Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Κατανομή μεταναστών στην περιφέρεια

Εάν υλοποιηθούν τα όσα ανακοινώθηκαν για το κέντρο της Αθήνας, θα υπάρξει αποτέλεσμα, επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, μιλώντας στην «Κ», και δεσμεύεται για εφαρμογή των μέτρων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του δήμου. Παράλληλα, τονίζει ότι για να μην καταρρεύσει η Αθήνα υπό την πίεση της παράνομης μετανάστευσης, χρειάζεται την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της υπόλοιπης χώρας για κατανομή του βάρους.
- Είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το κέντρο της Αθήνας, κυρίως τα μέτρα αστυνόμευσης; Θα αποδώσουν;
- Ανακοινώθηκαν πολλά μέτρα: πολεοδομικά, κοινωνικής πρόνοιας, αστυνομικά. Εάν εφαρμοστούν, θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι μέτρα ανακοινώνονται, αλλά δεν υλοποιούνται. Από την πλευρά του δήμου, σε ό,τι έχω δεσμευθεί, θα το υλοποιήσουμε.
- Μήπως με τις αστυνομικές επιχειρήσεις, απλώς θα «μεταφέρουμε» το πρόβλημα σε άλλες γειτονιές, εκτός κέντρου;
- Πρέπει να λειτουργήσουν κέντρα υποδοχής, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όσοι είναι παράνομοι, να συλλαμβάνονται και να απελαθούν. Θα πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών για να γίνουν κέντρα υποδοχής. Να μοιραστούμε το πρόβλημα. Οπως ως χώρα ζητάμε από την Ευρώπη κατανομή του βάρους της παράνομης μετανάστευσης, έτσι και η Αθήνα ζητάει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της υπόλοιπης χώρας.
- Εχει μεταβληθεί η στάση σας απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα από τότε που αναλάβατε δήμαρχος;
- Καθόλου. Συνεχίζω να υποστηρίζω αυτά που υποστήριζα και πριν. Ως προς τους νόμιμους μετανάστες, να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες ένταξης και ενσωμάτωσης. Οι παράνομοι, όμως, όπως η νομοθεσία ορίζει, θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης. Η χώρα μας δεν μπορεί ούτε δουλειά να τους προσφέρει ούτε υπάρχει δυνατότητα μαζικών νομιμοποιήσεων.
- Εσείς προσωπικά περπατάτε άνετα στις γειτονιές γύρω από το δημαρχείο;
- Κυκλοφορώ άνετα, αλλά δεν αισθάνομαι καθόλου ευχάριστα. Καταλαβαίνω απόλυτα το πρόβλημα που βιώνουν οι άνθρωποι όταν πέφτει το σκοτάδι και πρέπει να κυκλοφορήσουν χωρίς την αστυνομική προστασία που έχω εγώ. Κατανοώ τις εκκλήσεις και τα παράπονά τους προς τον δήμο, παρά το ότι γνωρίζουν ότι συχνά δεν αφορούν αρμοδιότητές του. Ο δήμος ό,τι μπορεί, θα το πράξει. Θα φροντίσει η πόλη να είναι καθαρή και φωτισμένη.
- Στο θέμα των διαδηλώσεων, ποια θα είναι η πρότασή σας;
- Ανέλαβα την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής συνταγματολόγων με αντικείμενο τη σύνταξη ενός προσχεδίου, το οποίο θα υλοποιεί την επιταγή του Συντάγματος. Το πολιτικό σύστημα έχει απόσχει να κάνει τη δουλειά του σε αυτό το θέμα από το 1975 και μετά. Πρέπει να διασφαλισθεί η ελευθερία των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, αλλά με σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων.
- Ενας Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να γίνει δήμαρχος του «νόμου και της τάξης»;
- Αν είναι να γίνει «σερίφης», όχι. Η θητεία του Συνηγόρου του Πολίτη, που έχει ως βασική αρχή την προάσπιση των δικαιωμάτων, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να είναι κάποιος καλός δήμαρχος, αποτελεί, όμως, καλό εφόδιο.

Της Δώρας Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis