Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κλιμάκωση προκλήσεων με Αγαθονήσι

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές μετά τις πληροφορίες που θέλουν τον πρόεδρο του εξωκοινοβουλευτικού, ακραίου Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, να επιχειρεί αύριο «απόβαση» σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Τη σχετική πληροφορία δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Sabah, που φιλοξένησε δηλώσεις του προέδρου της νομαρχιακής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στα Δίδυμα, την περιοχή απέναντι από τα δύο ακριτικά νησιά. Οπως δήλωσε, το κόμμα θα διοργανώσει αρχικά εκδήλωση στα τουρκικά παράλια και ακολούθως «θα ξεκινήσουμε με σκάφη για τα νησιά μαζί με τον πρόεδρο του κόμματός μας για την ανάρτηση της τουρκικής σημαίας. Ελπίζω να μην αντιμετωπίσουμε κανένα εμπόδιο». Ο κ. Ζεϊμπέκ έχει αναγάγει σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι ανήκουν στην Τουρκία και κατελήφθησαν από την Ελλάδα μετά το 2004. Την περασμένη εβδομάδα, ο υποψήφιος του κόμματός του, απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, θέλησε να επισκεφθεί τα νησιά χωρίς προηγουμένως να προμηθευθεί με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν του επετράπη η παραμονή σε ελληνικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, με την τακτική αμφισβήτησης της ελληνικής αρμοδιότητας σε έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, αντέδρασε η Αγκυρα στον προγραμματισμό, για την επόμενη Τρίτη, της άσκησης «Ιωνάς», που εφέτος θα διεξαχθεί μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Ετσι, μόλις από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε notam για την άσκηση, η Τουρκία αντέδρασε, κατά την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, με navigation warning, στην οποία αμφισβητούσε την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στην περιοχή. Η Αθήνα απάντησε επίσης με navigation warning, στο οποίο αναφέρεται ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι ανακριβείς. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα διαφόρων τύπων, φρεγάτα, κανονιοφόρος, τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφη του Λιμενικού. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου πραγματοποιήθηκε χθες και θα συνεχιστεί αύριο σκέλος της άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Ντενίζ Γκορντού», η οποία άρχισε στις 8 Μαΐου και εξελίχθηκε σε διάφορες περιοχές στο Αιγαίο. Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν σημειώθηκαν αυξημένα περιστατικά παραβάσεων και παραβιάσεων.

Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος (N.Δ.), σε δήλωσή του αναφέρει ότι η τουρκική άσκηση είναι μία ακόμη ένδειξη της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει σε κάθε επίπεδο και να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη ΑΟΖ.

Της Δώρας Αντωνίου
24.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis