Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η τρίτη προφητεία του Κ. Σημίτη

Οταν ένας πρώην πρωθυπουργός, όπως ο Κώστας Σημίτης, αποφασίζει για τρίτη φορά να μιλήσει δημόσια μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ετών και όταν η πρώτη "προφητεία" το 2008 για την προσφυγή στο ΔΝΤ επαληθεύτηκε ως πραγματικό πολιτικοοικονομικό γεγονός για τη χώρα μας, τότε εύλογα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη νέα δραματική παρέμβασή του ως την τρίτη πολιτική προφητεία!
Με εικόνες από το κοντινό "γκρίζο" μέλλον της χώρας μας, στο οποίο θα επικρατούν συνθήκες πανικού, δυστυχίας, κοινωνικής αναταραχής, φτώχειας και ανεργίας, ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο του στην "Καθημερινή" της Κυριακής με τίτλο "Το σύνδρομο του στρουθοκαμηλισμού" χτυπά σειρήνες συναγερμού και προειδοποιεί ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Σε αντίθεση με ό,τι κάνει το σημερινό πολιτικό σύστημα στο μεγαλύτερο μέρος του, περιγράφει χωρίς αστερίσκους, μισόλογα και παρενθέσεις τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η έξοδος από το ευρώ.
Ο Κ. Σημίτης καταρρίπτει τον μύθο ότι δεν υπάρχει πλαίσιο απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. "Μόνο όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να πιστεύουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η Ελλάδα?".
"Οι νομικοί κανόνες", επισημαίνει, "για την έξοδό μας έχουν ήδη ουσιαστικά καθοριστεί. Το αργότερο το 2014 θα καθοριστεί το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο χρόνος που μας μένει για να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία χρόνια και με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα".
Ο πρώην πρωθυπουργός αναλύει τις επιπτώσεις όλων των σεναρίων. Η ελεγχόμενη χρεοκοπία συνεπάγεται την οικειοθελή "αναστολή" της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στην Ευρωζώνη και "θα είναι πιθανότατα εξίσου δραματική με τη μη ελεγχόμενη".
Οι συνέπειες θα είναι "πανικός" στην αγορά, μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες, οι ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονταν με το εξωτερικό θα βρεθούν ίσως σε μία νύχτα με διπλάσια χρέη, το δημόσιο χρέος θα βρεθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κερδοσκοπία, απάτες, αβεβαιότητα θα κυριαρχήσουν.
Αν η τρόικα αρνηθεί την καταβολή δόσεων, επειδή δεν εκτελούμε τις υποχρεώσεις, τότε η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει μία τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα με την εκτεταμένη αναδιάρθρωση του χρέους μεγαλύτερη του 21% που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου. Υποχρέωση της Ελλάδας θα είναι να καταστήσει, υπό την εποπτεία του EFSF, βιώσιμο το χρέος έως το 2013/14.
Ο κ. Σημίτης σημειώνει ακόμη ως πιθανό η Ευρωζώνη να αποφασίσει να πληρώνει εφεξής τις δόσεις, όχι στην Ελλάδα, αλλά στις τράπεζες που μας δάνεισαν ώστε να εξοφλούνται τα χρέη μας. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται η εσωτερική αναταραχή καθώς μπορεί να μην υπάρχουν επαρκή χρήματα για μισθούς, συντάξεις κ.ά.
Τέλος, αν η Ευρωζώνη δεν παρέμβει, τότε η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Θα είναι μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία. Γι' αυτό και η ομαλή πορεία της χώρας προϋποθέτει την ομαλή καταβολή των δόσεων.
"Η αναστολή της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη θα σημάνει πιθανότατα επάνοδο στη δραχμή" εκτιμά ο Κ. Σημίτης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα ευρώ θα ισοδυναμεί σε 600 δραχμές ή και πολύ παραπάνω, ενώ η οριστική τιμή της δραχμής θα καθοριστεί έπειτα από αλλεπάλληλες υποτιμήσεις.
Οι συνέπειες θα είναι οι Ελληνες να χάσουν ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας των χρημάτων τους, να μειωθεί η αγοραστική δύναμη και να υπάρξει αλματώδης αύξηση των τιμών.
"Καμπανάκι"
Επικρίσεις κατά ΕΕ και κυβέρνησης
Επικριτικός κατά των Ευρωπαίων, αλλά και για τις καθυστερήσεις από ελληνικής πλευράς εμφανίζεται ο Κ. Σημίτης.
Ειδικότερα υπογραμμίζει πως "σήμερα μοιάζει να μην υπάρχουν γέφυρες", καθώς σε αντίθεση με την προετοιμασία που είχε γίνει για την ένταξη στην ΟΝΕ, οι συνεχείς διασκέψεις πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές πολιτικής.
Για τον ρόλο της χώρας μας σημειώνει πως "η Ελλάδα έχει δημιουργήσει την πεποίθηση στους δανειστές της ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, ελπίζοντας να βολευτούν τα πράγματα κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο χωρίς τομές. Χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια".
Καθυστερήσεις
Προσθέτει, ακόμη, ότι είχαμε υποσχεθεί αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες δεν προχώρησαν ακόμη, είχαμε προτείνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ., και ότι δεν έχουμε καταφέρει να συμπληρώσουμε το ποσό του 1 δισ. και δεν αξιοποιήσαμε το ΕΣΠΑ.
"Το κλίμα", σημειώνει χαρακτηριστικά, "ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια πρωτοβουλιών απ' ό,τι αρχικά πιστεύαμε οδήγησε σε εφησυχασμό. Επιβεβλημένα μέτρα με πολιτικό κόστος αναβλήθηκαν ή τροποποιήθηκαν...
Οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται ούτε με αβάσιμες ελπίδες ούτε με φαντασιώσεις". Καταλήγει, μάλιστα, λέγοντας πως "δεν μας ταιριάζει το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου που κρύβει το πρόσωπό της, γιατί δεν αντέχει να βλέπει την πραγματικότητα".
Οι προβλέψεις
Τι είχε πει στο παρελθόν
Δέκα μήνες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, στις 18 Δεκεμβρίου 2008, ο Κώστας Σημίτης μίλησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Σε ανύποπτο τότε χρόνο είχε διαπιστώσει ότι "στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους, θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔΝΤ".
Είχε προβλέψει μάλιστα πως η χώρα μας δύσκολα θα δανειζόταν 50 δισ., ενώ είχε πει πως ήταν κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα ήταν αναγκασμένη να προσφύγει στο ΔΝΤ. Ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του 2009, στις 17 Απριλίου 2011, ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" είχε επισημάνει πως η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους το ταχύτερο δυνατό σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Υπ. Συμβούλιο
Αναφορά από Διαμαντοπούλου
Αν και η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στο άρθρο του Κ. Σημίτη ήταν "ουδέν σχόλιο", στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έγινε αναφορά από την Αννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως με το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού γίνεται αντιληπτό ότι "αυτοί εδώ δεν έχουν το σύνδρομο να επιβάλλουν μέτρα". Τότε, ο Γ. Παπανδρέου παρενέβη, σημειώνοντας πως οι επισημάνσεις αυτές του πρώην πρωθυπουργού "δεν είναι καλό να λέγονται από υπουργούς...", υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναταραχή.
Λευτέρης Γαλανός
galanos@pegasus.gr
Πηγή ΕΘΝΟΣ
3.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis