Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Περίπου 5 δισ. ευρώ απέδωσε η φορολογική αμνηστία στην Ιταλία


«Εκπληκτική επιτυχία» χαρακτήρισε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών την απόδοση της φορολογικής αμνηστίας, με την οποία ήδη «επαναπατρίστηκαν» ή «τακτοποιήθηκαν» κάπου 95 δισ. ευρώ, αποδίδοντας ταυτόχρονα στο ιταλικό Δημόσιο σχεδόν 5 δισ. ευρώ. Η οικονομική «απόδοση» μπορεί να μη ζυγίζει και πολύ, κάτω από το 0,2% μιας οικονομίας που παράγει ετησίως πάνω από 2,3 τρισ. ευρώ. Σε πανηγυρικό τόνο ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είπε ότι πρόκειται για «εκπληκτική επιτυχία, ένδειξη της δύναμης της οικονομίας μας καθώς και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η Ιταλία». Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι εισροές φθάνουν στα 95 δισ. ευρώ... Από αυτόν τον συνολικό όγκο των κεφαλαίων που κρατούνται παρανόμως στο εξωτερικό, το 98% έχει επαναπατριστεί» . Το ποσοστό δεν ικανοποιεί τον Τρεμόντι, ο οποίος ανακοίνωσε ταυτόχρονα την παράταση του μέτρου ως τα τέλη Απριλίου- προσβλέποντας στον επαναπατρισμό του 2% που απομένει προφανώς.

Η αμνηστία την οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπει ότι οι Ιταλοί μπορούν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που είχαν τοποθετήσει αδήλωτα στο εξωτερικό (ή και να τα «τακτοποιήσουν» απλώς χωρίς επαναπατρισμό, δηλαδή να τα δηλώσουν, φθάνει να είναι τοποθετημένα σε χώρες με τις οποίες υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού περιεχομένου). Η τακτοποίηση αυτή γίνεται με την πληρωμή φόρου 5% στο ιταλικό Δημόσιο και ήδη από την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο εκτιμούσε ότι είχαν ήδη επαναπατριστεί πάνω από 80 δισ. ευρώ. Η αμνηστία επρόκειτο να λήξει στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να την επεκτείνει ως τα τέλη Απριλίου με μια μικρή αύξηση του συντελεστή: ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα φορολογούνται με 6% και ως τα τέλη Απριλίου με 7%. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Μilano Finanza», εκτιμάται ότι θα μπορούσε η παράταση αυτή να αποδώσει άλλα 30 δισ. ευρώ. Προφανώς η εφημερίδα δεν συμμερίζεται την άποψη Τρεμόντι ότι έχει ήδη επαναπατριστεί το 98% των κεφαλαίων. Το υπουργείο πάντως δηλώνει κατηγορηματικά ότι η παράταση αυτή είναι η «τελευταία» και δεν θα υπάρξει άλλη. Διότι πρόκειται για την τέταρτη φορολογική αμνηστία των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι!

O ι τελευταίες φορολογικές αμνηστίες που είχαν εφαρμοστεί στην Ιταλία ήταν τις χρονιές 2001, 2002 και 2003. Τότε είχαν επαναπατριστεί περισσότερα από 70 δισ. ευρώ και στα κρατικά ταμεία είχαν εισρεύσει 2 δισ. ευρώ (ο φορολογικός συντελεστής ήταν μικρότερος). Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως με τις αμνηστίες αυτές «παίζει το παιχνίδι των μαφιόζων και των φοροφυγάδων». Η κυβέρνηση αντίθετα εντάσσει το μέτρο στην προσπάθεια του G20 κατά της φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι άλλωστε τους οποίους διενέργησε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σε παραρτήματα ελβετικών τραπεζών στην Ιταλία προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες της... κυβέρνησης της Ελβετίας, όπου κατατίθεται το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των ιταλών φοροφυγάδων!

Αναλυτικότερα η διαμάχη ξέσπασε όταν η Ρώμη ισχυρίστηκε ότι η ελβετική κυβέρνηση αρνείται να συνεργαστεί με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος. Η διαμαρτυρία της Ελβετίας για τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε δεκάδες παραρτήματα ελβετικών τραπεζών στην Ιταλία προκάλεσε μια ρωμαλέα αντίδραση του υπουργείου του Τρεμόντι, που σημειώνει ότι «η εποχή των φορολογικών παραδείσων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» και ότι «η τοποθέτηση ή διατήρηση χρημάτων σε φορολογικούς παραδείσους δεν είναι πλέον εύκολη ούτε από οικονομική ούτε από φορολογική άποψη, καθώς οι αποδόσεις είναι μικρές και το ρίσκο μεγάλο».

Εν πάση περιπτώσει, με τα έσοδα από τον επαναπατρισμό και τη «λεύκανση» των κεφαλαίων η κυβέρνηση της Ρώμης προσδοκά να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, που είναι άλλωστε το υψηλότερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ (φθάνει στο 115,1%). Συγκεκριμένα τα 5 δισ. ευρώ θα συμβάλουν στην επίτευξη του κεντρικού στόχου που προβλέπει ο προϋπολογισμός της ιταλικής κυβέρνησης για μείωση των ελλειμμάτων κατά 3,7 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Και επίσης θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, η οποία το τρίτο τρίμηνο έβγαλε το ένα πόδι από το τέλμα της ύφεσης (εμφάνισε ανάπτυξη 0,6%).

Πηγή Το Βήμα
30.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis