκαταρκτικές (που αφορούν την απιστία εις βάρος του δήμου, για την οποία ελέγχονται τόσο αιρετοί όσο και δημοτικοί υπάλληλοι), «σέρνονται» μεταξύ του Ειρηνοδικείου Μυκόνου και του υπουργείου Οικονομικών.
- Παρά τη δεδομένη οικονομική ζημία που υπέστη ο δήμος, δεν έχουν ασκηθεί διώξεις για το αδίκημα της απιστίας.
- Ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του δήμου, τον οποίο ζήτησε ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ακολούθως η εισαγγελέας από τη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Πειραιά δεν έχει ολοκληρωθεί.
2. Οσον αφορά την Πολεοδομία Σύρου:
- Η έρευνα δεν έχει προχωρήσει. Επίσης, δεν έχουν γίνει οι πραγματογνωμοσύνες που διέταξε η εισαγγελέας σε εκατοντάδες αυθαίρετα στη Μύκονο, τη Σύρο, την Τζια και την Κύθνο. Ουδέποτε κλήθηκαν από τον ανακριτή να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων ούτε οι επιβλέποντες μηχανικοί.
Το μόνο που έχει γίνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι ότι τα (ανεξήγητα) μεγάλα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του διευθυντή και υποδιευθυντή της πολεοδομίας αντιμετωπίστηκαν ως μη δηλωθέν εισόδημα και φορολογήθηκαν αναλόγως. Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο εμπλεκόμενοι έσπευσαν αμέσως να εξοφλήσουν τις οφειλές στην εφορία.
3. Οσον αφορά και τις δύο υποθέσεις:
- Στις 19 Μαΐου 2011 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει οι δύο υποθέσεις να παραπεμφθούν στην Ολομέλεια του Εφετείου Αιγαίου προκειμένου να οριστεί εφέτης-ανακριτής λόγω της σοβαρότητάς τους, αλλά και της μεγάλης καθυστέρησης στο στάδιο της ανάκρισης. Ούτε αυτό έγινε.

Του Γιώργου Λιάλιου
2.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis