Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Γερμανικές επενδύσεις

Σε επιστολή του προς την εφμ Καθημερινή γράφει ο κ. Αλβέρτος Μαίσης πρώην διευθυντής στη Γενική Δ/ση Μεταφοράς της ΔΕΗ:

Κύριε διευθυντά

Ανακοινώθηκε για πολλοστή φορά το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για τον τομέα της ενέργειας. Σήμερα (26/8/11) δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες του προτεινομένου έργου, ότι δηλαδή προβλέπεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ακόμη γραμμές μεταφοράς που θα μεταφέρουν τη παραγωγή στην Ευρώπη. Στις συζητήσεις που είχε ο κ. υπουργός (Παπακωνσταντίνου) ζήτησε ή και εξασφάλισε η παραγωγή των πάνελ να γίνει στη χώρα μας.

Καλό θα είναι οι πολιτικοί μας να ενημερώνονται από τους συμβούλους τους όταν συζητάνε τεχνικά θέματα, ώστε ούτε να δεσμεύουν τη χώρα σε περιπέτειες ούτε οι ίδιοι να αυτοαναιρούνται. Η παραγωγή από Φ/Β είναι από τη νομοθεσία προστατευόμενη παραγωγή. Ο ΔΕΣΜΗΕ (ΛΑΓΗΕ αργότερα) υποχρεούται να αγοράζει τη παραγωγή με συγκεκριμένες τιμές, πάνω από 300 ευρώ/MWH, ενώ το κόστος της ενέργειας στη χοντρική αγορά είναι 40-60 ευρώ/MWH. Η διαφορά καλύπτεται από το τέλος ΑΠΕ που επιβαρρύνει όλους τους καταναλωτές. Αυτά λέει ο νόμος που πρόσφατα ο ίδιος υπουργός κατέθεσε στη Βουλή και ψηφίστηκε, τα ίδια λένε και οι Κώδικες που η ΡΑΕ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Δεν ανακοινώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση θα ισχύει άλλος νόμος που θα ψηφιστεί!

Αμφιβάλλω αν αυτά τα γνωρίζει ο υπουργός, δεν μπορώ να φανταστώ ότι σκοπεύει να υποθηκεύσει για πολλά χρόνια τους καταναλωτές μόνο και μόνο για να λέει ότι εξασφάλισε ξένες επενδύσεις! Αντίστοιχη επένδυση προχώρησε από τη ΔΕΗ, η αναγγελία της έγινε από τον πρωθυπουργό, το έργο προχωρά, αλλά δεν ανακοινώθηκε ότι το κόστος θα επιβαρρύνει τους καταναλωτές.  

Και στις δύο περιπτώσεις οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι ελάχιστες, δηλαδή το κόστος κάθε θέσης εργασίας είναι τεράστιο. Υποθέτω ότι κάποτε και ο υπουργός και οι σύμβουλοί του θα κατανοήσουν ότι αυτό το έργο αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και δεν θα προχωρήσουν σε συμφωνία. Μια ακόμη επένδυση που παρουσιάστηκε με χοντρά λόγια θα κλείσει άδοξα. Ετσι άδοξα ξεφουσκώσανε τα μεγάλα έργα του Κατάρ (Αστακός, Ελληνικό).

Αλβερτος Μαϊσης / Πρώην διευθυντής στη Γενική Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ

8.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis