Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Συγχωνεύονται 5 νοσοκομεία του ΙΚΑ την Τετάρτη

Ο υπουργός Υγείας καταθέτει στοιχεία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος
Σε συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΙΚΑ προχωρά από αύριο το υπουργείο Υγείας.

Όπως έγινε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη από αύριο γίνεται συγχώνευση πέντε νοσοκομείων ΙΚΑ (τέσσερα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη).

Ειδικότερα, το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ εντάσσεται στο «Σισμανόγλειο», το Ογκολογικό του ΙΚΑ στον «Άγιο Σάββα», το Νοσοκομείο του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης στον «Άγιο Παύλο», το 3ο του ΙΚΑ στην Πολυκλινική και το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στο «Αγία Όλγα».

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να γράφουν σε συνταγολόγια του ΙΚΑ.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αύριο στις 10.30 θα καταθέσει την εισαγγελία πρωτοδικών στοιχεία για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Επίσης ανακοίνωσε τη συγχώνευση προνοιακών δομών από 91 που είναι σήμερα σε 22 ενώ είπε ότι έως το τέλος του χρόνου θα εξοικονομηθούν άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από το φάρμακο σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία. Εως τα μέσα Ιουνίου θα δοθεί νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, ενώ θα ισχύσει μείωση 2,5% στα κέρδη των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το ΙΚΑ πληρώνει τα «σπασμένα» του κλάδου Υγείας των νοσοκομείων και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.

Επίσης σημειώθηκε πως δεύτερος μεγάλος στόχος είναι καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και μικρότερη σπατάλη.

Ακόμη, τονίστηκε, πως το 2012 θα υπάρξει περιορισμός των δαπανών των ταμείων μέσω του Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε 7,2 δισ. ευρώ από 10.6 δισ. ευρώ το 2009. Ο ΕΟΠΥΥ θα ξεπεράσει τα ταμεία όπως τα ξέρουμε σήμερα. Οποιος γιατρός είναι στον Οργανισμό θα γράφει φάρμακα γι όλους τους ασφαλισμένους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι «το ΙΚΑ πληρώνει τα σπασμένα του κλάδου Υγείας», ενώ τόνισε πως «δεύτερος μεγάλος στόχος του υπουργείου είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών με μικρότερη σπατάλη. Στόχος το 2012 να έχουν περιοριστεί οι δαπάνες των ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ σε 7.2 δισ. ευρώ από 10,6 δισ. που ήταν το 2009».

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ προγραμματίζεται για την πρώτη Σεπτεμβρίου 2011. Το προσωπικό του ΙΚα μεταφέρεται στα νοσοκομεία ενώ οι γιατροί του ΙΚΑ θα μπορούν να διατηρούν και προσωπικό ιατρείο.

Της Ελενας Φυντανίδου
Πηγή το Βήμα
31.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis