Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Καθησυχαστική η Black Rock για τις ελληνικές τράπεζες

Καθησυχαστικός για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται ο κ. Γκρεγκ Φίλιπς, υψηλό διευθυντικό στέλεχος της BlackRock Solutions, που, ως γνωστόν, διενεργεί εκτενή έλεγχο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του σήμερα στην «Κ», επισημαίνει ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά συντηρητικό σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας». Σημειώνει ότι «παρά την πτώση στις τιμές των ακινήτων, δεν έχει ξεσπάσει κρίση που μπορεί να διαβρώσει τον τραπεζικό κλάδο» και καταλήγει λέγοντας ότι «στην Ισπανία, οι τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε κρατικά ομόλογα σε σχέση με τις ελληνικές». Τις προειδοποιεί, ωστόσο, ότι αν και δεν επιθυμούν παρέμβαση του κράτους «θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, διότι αυτή η παρατεταμένη αστάθεια θα συνεχίζει να υφίσταται για αρκετό καιρό».

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι ιστορικά συντηρητικοί πιστωτές», παρατηρεί ο Γκρεγκ Φίλιπς, υψηλό διευθυντικό στέλεχος της BlackRock Solutions και υπεύθυνος για τη διαγνωστική μελέτη της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων στον εγχώριο κλάδο. Ο βαθμός του πιστωτικού κινδύνου που έχουν αναλάβει οι τράπεζες είναι χαμηλός, εν μέρει, διότι δεν υπήρξαν παράτολμες στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, ενώ το μέγεθος του κλάδου δεν υπερκαλύπτει την οικονομία όπως συνέβη στην Ιρλανδία, εξηγεί στη σημερινή του συνέντευξη στην «Κ».
– Σε ποια θέση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες σήμερα;
– Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά συντηρητικό σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας. Πέραν τούτου, οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται ιστορικά συντηρητικοί πιστωτές. Υπάρχει χαμηλή συγκέντρωση στεγαστικών δανείων. Στην Ελλάδα, επίσης, η καταναλωτική πίστη δεν έχει «ωριμάσει» τόσο όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η στρατηγική των τραπεζών ήταν σχετικά επιθετική τα τελευταία χρόνια. Η επιχειρηματική πίστη, αντίθετα, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο σκέλος στα χαρτοφυλάκια δανείων. Παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες. Ετσι, παρά την πτώση στις τιμές των ακινήτων, δεν έχει ξεσπάσει κρίση που μπορεί να διαβρώσει τον τραπεζικό κλάδο μέσα από ένα υπέρογκο αριθμό ενυπόθηκων δανείων.
– Ποιο είναι, όμως, το σημείο που σας απασχολεί περισσότερο;
– Η αντίδραση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε μια οικονομία που διανύει κρίση. Πόσο βαθιά θα είναι ύφεση και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον δανεισμό. Αυτό το κρίσιμο ερώτημα, όμως, ταλανίζει όλη την Ευρώπη όχι μόνον την Ελλάδα.
– Σας προβληματίζει σε μεγαλύτερο βαθμό το χαρτοφυλάκιο δανείων ή ομολόγων των ελληνικών τραπεζών;
– Αυτή τη στιγμή, το βασικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη είναι ότι οι τράπεζες κατέχουν μεγάλο όγκο κρατικών ομολόγων. Οπότε η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Στην Ισπανία, οι τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε κρατικά ομόλογα σε σχέση με τις ελληνικές, για παράδειγμα.
– Φοβόσαστε μεγαλύτερο κύμα φυγής καταθέσεων από την Ελλάδα;
– Δεν είναι τυχαίο που η χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνεται, συνεχώς, σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό ακούγονται έντονα φωνές για μια ομοιόμορφη, ενιαία κεφαλαιακή ενίσχυση που θα επιτρέψει στις τράπεζες να μετακυλίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να εξαρτώνται από την ΕΚΤ.
H φούσκα με τα ακίνητα
– Εχετε πραγματοποιήσει ανάλογη μελέτη και για τις ιρλανδικές τράπεζες. Υπάρχουν κοινά σημεία στη μεθοδολογία σας;
– Πρόκειται για παρόμοιες ασκήσεις. Οπως συνέβη με την περίπτωση της Ελλάδας, η τρόικα μάς ανέθεσε την αξιολόγηση των ιρλανδικών τραπεζών με τη συνεργασία της κεντρικής τράπεζας. Πραγματοποιούμε μια bottom-up ανάλυση, εξετάζοντας τη φύση του πιστωτικού κινδύνου στα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων και του προφίλ του δανειζόμενου.
Υπάρχουν, όμως, βασικές διαφορές στα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών και των ιρλανδικών τραπεζών. Στην Ιρλανδία έσκασε μια τεράστια φούσκα στην αγορά κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Το 80% των δανείων ήταν στεγαστικά, ενώ η αναλογία δανείων-καταθέσεων έφθανε 180%, αντανακλώντας μεγάλη ανισορροπία με υψηλές απώλειες. Επιπροσθέτως, το μέγεθος των ιρλανδικών τραπεζών ήταν πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την οικονομία της χώρας. Τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης έχουν οριστεί τα τέλη Δεκεμβρίου.
– Στην Ιρλανδία έγινε κούρεμα έως και 90% σε τραπεζικά ομόλογα, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα και αντιδράσεις…
– Η ιρλανδική κεντρική τράπεζα έλαβε, όμως, άμεσα μέτρα με ενέσεις κεφαλαίων, κάτι που αποκατέστησε την αξιοπιστία του συστήματος. Ξένα κεφάλαια εισέρχονται ξανά στη χώρα και μειώνεται η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Είναι αναγκαίο, παρομοίως, και η Τράπεζα της Ελλάδος να είναι απόλυτα διαφανής στους χειρισμούς της και να δράσει άμεσα.
– Θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη δράση η ΕΚΤ για την καταπολέμηση της κρίσης;
– Η ΕΚΤ πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα ακόμη εφόδιο για μια συντονισμένη αντιμετώπιση της κρίσης. Μια πρόσθετη δυσκολία για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ότι το τραπεζικό σύστημα κάθε χώρας έχει τα δικά του προβλήματα, οπότε δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί μια μόνον φόρμουλα.
Δεν μπορεί να υπάρξει μια υγιής οικονομία χωρίς ένα υγιές τραπεζικό σύστημα
– Είναι ισχυρές οι πιθανότητες να περάσουν στον έλεγχο του κράτους περισσότερες τράπεζες;
– Οι τράπεζες δεν επιθυμούν την παρέμβαση του κράτους, σε μια δύσκολη, όμως, εποχή που οι τιμές των μετοχών τους είναι τόσο χαμηλές, αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Είναι, δε, ειρωνικό που το βασικό πρόβλημα των τραπεζών είναι η έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα.
Θα πρέπει, πάντως, να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, διότι αυτή η παρατεταμένη αστάθεια θα συνεχίζει να υφίσταται για αρκετό καιρό. Και δεν μπορεί να υπάρξει μια υγιής οικονομία χωρίς ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.
– Διαβλέπετε νέες τάσεις συσπείρωσης δυνάμεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο; Πιστεύετε ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές;
– Είναι αναμενόμενο να υπάρξουν νέες συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών, για να εξορθολογίσουν τις δαπάνες τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ετσι θα καταφέρουν να αναζητήσουν ευκολότερα ιδιωτικά κεφάλαια, με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, που μπορεί να αποβεί πολύτιμη. Μην ξεχνάτε ότι οι τράπεζες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να ενισχύσουν άμεσα τα κεφάλαιά τους, εν όψει νέων, αυστηρότερων προδιαγραφών όπως η Βασιλεία ΙΙΙ.

Πηγή Καθημερινή
16.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis