Θα βοηθά αλλά δεν θα έχει ελεγκτικό ρόλο, λέει ο επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ
Σύνεντευξη στον Βασιλη Ζηρα
Η προσπάθεια εξόδου από την κρίση θα πρέπει να εστιαστεί στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως στη Δημόσια Διοίκηση και σε ένα δικαιότερο και απλούστερο φορολογικό σύστημα, εκτιμά ο επικεφαλής της Task Force κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Επίσης, τονίζει ότι ο ρόλος της ομάδας κρούσης δεν είναι να ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά να την υποστηρίζει στην προσπάθειά της να επιτύχει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας.
- Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είστε το μάτι και το αυτί της Ευρωζώνης στην Αθήνα. Κάποιοι άλλοι λένε πως είστε σκιώδης πρωθυπουργός. Εσείς πώς θα περιγράφατε τη δουλειά σας;
- Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Task Force δημιουργήθηκε ύστερα από αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού, με απόφαση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και έχει μια πολύ σαφή εντολή: να βοηθήσει την Ελλάδα να επωφεληθεί από τα διαθέσιμα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προσδιοριστεί από κοινού με την τρόικα ως αναγκαίες για το μέλλον της χώρας. Και νομίζω ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και να γίνει περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές.
- Αν η Task Force εντοπίσει κάποιο πρόβλημα σε κάποιον τομέα και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν τα λάβουν, τι θα κάνετε;
- Η βασική προσέγγιση είναι η εξής: στις συναντήσεις με τους υπουργούς διαμορφώνεται ένα περίγραμμα για το τι πρέπει να επιτευχθεί σε διάφορα υπουργεία. Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θέλει να μειώσει τις δαπάνες για φάρμακα. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και είναι επίσης σημαντικό για την τρόικα, από δημοσιονομικής άποψης. Η Task Force πρέπει να εντοπίσει ποιο κράτος-μέλος έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη μείωση των δαπανών για φάρμακα και να βοηθήσει ώστε να επωφεληθεί η Ελλάδα από αυτή την εμπειρία. H Task Force δεν έχει το δικαίωμα να κάνει οποιεσδήποτε νομοθετικές προτάσεις ή να προβεί σε συστάσεις πολιτικής. Θα υπάρξουν τριμηνιαίες εκθέσεις, στις οποίες θα προσδιορίζονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα θέλει τη βοήθεια της Task Force. Επίσης, θα γίνεται επισκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί. Ομως, η Task Force δεν θα έχει ελεγκτικό ρόλο και δεν θα επιβάλλει σίγουρα οποιεσδήποτε κυρώσεις.
- Στο νέο Μνημόνιο, με βάση και τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου, ο ρόλος σας θα αναβαθμιστεί;
- Δεν μπορώ να σχολιάσω τα συμπεράσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Μπορώ μόνο να εξηγήσω τον ρόλο της τρόικας και της Task Force σήμερα. Η τρόικα επαληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, ώστε να λαμβάνει την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Task Force έχει τον ρόλο να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.
- Ορισμένα κράτη-μέλη πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραχωρήσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας, γιατί δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα μόνη της. Ποια είναι η γνώμη σας;
- Η δήλωση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης είναι σαφής: θα πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα είναι ελληνική υπόθεση και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών αρχών.
- Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εστίασε πάρα πολύ σε μέτρα λιτότητας με αποτέλεσμα να βυθιστεί η οικονομία σε ύφεση. Ποια είναι η γνώμη σας;
- Υπάρχουν δύο ισορροπίες. Η πρώτη μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει ανάγκη να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στο πεδίο του προϋπολογισμού, πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στις δαπάνες. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για ένα πιο ισορροπημένο, πιο δίκαιο και πιο απλό φορολογικό σύστημα.
- Κάποιοι λένε ότι είναι καλύτερο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Ποια είναι η γνώμη σας;
- Εχω εργαστεί πολύ στη δημιουργία του ευρώ και πιστεύω στο ευρώ. Είμαι επίσης πολύ ευτυχής που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και ελπίζω ότι ποτέ δεν θα την εγκαταλείψει.
Η κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση
- Σημειώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πού οφείλονται;
- Δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο και η δημιουργία της Task Force, που έγινε θυμίζω κατόπιν αιτήματός του, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά ο ίδιος είδε ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, χωρίς την υποστήριξη από την Ε. Ε. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν αποφασισθεί από την κυβέρνηση είναι τόσες πολλές και σε τόσα πεδία, που ακόμα και η καλύτερη διοίκηση στον κόσμο θα έδινε μεγάλο αγώνα για να τις υλοποιήσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η ελληνική διοίκηση έχει αδυναμίες. Ο ΟΟΣΑ συνέταξε πρόσφατα μια έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών.
- Σε ποιους τομείς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα; Θα χρειαστείτε τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη-μέλη και τι είδους αλλαγές θα προτείνατε για τη Δημόσια Διοίκηση; Για παράδειγμα υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να καταργηθούν;
- Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον υφυπουργό κ. Τζωρτζάκη, τους εμπειρογνώμονες από τον ΟΟΣΑ και από κάποια κράτη-μέλη. Προς το παρόν δεν έχω ακόμη πλήρη εικόνα για το πού θα καταλήξει. Σε γενικές γραμμές, οι προτεραιότητες που έχουν προσδιοριστεί από κοινού από τις ελληνικές αρχές και την Task Force είναι η αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων, η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, η βελτίωση του συστήματος είσπραξης των φόρων, η μείωση των δαπανών για φάρμακα.
Πηγή Καθημερινή
30.10.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου