Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Στον "αέρα" ο κυβερνητικός προγραμματισμός στο Κοινοβούλιο

Κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας για «την επόμενη μέρα» κυριαρχεί στη Βουλή, καθώς άπαντες τελούν σε στάση αναμονής για τα νέα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Στους διαδρόμους, το Εντευκτήριο και τα βουλευτικά γραφεία μοναδικό θέμα συζήτησης είναι οι «πολιτικές εξελίξεις» τις οποίες οι κρίσιμες ευρω-αποφάσεις αναμένεται να δρομολογήσουν άμεσα στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, που δείχνει να καθιστά δυσχερή ακόμα και τον πιο τυπικό προγραμματισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (όπως το ποια νομοσχέδια θα πάρουν σειρά για συζήτηση και ψήφιση), αναμένεται να κατατεθεί -ίσως και εντός της ημέρας- ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2012: Σύμφωνα με πληροφορίες οι περικοπές των δαπανών θα είναι για το επόμενο έτος άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους υπαλλήλους.
Στο περιθώριο των σχετικών συζητήσεων, εκκρεμεί ως γνωστόν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και η λήψη απόφασης για την υλοποίηση του μέτρου της περικοπής, σε δόσεις, των βουλευτικών αποδοχών ενός μηνός. Πιθανώς το μέτρο αυτό να εισαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, όταν και εκτιμάται πως θα εισαχθεί προς επεξεργασία και έγκριση και ο προϋπολογισμός της Βουλής.
Οι άλλες κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, με κορυφαία εκείνη του κρατικού προϋπολογισμού, δεν είναι σαφές πότε θα πάρουν τη σειρά τους στην «ατζέντα» του Κοινοβουλίου.
Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την περιρρέουσα φημολογία περί ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, έχουν τροφοδοτήσει τον εκνευρισμό μεταξύ των εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, πολλαπλασιάζοντας τα «θερμά επεισόδια» εντός του Ναού της Δημοκρατίας. Χθες, πρωταγωνιστές ενός τέτοιου επεισοδίου ήταν οι κ. Π. Οικονόμου και Αστ. Ροντούλης. Αφορμή, η πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να παρουσιάσει συνοπτικά μερικές ακόμα νομοτεχνικές αλλαγές, δευτερόλεπτα πριν από την τυπική ψήφισή του «επί του συνόλου».
Στις διαμαρτυρίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, ο κ. Οικονόμου αντέδρασε άμεσα και κοφτά: «Βρε, δεν τ’ αφήνετε αυτά; Καθρέφτη δεν έχετε σπίτι σας; Εκεί να πάτε να πείτε τις εξυπνάδες σας. Οχι εδώ μέσα» είπε ο κ. Οικονόμου και βλέποντας ότι οι διαμαρτυρίες του κ. Ροντούλη συνεχίζονταν, συμπλήρωσε: «Ευτυχώς που υπάρχετε και γελάμε μαζί σας»!
Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής συμπεριλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι όχι μόνο οι «διοικητικοί», αλλά όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν στο εξωτερικό εξαιρούνται της εργασιακής εφεδρείας.

Του Γιώργου Μπουρδάρα
26.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis