Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Το Σπίτι της Κύπρου «πρότυπο πολιτιστικής διπλωματίας»

Το "Σπίτι της Κύπρου" είναι το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα. Ζωντανό, ενημερωμένο, δραστήριο και, προπάντων, φιλόξενο, το "Σπίτι της Κύπρου" αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Στεγάζεται σ’ ένα παλιό αρχοντικό, στην οδό Ηρακλείτου 10, στο Κολωνάκι και τα εγκαίνιά του έγιναν τον Ιούνιο του 1987, από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού και τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου.

Ανάμεσα σε αυτούς που δούλεψαν συστηματικά και οργανωμένα για την δημιουργία του ήταν ο τότε Υπουργός Παιδείας της Κύπρου Ανδρέας Χριστοφίδης, οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Νίκος Συμεωνίδης και Πάνος Ιωαννίδης και ο πρώτος Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου και ο τέως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργής.

Στόχος τους ήταν - και παραμένει - όπως τονίζει ο Μορφωτικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου Κώστας Λυμπουρής «η δημιουργία ενός χώρου οικείου και φιλόξενου, που να προσφέρει τη ζεστασιά και την αγάπη ενός σπιτιού. Μ’ αυτή την έννοια, το Σπίτι της Κύπρου αποτελεί, από τη μια τη στέγη του Μορφωτικού Τμήματος της Κυπριακής Πρεσβείας, από την άλλη, όμως, είναι ένας χώρος «ανοικτός», τόσο για το ελλαδικό κοινό όσο και για οποιονδήποτε άλλο θα επιθυμούσε να γνωρίσει την Κύπρο, μέσα από τον πολιτισμό της».

Το Σπίτι Κύπρου στη διάρκεια των 23 χρόνων λειτουργίας του, έχει επιτελέσει σημαντικό έργο ως προς την προβολή της πνευματικής παραγωγής των Κυπρίων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, αλλά και ως προς την καλλιέργεια και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η βασική φιλοσοφία, που διέπει τη λειτουργία του δεν είναι «κυπροκεντρική». Προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας της Κύπρου, την ιστορία της και τον πολιτισμό της όχι όμως σαν να είναι η Κύπρος ξεκομμένη από τη συνολική ελληνική πολιτισμική πραγματικότητα. Από την αρχή της λειτουργίας του πρωτοπόρησε σε αρκετούς τομείς, όταν ακόμα δεν είχαν λειτουργήσει οι γνωστοί «πολυχώροι» των βιβλιοπωλείων, μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι παρουσίαζαν εκδόσεις τους στις αίθουσες του Σπιτιού της Κύπρου και κορυφαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσίασαν το έργο τους έχοντας ως τίτλο τιμής ότι αυτό έγινε στο Σπίτι της Κύπρου.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η εκδοτική δραστηριότητα του Σπιτιού της Κύπρου, η οποία δείχνει και την πολύ στενή πνευματική σχέση Ελλάδας και Κύπρου. Τον Οκτώβριο του 2007 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο, με τίτλο «Για τον Σεφέρη» το οποίο παρουσιάζει τον Νομπελίστα ποιητή και στη συνέχεια τα «Κυπριακά» του Τίτου Πατρίκιου, όπου η Μορφωτική Ακόλουθος Ελένη Αντωνιάδου αναδεικνύει τη σχέση του ποιητή με την Κύπρο. Ακολούθησε το βιβλίο του Αλέξη Ζήρα με τίτλο «Όψεις της Κυπριακής Πεζογραφίας, 1900-2000», στο οποίο ο γνωστός κριτικός παρουσιάζει κείμενά του για τη κυπριακή πεζογραφική δημιουργία.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λυμπουρής, στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται το βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και τέως Πρέσβη στην Αθήνα Γιώργου Γεωργή, με τίτλο «Διατοπικές σχέσεις και εθνική πρόσληψη: ΚΥΠΡΟΣ-ΗΛΕΙΑ» το οποία διερευνά τις ιστορικές σχέσεις των δύο περιοχών. Παράλληλα τη φετινή χρονιά θα εκδοθεί ένα ακόμα βιβλίο του γνωστού κύπριου κριτικού του κινηματογράφου Νίνου Φένεκ Μικελλίδη, με επιλογή σημειωμάτων του, που δημοσιεύτηκαν σε κυπριακά έντυπα.

Το Σπίτι της Κύπρου αποτελεί τη γέφυρα μεταφοράς στην Αθήνα, της πνευματικής δημιουργίας της Κύπρου, κυρίως με την παρουσίαση λογοτεχνικών και άλλων εκδόσεων, εικαστικών εκθέσεων, αλλά και δειγμάτων της θεατρικής παραγωγής της Κύπρου. Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έχει ανεβάσει παραστάσεις στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο και έχει την πρόθεσή του να καθιερώσει στην Αθήνα σειρά παραστάσεων.

Επίσης διαθέτει τη μεγαλύτερη κυπρολογική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι για την κυπριακή ιστορία, τη λογοτεχνία και γενικότερα τονπολιτισμό της Κύπρου, μπορούν να βρουν σπάνια βιβλία και ειδικές εκδόσεις.

Είναι βέβαιο ότι το Σπίτι της Κύπρου αποτελεί πρότυπο πολιτιστικής ''διπλωματίας'', όμως τα προβλήματα δεν λείπουν όπως αναφέρει ο Μορφωτικός Σύμβουλος Κ.Λυμπουρής. «Η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του Σπιτιού σ’ ό,τι αφορά τη διακίνηση της πνευματικής δημιουργίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν ξεπερνιούνταν χρόνια προβλήματα. Αυτά έχουν να κάνουν, πρώτα απ’ όλα με την κυκλοφορία κυπριακών εκδόσεων στην Ελλάδα. Όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν δείγματα τις επιστημονικής και της λογοτεχνικής παραγωγής της Κύπρου διαπιστώνουν πως όχι μόνο δεν υστερούν έναντι των ελλαδικών, αλλά θα μπορούσαν να προσθέσουν πολλά στο πνευματικό γίγνεσθαι και της Ελλάδας. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με νομοτεχνικές δυσκολίες, φοβούμαι όμως ότι οφείλονται και σε βαθύτερα αίτια. Η Κύπρος είναι μακριά από το ελλαδικό κέντρο και πνευματικά θεωρείται μάλλον περιφερειακή δύναμη».

Ως το Μορφωτικό Τμήμα της Κυπριακής Πρεσβείας, το Σπίτι της Κύπρου έχει την ευθύνη και για τις εκπαιδευτικές σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια παρατηρείται μια αμφίδρομη διακίνηση φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας ο κ. Λυμπουρής τόνισε: «σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης, τα αίτια της οποίας είναι πρωτίστως αξιακά, ο ρόλος των όπου γης ελλήνων πνευματικών ανθρώπων γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός. Το Σπίτι της Κύπρου, ως τμήμα της Κυπριακής Πρεσβείας, διαδραματίζει ρόλο πνευματικής εφεδρείας στην προσπάθεια προώθησης των αξιών του ελληνικού πολιτισμού. Η συστράτευσή μας με όσες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτή τη φάση τον ελληνικό λαό, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Να το πούμε κι αλλιώς: Το Σπίτι της Κύπρου λειτουργεί όχι ως πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα, αλλά ως πρεσβευτής των ελληνικών αξιών».
 
 Πηγή NEWPOST
5.5.2011

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis