Η Ελληνική Δημοκρατία χρωστάει την απάντηση σε τρία καίρια ερωτήματα: ποιος οργάνωσε την επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ποιοι ήταν αυτοί που έριξαν τις μολότοφ που έκαψαν τους τρεις υπαλλήλους της Marfin πριν από ένα χρόνο και τέλος ποιοι ήταν αυτοί που επετέθησαν με δολοφονικές διαθέσεις στον πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν αυτές οι υποθέσεις μεταξύ τους; Και οι τρεις είναι εξόχως πολιτικές υποθέσεις και η επίλυσή τους θα έπρεπε να αποτελεί θέμα τιμής για την ΕΛ.ΑΣ. και το κράτος.
Στην περίπτωση της κ. Κούνεβα είναι προφανές πως κάποιοι μαφιόζοι ενοχλήθηκαν από τη συνδικαλιστική της δράση και αποφάσισαν να της δώσουν ένα «γερό μάθημα». Η αστυνομική έρευνα ήταν πρόχειρη και γεμάτη κενά. Η δημοσιογραφική έρευνα έδειχνε ότι πίσω από την επίθεση κρύβονταν σκληρά κυκλώματα της νύχτας, που με κάποιο περίεργο τρόπο συνδέονταν με ένα βαθύ συνδικαλιστικό, κομματικό «κράτος» που έπαιρνε συμβόλαια καθαριότητας από ΔΕΚΟ και μετά βασιζόταν σε μαύρη και απάνθρωπη εργασία για να αυξήσει το κέρδος του. Η κ. Κούνεβα βρήκε πολλούς συμπαραστάτες, μετά όμως το δράμα που έζησε. Ενα κράτος κρίνεται, σε μεγάλο βαθμό, από το αν μπορεί να προστατεύσει τους αδύναμους μιας κοινωνίας και από το αν επίσης μπορεί να τα βάλει με τα σκοτεινά συμφέροντα της ανομίας, όσο ισχυρά και αν είναι. Στην περίπτωση της κ. Κούνεβα έχει αποτύχει οικτρά και θα έπρεπε να ντρέπεται γι’ αυτό.
Πάμε τώρα στην περίπτωση της Marfin. Η αστυνομία ξεκίνησε την έρευνα, συνέλεξε στοιχεία και μετά... την πήρε ο ύπνος. Αγνωστο το γιατί, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπόρεσαν ποτέ να συνεργασθούν επαρκώς και να «βγάλουν» την υπόθεση. Είναι όμως τραγικό να έχουν χαθεί τρεις ζωές και ένα χρόνο μετά να μην έχει σταλεί καν ένας σχετικός φάκελος στη Δικαιοσύνη για να αποδώσει ευθύνες όπου πρέπει να αποδοθούν, για όλα τα ζητήματα που αφορούν την υπόθεση.
Και βεβαίως καταλήγουμε στην επίθεση εναντίον του κ. Χατζηδάκη όπου η αδράνεια είναι κάτι παραπάνω από ανεξήγητη από την πλευρά των αρχών. Στοιχεία υπάρχουν, βίντεο, φωτογραφίες, τα πάντα. Πόσο δύσκολο είναι να ταυτοποιηθούν τα δύο άτομα που επιτέθηκαν με δολοφονική μανία στον βουλευτή της Ν.Δ.; Δεν ξέρω τι φταίει για την έλλειψη προόδου στις έρευνες, αν κάποιος δικαστικός κόλλησε σε κάποια γραφειοκρατική δικαιολογία, αν ένας εκ των ενόχων είχε πολιτική ή άλλη κάλυψη. Το σίγουρο είναι ότι κάτι δεν πάει καλά σε μια δημοκρατία και σε ένα κράτος όταν συμβαίνει κάτι τόσο δραματικό και παραμένει ανεξιχνίαστο και ατιμώρητο.
Υπάρχει η θεωρία ότι κάποιοι πολιτικοί εγκέφαλοι πιστεύουν πως είναι καλύτερα να μη σκαλίζεις τέτοιου τύπου υποθέσεις και να «αφήσεις το πράγμα να ξεθυμάνει». Αν πράγματι επικρατούν τέτοιες αντιλήψεις σε υπεύθυνους κύκλους, τότε θα ζήσουμε πολύ πιο άσχημες καταστάσεις. Σε μια κοινωνία σε μεγάλη κρίση αφθονούν και πολλαπλασιάζονται οι παλαβοί, οι ακραίοι, οι μηδενιστές και οι οπαδοί της βίας. Αν αντιληφθούν ότι «όλα επιτρέπονται» και τίποτα δεν τιμωρείται, δεν ξέρω τι είναι αυτό που θα τους σταματήσει από το να μετατρέψουν κάποια ώρα την Αθήνα σε ρινγκ βίαιης επίλυσης των διαφορών με όποιον πιστεύουν ότι τους φταίει. Οι μαφιόζοι-εργοδότες θα δέρνουν όποιον τολμάει να ζητήσει το δώρο Πάσχα, οι «αγανακτισμένοι πολίτες» θα δέρνουν όποιον γουστάρουν και η κοινωνία μας θα διαλύεται με αυτοκαταστροφικό τρόπο.
Αυτό θέλουμε;
Του Αλέξη Παπαχελά
Πηγή Καθημερινή
30.4.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου