Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Αναδιάρθρωση Nokia με 3.500 απολύσεις

Στην απώλεια συνολικά 3.500 θέσεων εργασίας θα οδηγήσει η γενική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων της Nokia, καθώς η μεγαλύτερη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο ανακοίνωσε χθες ότι θα κλείσει εργοστάσιό της στη Ρουμανία, που απασχολεί περί τα 2.000 άτομα, καθώς και επιχειρήσεις της στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία προτίθεται, επίσης, να διοχετεύσει 1 δισ. ευρώ στη μη κερδοφόρα κοινοπραξία της με τη Siemens AG, τη Nokia Siemens Networks. Σε αντάλλαγμα θα λάβει προνομιούχες μετοχές της μεικτής εταιρείας. Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο στη Ρουμανία, πρόκειται για τη μονάδα του Κλουζ, που άρχισε να λειτουργεί μόλις το 2008 όταν η εταιρεία την μετέφερε από το Μπόχουμ της Γερμανίας. 
 
Η εταιρεία χαρακτήρισε επώδυνη αλλά αναγκαία την απόφαση αυτή, που εκτιμά πως σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους προμηθευτές της θα οδηγήσει συνολικά στην απώλεια 2.200 θέσεων εργασίας. Η δυσάρεστη είδηση έχει, άλλωστε, προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών αρχών, με τον δήμαρχο της περιοχής να εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια μιας επένδυσης αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ και τη συνεπακόλουθη απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως. 
 
Η εταιρεία, που σημειωτέον είναι μονίμως κερδοφόρα με μοναδική εξαίρεση ένα τρίμηνο την άνοιξη του 2007, εξέφρασε επίσης την πρόθεση να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των επιχειρήσεών της περικόπτοντας άλλες 1.300 θέσεις εργασίας στη Βόννη της Γερμανίας και στο Μάλβεμ των ΗΠΑ. Παράλληλα θα επανεξετάσει το μέλλον των μονάδων παραγωγής συσκευών κινητών τηλεφώνων σε Φινλανδία, Ουγγαρία και Μεξικό. Εχουν προηγηθεί οι 4.000 απολύσεις που ανακοίνωσε τον Απρίλιο και οι οποίες αφορούσαν κυρίως εργαζόμενους στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης. 
 
Η συρρίκνωση της Nokia αποτελεί επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της, Στίβεν Ελοπ, μετά την απώλεια τμήματος του μεριδίου αγοράς της προς όφελος της Apple αλλά και εξαιτίας του ανταγωνισμού από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες ασιατικές εταιρείες, που έχει συμπιέσει σε επίπεδα κάτω των 100 δολαρίων τις τιμές των κινητών με υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών.
 
30.9.2011

Σχόλιο δικό μας :
Κι ότι την είχα σε υπόληψη την εταιρέια Nokia. Δεν νομίζω να υπάρχει πια άλλη εταιρεία που να δραστηριοποιείται στον Ευρωπαίκό χώρο. Ωρες ωρες αναρωτιέμια για ποιάν Ευρώπη αγωνιζόμαστε? Για μιαν Ευρώπη που δημιουργεί ανέργους στο Ευρωαπαϊκό έδαφος και στέλνει την παραγωγή στην Κίνα??? 
Γιατί θα πρέπει να στηρίξω μια τέτοια Ευρώπη που δεν προστατεύει τους πολίτες της?
Πέρα από τη λύπη μου και την απογοήτευση ειλικρινά αρχίζω να σκέφτομαι να κάνω μποϋκοτάζ σε κάθε Κινεζικό προϊόν αφού όσο υπάρχει αγοραστικό κοινό τόσο τα εργοστάσια θα μετακομίζουν από τη γηραιά Ηπειρο αφήνοντας πίσω τους συντρίμια και φτώχεια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis