Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Οι τραπεζικές συμμαχίες με ξένους ομίλους είναι μια προοπτική που προτείνει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εμφανίζεται κάθετα αντίθετο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς αρμόδιοι αξιωματούχοι του τονίζουν ότι το κόστος που θα έχει θα είναι μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη αποφέρει. Συνεχίζουν να επιμένουν ότι εάν το Μνημόνιο εφαρμοσθεί πιστά, το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο και η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, «ίσως λίγο αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό». Ταυτόχρονα, έχουν μεγάλες προσδοκίες από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την οποία, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, πιστεύουν ότι μπορεί να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και να αποφέρει σχετικά σύντομα σημαντικά έσοδα.

Κερδοφορία
Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι οι τράπεζες της χώρας παραμένουν κερδοφόρες, αλλά επισημαίνουν ότι είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα και ένα «κούρεμα» της ονομαστικής τους αξίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν την ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα, όχι τόσο με εγχώριες συγχωνεύσεις, που και αυτές θεωρούν ευπρόσδεκτες, αλλά επισημαίνουν ότι η διαφορά θα προέλθει κυρίως από την είσοδο στην ελληνική αγορά διεθνών τραπεζικών κολοσσών, οι οποίοι με την εξαγορά εγχώριων τραπεζών θα προσδώσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σημαντική ρευστότητα και μια ουσιαστική σφραγίδα φερεγγυότητας και βιωσιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση, και μιλώντας -όπως τονίζουν- σε «θεωρητικό επίπεδο», σημειώνουν ότι προϋπόθεση για μια αποτελεσματική φιλική αναδιάρθρωση σε δύο χρόνια θα είναι να έχει πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα, να έχει αντιστραφεί η ψυχολογία, και η ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Πάντως, ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες, μιλώντας κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου, εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και μίλησε για αποδοτική διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ο κ. Μπόρχες δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία «θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους και οι αγορές θα αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα», σημείωσε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα «βρίσκεται στη σωστή πορεία και θα επιτύχει, αλλά βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι η φύση του προβλήματος είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με πολλά προγράμματα που εφήρμοσε το ΔΝΤ σε άλλες χώρες». Εκτίμησε, πάντως, ότι οι εξελίξεις για την Ελλάδα βρίσκονται σε κομβικό σημείο και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μη χαλαρώσει η κυβέρνηση την προσπάθεια που, όπως ανέφερε, διέρχεται την πιο δύσκολη φάση, με την έννοια ότι η ύφεση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο και η κοινωνία καταβάλλει το κόστος της εξυγίανσης χωρίς ακόμη να απολαμβάνει κανένα όφελος. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία αλλά και οι τεχνοκράτες του Ταμείου υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη όχι απλά να νομοθετούνται, αλλά να εφαρμόζονται στην πράξη βαθιές μεταρρυθμίσεις και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Δημόσια περιουσία
Στο ΔΝΤ τονίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει μια τεράστια αναξιοποίητη δημόσια περιουσία, η οποία μπορεί και πρέπει να αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα, συμβάλλοντας στη μείωση του χρέους. Ο κ. Μπόρχες εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ασπάσθηκε την ορθότητα και αναγκαιότητα της αξιοποίησης της περιουσίας, και εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό «μπορεί να σηματοδοτήσει μια τεράστια διαφορά στην όλη ιστορία». Ο κ. Μπόρχες κλείνοντας, παραδέχθηκε ότι δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα...

Του Αθανασίου Ελλις
8.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis