Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πολύπλοκη συμφωνία για τις εγγυήσεις

Σε περίπλοκη συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων προς τη Φινλανδία κατέληξαν, τα ξημερώματα της Τρίτης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας ένα από τα εμπόδια που είχαν προκύψει σχετικά με το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Τελικά, η φινλανδική κυβέρνηση θα λάβει τις εγγυήσεις που απαιτεί από τον περασμένο Απρίλιο το Κοινοβούλιο της χώρας, αλλά με μάλλον τσουχτερό αντίτιμο. Φυσικά, η συμφωνία είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε άλλη χώρα το επιθυμεί, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν–Κλοντ Γιουνκέρ, χθες, κανένα άλλο κράτος–μέλος δεν εξέφρασε την επιθυμία να λάβει εγγυήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συνέταξε ο διευθυντής του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, η φινλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει σε μία δόση, αντί για πέντε που ισχύει για τα υπόλοιπα κράτη–μέλη, το κεφάλαιο που της αναλογεί για τον μόνιμο μηχανισμό βοήθειας (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM). Δεύτερον, η Φινλανδία παραιτείται από μεγάλο μέρος των εσόδων που της αναλογούν από τη λειτουργία του EFSF. Τρίτον, στην περίπτωση που θα πρέπει να καταβληθούν οι εγγυήσεις, αυτό θα γίνει μετά 15–30 χρόνια.

Ο τρόπος που θα καταβληθούν οι εγγυήσεις από την Ελλάδα προς τη Φινλανδία είναι αρκετά περίπλοκος. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 880 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα δώσουν σε έναν ανέξάρτητο θεματοφύλακα. Ο θεματοφύλακας θα πουλήσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα έσοδα θα τα επενδύσει σε ομόλογα της ανώτερης πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα οποία τελικά θα δοθούν ως εγγυήσεις στη Φινλανδία. 

Με αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό, η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ενεργοποίηση ρητρών που περιλαμβάνουν ορισμένα ελληνικά ομόλογα (ύψους 18 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τις οποίες αν κάποιος τρίτος λάβει καλύτερη συμφωνία, τότε θεωρείται ότι η Ελλάδα αθέτησε τους όρους πληρωμής (χρεοκόπησε).

5.10.2011

Σχόλιο δικό μας :
Αυτοί που εμπνεύστηκαν τη συμφωνία κατάλαβαν τι λέει???? Πάντως εάν κανείς κατάλαβε ας μου εξηγήσει κι εμένα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis