Στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχονται ήδη οι εγγυήσεις που έχει υποχρεωθεί να πληρώσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) -το νυν ΕΤΕΑΝ- στο πλαίσιο των δανείων που είχε χορηγήσει ο φορέας για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επαναφέρει το αίτημα για πάγωμα των διαδικασιών καταγγελίας, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων. Η κατάπτωση της εγγύησης, παρότι πληρώνεται από το ΤΕΜΠΜΕ με τη χορήγηση ομολόγων στις τράπεζες, έχει επιπτώσεις για τον επιχειρηματία, καθώς ο φάκελος διαβιβάζεται στη ΔΟΥ, η οποία ενεργοποιεί είσπραξη κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων από τα κέρδη της επιχείρησης.
Το ποσό των εγγυήσεων παραμένει προς το παρόν χαμηλό στο σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει το πρώην ΤΕΜΠΜΕ, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ η αυστηρή αντιμετώπιση των τραπεζών στις καθυστερήσεις των δόσεων των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της χρηματοοικονομικής σχέσης που έχουν οι επιχειρήσεις με τις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές καταγγελίες αγγίζουν ήδη τα 89 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 4,36% του υπολοίπου των εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ η πρόβλεψη που έχει κάνει ο φορέας ανεβάζει το ύψος των καταπτώσεων πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, οι τράπεζες επικαλούνται τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΤΕΜΠΜΕ και αρνούνται να προχωρήσουν στην ανανέωση των πιστοδοτικών ορίων ή στη χορήγηση κεφαλαίων ακόμη και από ήδη εγκεκριμένα όρια προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, παρατηρούνται φαινόμενα, ποσά που κατατίθενται από τις επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πίστωση των δανείων ΤΕΜΠΜΕ και όχι των δόσεων των οφειλόμενων τόκων των υπολοίπων δανείων, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν υπερημερία όλα τα δάνεια μιας επιχείρησης.
Η ΕΣΕΕ επαναφέρει το αίτημα ανανέωσης των υφιστάμενων πιστοδοτικών ορίων και συγκέντρωσης των ληξιπρόθεσμων σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο και ενυπόθηκο δάνειο, πρόταση ωστόσο που προσκρούει τόσο στο Δημόσιο όσο και στις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια που είχε χορηγήσει το ΤΕΜΠΜΕ δεν είχαν εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότησή τους από κοινοτικούς πόρους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το πρόγραμμα εγγυήσεων του Δημοσίου, το οποίο περιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ το 2010 και μηδενίζεται το 2011.
Χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου, οι τράπεζες από την πλευρά τους αρνούνται να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια αυτά, στον βαθμό που δεν διασφαλίζεται η εξόφλησή τους ακόμα και αν η αναχρηματοδότηση γίνει με υποθήκη.
Ο λόγος είναι προφανής και συνδέεται με το γεγονός ότι η εγγύηση του Δημοσίου είναι ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει την αποπληρωμή αυτών των δανείων.
Της Ευγενιας Τζωρτζη
Πηγή Καθημερινή
10.5.2011
Σημείωση δική μας :
Οταν οι Τράπεζες επεσήμαιναν πως πολλά από αυτά τα δάνεια δεν μπορεί να βασίζονται μόνο στις κρατικές εγγυήσεις αλλά και σε επιχειρηματικά κριτήρια η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε πως επιθυμούσε να στηρίξει τις επιχειρήσεις ενώ οι τράπεζες ήταν οι κακές επειδή αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν. Οταν οι τράπεζες έλεγαν πως δεν μπορεί να δίνονται δάνεια δίχως ο δανειοδοτούμενος να βάζει μία και δίχως να προσφέρει καμία απολύτως προσωπική εξασφάλιση τότε οι Τράπεζες κατακρίνονταν. Οταν οι τράπεζες έλεγαν πως δεν μπορεί να θεωρείτα ως μικρομεσαία μια επιχείρηση με τζίρο 300, 000, 000 Ευρώ το χρόνο για να χρηματοδοτηθεί από το ΤΕΜΠΕ τις κορόϊδευαν. Οταν οι Τράπεζες αναρωτιούνταν πως είναι δυνατόν ως όρος για τη χρηματοδότηση μέσω ΤΕΜΠΕ να μπαίνει η κερδοφορία των τελευταίων 3 χρόνων εφόσον δεν νοείται να γίνουν χορηγήσεις σε εταιρείες που είναι κερδοφόρες αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν επιχειρήσεις που πραγματικά είναι αδύναμες και έχουν ανάγκη χρηματοδότησης τότε πιέζονταν άρον άρον να χρηματοδοτήσουν. Τώρα με γοργούς ρυθμούς καταπίπτουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου (γεγονός αναμενόμενο εφόσον οι χρηματοδοτήσεις και η υπαγωγή των επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΕ δεν έγιναν με επιχειρηματικά κριτήρια). Οσο για τους επιχειρηματίες τι είχαν τι έχασαν? Αφού δεν έχουν ξοδέψει μία από το δικό τους το πορτοφόλι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου