Δώδεκα δισ. ευρώ και δύο τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν τα... ελλειμματικά Ταμεία από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αν και στην κυβέρνηση δεν έχουν σαφή εικόνα του αυριανού «κουρέματος», το οποίο μοιάζει να είναι ένα παιχνίδι αυστηρά μεταξύ πιστωτών και εγγυητών του ευρωπαϊκού Βορρά, ωστόσο το όλο ζήτημα -ζέον για τους συνταξιούχους- φαίνεται ότι αποκτά πρόσθετους αγνώστους: οι διοικητές των Ταμείων και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων δεν έχουν εικόνα των σχεδίων που αποφασίζονται γι' αυτούς χωρίς αυτούς.
Δύο πράγματα μοιάζουν σίγουρα: α) Τα Ταμεία κινδυνεύουν να χάσουν 12 δισ., το 50% της γλίσχρας περιουσίας τους (σ.σ.: επί της οποίας ασέλγησαν εργοδότες, διοικήσεις και κυβερνήσεις επί πολλές δεκαετίες ήδη) και
β) Τα Ταμεία να απωλέσουν τον έμμεσο έλεγχο δύο τραπεζών, της Εθνικής και της Atticabank και, κατά συνέπεια, να χάσει τον έλεγχο αυτών η πολιτεία. Κυρίως της Εθνικής, που αποτελεί τον κορμό του τραπεζικού συστήματος και ο έλεγχός της είναι απαραίτητος για την άσκηση οποιασδήποτε εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.
Τα 12 δισ. θα χαθούν από ένα κεφάλαιο 24 δισ. ευρώ των Ταμείων, που είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, έστω και εάν αυτό το ποσό δεν αρκεί ούτε για τις συντάξεις 4 μηνών (όλων των Ταμείων), τα οποία σήμερα ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους μόνο μετά την κρατική χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια σημαντική και μη αναπληρώσιμη απώλεια, ενώ, σε αντικατάσταση αυτής, αντιπαρέχεται από την κυβερνηση η γενικόλογη δέσμευση για μελλοντικές καλύψεις, άγνωστου ύψους όμως, συνταξιοδοτικών παροχών. Κοντολογίς, τίποτε δεν αποκλείει και νέες μειώσεις στις συντάξεις στο προσεχές μέλλον, αντίστοιχες της διετίας 2010-11.
Ως προς τις τράπεζες, και ειδικά στην Εθνική, το Δημόσιο τοποθετεί τις διοικήσεις, ακριβώς λόγω της συμμετοχής των Ταμείων στο 16% του κεφαλαίου της. Εάν επιχειρηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους της τάξης του 50%, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αύξηση κεφαλαίων. Και επειδή οι μέτοχοι δεν έχουν (σ.σ.: και σίγουρα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν) ή (οι μέτοχοι) δεν θέλουν να βάλουν νέα κεφάλαια, αυτές θα «κρατικοποιηθούν».
Ουσιαστικά, και καθώς τα χρήματα στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων θα προέλθουν από τους δανειστές, οι τράπεζες θα περιέλθουν στη δικαιοδοσία της τρόικας μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. Με τον κίνδυνο να χαθεί για την ελληνική οικονομία και η Εθνική Τράπεζα. Αφού και να μετάσχουν οι (σημερινοί-παλαιοί) ιδιώτες επενδυτές-μέτοχοι, αδυνατούν να μετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αρα, το 16% μπορεί να γίνει μονοψήφιο ποσοστό. Και με ένα τέτοιο ποσοστό, το Δημόσιο δεν μπορεί να υποδεικνύει στη Γενική Συνέλευση πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ. Ανάλογη εξέλιξη μπορεί να συμβεί και στην Atticabank, όπου το ΤΣΜΕΔΕ μετέχει με το 3% το κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι με το PSI (ανταλλαγή ομολόγων σε εθελοντική βάση από τις τράπεζες) της 21ης Ιουλίου 2011, δεν προβλεπόταν απώλεια κεφαλαίου για τα Ταμεία, παρά μόνο ανταλλαγή των υφιστάμενων τίτλων με άλλους μεγαλύτερης διάρκειας και μικρότερου επιτοκίου.*
Πηγή ENET
25.10.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου