Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το Πέρασμα από τη ζωή στη Τέχνη

Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας, αλλά και χρώμα, μέταλλο και ξύλο. Τα βασικά συστατικά των έργων τέχνης, που από σήμερα εκτίθενται στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο 5», μέσα σε χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα. 

Γιατί οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί θυμούνται κάθε χρόνο, από το 2005 και μετά, πως η καθημερινότητα στο πειραιώτικο εργοτάξιο είναι πάντοτε σκληρή, ιδιαίτερα τελευταία που η ζώνη υπολειτουργεί και η ανεργία έχει «χτυπήσει» τη συνοικία. Γι' αυτό και «ξορκίζουν» τους δαίμονες της ανεργίας, των ατυχημάτων και της επαγγελματικής απαξίωσης, παρέα με μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών.
Τα έργα ανήκουν σε 180 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Πρόκειται για φωτογραφίες, βίντεο, γλυπτά, χαρακτικά, ζωγραφικούς πίνακες κ.ά. που αντλούν τα θέματά τους μέσα από τη ζωή και τη δουλειά των μαστόρων της ζώνης.
Ετσι κι αλλιώς, η έννοια της τέχνης σχετίζεται με τον τεχνίτη, τον άνθρωπο δηλαδή που ασκεί μια τέχνη, πιο συχνά ένα χειρωνακτικό επάγγελμα, και έχει μια ειδική τεχνική εκπαίδευση. Γι' αυτό και η έκθεση αποκτά ξεχωριστό νόημα, φέρνοντας στον ίδιο χώρο, με υλικά κοινά σε μαστόρους και καλλιτέχνες, διαφορετικές προσεγγίσεις της ζωής στη ζώνη.
Ξεκινήσαμε σαν μια μικρή παρέα
«Ξεκινήσαμε σαν μια μικρή παρέα», λέει η Εύα Μελά, υπεύθυνη για τη λειτουργία της έκθεσης. «Ηταν τόσο μεγάλη όμως η ανταπόκριση του κοινού, που η έκθεση χρόνο με το χρόνο "μεγάλωσε" και σήμερα είναι ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό γεγονός, με εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής για παιδιά, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μελοποιημένες ποιητικές αφηγήσεις κ.ά.», συμπληρώνει.
«Οι καλλιτέχνες δε, που κάθε χρόνο, αφιλοκερδώς, συμμετέχουν, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο δέσιμο με τους επαγγελματίες, "μεταφράζοντας" με τη δική του γλώσσα ο καθένας την καθημερινότητα στη ζώνη -ρεαλιστικά, φιλοσοφικά, νατουραλιστικά, στεγανά δεν υπάρχουν».
Η έκθεση ανοίγει σήμερα στις 8 μ.μ. και θα διαρκέσει έως και τις 5 Ιουνίου. Στόχος της, «να έρθει το έργο τέχνης στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: η εργατική τάξη». Χορηγοί της; «Οι εργάτες και οι άνεργοι του Περάματος που στηρίζουν και συνδημιουργούν». *
Ωρες λειτουργίας
12.00-21.00, καθημερινά. 

Διοργάνωση: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών.
*www.perasma.org 

Του Δημήτρη Ρουτσώνη
Πηγή ENET

27.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis