Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Ο κινηματογράφος «ΑΣΤΡΟΝ» στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού (Στείλτε την κάρτα - έκκληση)

Η τύχη του γνωστού αθηναϊκού κινηματογράφου «Αστρον» (Κηφισίας 37, Αμπελόκηποι) βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, καθώς η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κ. Λίνα Μενδώνη του έχει προωθήσει τη γνωμοδότηση για την κατεδάφιση του κτιρίου.

Ο κινηματογράφος «Αστρον» δεν κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από την πλειοψηφία των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011. Κυριάρχησε η άποψη ότι το κτήριο δεν φέρει εκείνες τις αξίες που θα το συμπεριελάμβαναν στα διατηρητέα μνημεία. Στη συζήτηση παρέστησαν εκπρόσωποι των φορέων που εδώ και τρία χρόνια δίνουν αγώνα για τη διάσωσή του, του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, της ΜΟnuMENTA, της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. και του δήμου Αθηναίων, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου έχει λάβει την υπ' αριθμ. 752/09 ομόφωνη απόφαση υπέρ της κήρυξης.

Ο χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΡΟΝ κτίστηκε το 1957 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και είναι από τα λίγα κτήρια που κτίστηκαν με αποκλειστική χρήση κινηματοθεάτρου. Ηταν υπερπολυτελής, 1300 θέσεων, και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ήταν επηρεασμένα από το αρ ντεκό. Ο κεκλιμένος εξώστης τον έκανε να ξεχωρίζει. Η λειτουργία του σταμάτησε το 2008. Η εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων που ήταν υπέρ του χαρακτηρισμού του ως μνημείου, αναφέρει την αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου και κυρίως την ιστορική του αξία και τη μεγάλη σημασία του ως τοπόσημου των Αμπελοκήπων. Επίσης, επισημαίνει ότι είναι ένα από τα τελευταία αυτοτελή κτήρια χειμερινών κινηματογράφων της Αθήνας. Ωστόσο, η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, εισηγούμενη προς το ΚΣΝΜ, ζήτησε να μην κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, αφού έχει αλλοιωθεί το αρχικό σχέδιο, είναι ανενεργός ο κινηματογράφος και υπάρχουν πολλοί κινηματογράφοι στην περιοχή. Η εισήγηση αυτή έγινε τελικά δεκτή από την πλειοψηφία των μελών του ΚΣΝΜ στη δεύτερη συζήτηση του θέματος. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, της 7ης Ιουλίου 2011, τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν το μη χαρακτηρισμό του. Η πλειοψηφία κατά του χαρακτηρισμού επιτεύχθηκε τότε με τη διπλή ψήφο του προέδρου, του νομικού συμβούλου που προήδρευε στη θέση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΤ. Αμέσως η ΜΟnuMENTA και ο ΠοΠεΣυΚΑ έστειλαν επιστολή στη ΓΓ του ΥΠΠΟΤ να μην κάνει δεκτή την απόφαση και να επαναφέρει το θέμα για συζήτηση. Το οποίο και έγινε. Την 1η Σεπτεμβρίου τα μέλη του ΚΣΝΜ έκαναν αυτοψία στο κτήριο και στις 15 Σεπτεμβρίου ξανασυνεδρίασαν με αποτέλεσμα την απόφαση που προαναφέρθηκε.

Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων και η MOnuMENTA που τάχθηκαν υπέρ της κήρυξης και της πολιτιστικής χρήσης του τονίζοντας τη μεγάλη του σημασία για τους κατοίκους, την περιοχή, την ιστορία του κινηματογράφου, την αρχιτεκτονική και πολεοδομική του αξία θεωρούν ότι η γνωμοδότηση αυτή πλήττει την προστασία των κινηματογράφων ως μνημείων και εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αρνητικό προηγούμενο και για τους υπόλοιπους για τους οποίους κάποια στιγμή θα ζητηθεί ο χαρακτηρισμός τους.

H MOnuMENTA καλεί να στείλουμε μια κάρτα-έκκληση στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού προτρέποντάς τον να προστατέψει τον κινηματογράφο ΑΣΤΡΟΝ. 

Η κάρτα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της MONUMENTA (εδώ) για να αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

20.10.2011Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis