Σκίτσο Αρκάς |
Η πλήρης κατάργηση της «αποζημίωσης» για τη συμμετοχή στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Κοινοβουλίου και η εκ θεμελίων επανεξέταση της «βουλευτικής σύνταξης», με το ερώτημα της κατάργησής της, αποτελούν δύο από τα θέματα αιχμής για την καθημερινότητα των βουλευτών, στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
«Ο,τι και να κόψουμε τώρα, είναι μάλλον αργά. Επρεπε από την πρώτη στιγμή να κάνουμε κινήσεις», δείχνουν να συμφωνούν οι περισσότεροι, προσθέτοντας πως κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση του περιορισμού των «προνομίων» των βουλευτών θα εκληφθεί πλέον ως πράξη που υπαγορεύεται από ενοχή ή υπακούει σε φωνές λαϊκισμού.
Το όλο θέμα βρισκόταν χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν στο Περιστύλιο, το Εντευκτήριο και τους διαδρόμους οι περισσότεροι εκ των «300» που βρέθηκαν στον Ναό της Δημοκρατίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος φέρεται παρεμβαίνοντας σε μία από τις εν λόγω συζητήσεις να ζητεί από τους παρευρισκομένους να του παρουσιάσουν προτάσεις.
Από τις χθεσινές συζητήσεις, πολλοί φαίνεται να αποκόμισαν την εντύπωση ότι το πρώτο «μεγάλο βήμα» που θα πρέπει να αναμένεται είναι η λήψη απόφασης να μην είναι αμειβόμενες οι διαρκείς επιτροπές για τα μέλη τους. Υπενθυμίζεται πως έπειτα και από τις τελευταίες περικοπές η αμοιβή αυτή ανέρχεται στα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση.
Η αλήθεια είναι ότι το αίτημα για τη λήψη αυτού του μέτρου είναι παλαιό, αλλά σημαντικός αριθμός μελών του Κοινοβουλίου, αντιδρώντας με χαρακτηριστικά συντεχνίας, κατάφερε για καιρό να το «εξαφανίσει». Χαρακτηριστικό είναι ότι πέραν των κατά καιρούς μεμονωμένων δηλώσεων ή και κινήσεων όπως εκείνες πρόσφατα των βουλευτών κ.κ. Χαράς Κεφαλίδου (ΠΑΣΟΚ), Κυριάκου Μητσοτάκη (Νέα Δημοκρατία) και των βουλευτών της «Δημοκρατικής Αριστεράς», οι οποίοι παραιτήθηκαν των επίμαχων «αποζημιώσεων», υπάρχει και θεσμικά διατυπωμένο αίτημα, που όμως έχει μείνει στα συρτάρια: «Η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί. Ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν από την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης, καθώς και τις λοιπές διατάξεις, θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις.
Επίσης πρέπει να καταργηθεί η αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των επιτροπών ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δεν συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή», αναφέρεται σε πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ από τις 3 Μαΐου 2010, η οποία δεν έχει εισαχθεί προς συζήτηση!
Του Γιώργου Μπουρδάρα
Πηγή Καθημερινή
4.10.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου