Την έντονη αντίδραση των δέκα μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να διοχετεύσει μέρος των πόρων του Πράσινου Ταμείου στον προϋπολογισμό. Οι οργανώσεις εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με κατάργηση του Πράσινου Ταμείου, ενώ δημιουργεί ζήτημα βιωσιμότητας της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους.
Η ρύθμιση για το Πράσινο Ταμείο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το Πράσινο Ταμείο δεν θα μπορεί να δαπανά περισσότερο από το 5% των πόρων του ετησίως. Το υπόλοιπο 95% «επιτρέπεται να περιέρχεται στον κρατικό προϋπολογισμό με κοινές αποφάσεις των υπ. Οικονομικών και Περιβάλλοντος».
Η ρύθμιση προκάλεσε την αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS και Mom). «Η τροπολογία προμηνύει την επιστροφή σε εποχές καταλήστευσης και σκοτεινής διαχείρισης των φόρων, εισφορών και προστίμων που το κράτος εισέπραττε για περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
«Οι δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος ότι τα πρόστιμα από την “τακτοποίηση” των αυθαιρέτων θα διατεθούν για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς αποδεικνύονται ανειλικρινείς».
Από την πλευρά του το υπουργείο υποστηρίζει ότι χρήση των πόρων του Πράσινου Ταμείου θα γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. «Οι σκοποί του Ταμείου παραμένουν ως έχουν», αναφέρει στην «Κ» συνεργάτης του υπ. Περιβάλλοντος. «Το δημοσιονομικό πλαφόν του 5% είναι ένας κανόνας ύψους εκταμίευσης που συνδέεται με το Μεσοπρόθεσμο. Αν ο κρατικός προϋπολογισμός “αλλάξει κωδικό” σε μέρος των διαθέσιμων του Πράσινου Ταμείου, αυτό θα γίνει για επιτακτικές ανάγκες δημοσίου συμφέροντος».
Πηγή Καθημερινή
21.10.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου