Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Εργοτάξιο ως το 2011 η Βιβλιοθήκη Διεθνών Σπουδών που καταστράφηκε στα περυσινά "Δεκεμβριανά"


Η Βιβλιοθήκη Διεθνών Σπουδών «Ευρώπη» καταστράφηκε στα περυσινά «Δεκεμβριανά». Τη νύχτα της 8ης Δεκεμβρίου 2008, οι συγκρούσεις Αστυνομίας και ομάδων κουκουλοφόρων είχαν φθάσει στις παρυφές της Νομικής Σχολής, όταν ορισμένοι από τους «γνωστούς αγνώστους» έσπασαν τα παράθυρα του ισογείου και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό. Οι φλόγες έγλειψαν ταχύτατα τα ξύλινα περβάζια και από εκεί επεκτάθηκαν στα ράφια των βιβλίων και των περιοδικών. Βρίσκοντας άφθονο «υλικό», η φωτιά σύντομα πήρε διαστάσεις, «καταναλώνοντας» ράφια, σελίδες, σανίδες από το δάπεδο. Οι εικόνες της καταστροφής «πέρασαν» μέσω της τηλεοπτικής οθόνης στο σαλόνι κάθε σπιτιού.

«Ηταν ευτύχημα, μέσα σε ό,τι συνέβη, που η φωτιά δεν επεκτάθηκε και στους ορόφους» λέει η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κυρία Δήμητρα Μπλουγούρη . Στον 2ο όροφο στεγαζόταν, και παραμένει ως σήμερα, η Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Φιλοσοφίας Δικαίου. Ανάμεσα στο ισόγειο και στον 2ο όροφο μεσολαβούσαν τα γραφεία του Συλλόγου Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία είχαν αδειάσει μόλις μερικές εβδομάδες πριν από την καταστροφή. «Η φωτιά δεν βρήκε καύσιμη ύλη στον 1ο όροφο και γλίτωσε τουλάχιστον η βιβλιοθήκη αυτή» συμπληρώνει η κυρία Μπλουγούρη. Οι ζημιές στα συγγράμματα του 2ου ορόφου περιορίστηκαν σε όσες στοίβες περιοδικών βρίσκονταν κοντά στα παράθυρα και δέχθηκαν είτε γλώσσες φωτιάς είτε τον αφρό των επιβραδυντικών υγρών και το νερό που χρησιμοποίησαν οι σπεύδοντες στο σημείο άνδρες της Πυροσβεστικής.

Η «Ευρώπη» καταστράφηκε ολοσχερώς. Στις φλόγες παραδόθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Νομικής Σχολής, περίπου 5.500 βιβλία και συγγράμματα, 3.500 διπλωματικές εργασίες και πλούσιο αρχείο ελληνικών και ξενόγλωσσων περιοδικών, καθώς και τέσσερις υπολογιστές. Οι οικοδομικές πάντως εργασίες ανακατασκευής και αποκατάστασης του κατεστραμμένου ισογείου δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τις αρχές του 2011.

Πηγή Το Βήμα
6.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis