Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Επενδυτική τράπεζα ειδικά για την Ελλάδα εισηγείται ο Ρέσλερ

Σκίτσο Ηλίας Μακρής εφμ Καθημερινή 6.10.2011
Μήνυμα αλληλεγγύης για την Ελλάδα έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα μας στο πλαίσιο της διεξαγωγής διήμερου ελληνογερμανικό φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Καβούρι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την οικονομική θέση της Ελλάδας. Ναι, περνάτε δύσκολες μέρες, αλλά εμείς στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας», τόνισε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος παρομοίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με εκείνη στην οποία βρισκόταν η Γερμανία μετά την σχεδόν ολοκληρωτική της καταστροφή στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου!

Ο ίδιος, πάντως, κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη θα περιμένει την αξιολόγηση της Τρόικας για να πάρει τις αποφάσεις της για την δανειοδότηση της χώρας. Πρότεινε δε ο κ. Ρέσλερ να συσταθεί μία επενδυτική τράπεζα ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα αναξιοποίητα κονδύλια που προέρχονται και από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην όλη προσπάθεια θα ηγηθεί η γερμανική επενδυτική τράπεζα KFW.

O κ. Ρέσλερ εξήρε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να πραγματοποιήσει τόσο ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, η ασφάλιση, η εργασία, η υγεία και το φορολογικό σύστημα.

"Στια αρχές της δεκαετίας του '90, η γερμανική κυβέρνηση κατέρρευσε, μόνο και μόνο επειδή πραγματοποίησε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό", τόνισε ο βιετναμέζικης καταγωγής Γερμανός πολιτικός. Παράλληλα, ο κ. Ρέσλερ επανέλαβε την έκκληση για να επενδύσει και η ίδια η χώρα μας στην ελληνική οικονομία, ενώ τόνισε πως οι Γερμανοί επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσει όχι μόνο σε τομείς, όπως η ενέργεια και τα ακίνητα, αλλά ακόμη και στην παραδοσιακή βιομηχανία της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ο κ. Ρέσλερ είναι φίλος της Ελλάδας και με την παρουσία του στη χώρα μας, στέλνει μήνυμα στήριξης. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει οριστική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το χρέος και έδωσε ένα χαρακτηριστικό στίγμα, λέγοντας στα αγγλικά "there is life after debt" ("υπάρχει ζωή μετά το χρέος"), σε μία παράφραση του "there is life after death" ("υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο").

Το παρόν στις εργασίες του ελληνογερμανικού φόρουμ στο Divani Hotel  στο Καβούρι, έδωσαν 70 Γερμανοί  επιχειρηματίες από τους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, πράσινης ενέργειας, υλικών γεωργίας και δομικών υλικών, ΑΠΕ, τραπεζών και άλλων.

Οπως τόνισε μιλώντας στο protothema.gr ο εκπρόσωπος της KFW, Felix Klauda, είναι ανάγκη η Ελλάδα να επισπεύσει τις αλλαγές σε επίπεδο γραφειοκρατίας και περιβάλλοντος ως προς την επίτευξη επενδύσεων στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών.

Σε ερώτηση, δε, του protothema.gr αν θα υπάρχει παρέμβαση της Γερμανίας σε επίπεδο συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, απάντησε λακωνικά: «Μια τέτοια πρόβλεψη δεν γίνεται, δεν λέγεται καθόλου».

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
7.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis