ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ξεκίνησε χθες στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η εξέταση της προσφυγής 34.000 πολιτών κατά της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον νόμου που επιβάλλει την καταγραφή και την ψηφιακή αποθήκευση επί έξι μήνες στοιχείων για τις τηλεφωνικές συνομιλίες και για τα e-mail όλων των πολιτών.
Κατά ειρωνεία της τύχης, μεταξύ των προσφυγόντων περιλαμβάνεται και ένα... μέλος της κυβέρνησης: η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε ΛοϊντχόισερΣναρενμπέργκερ, η οποία ως μέλος του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών είχε συνταχθεί με τη μαζικότερη προσφυγή πολιτών στα δικαστικά χρονικά της χώρας όταν το κόμμα της ήταν στην αντιπολίτευση. Η ίδια δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στο δικαστήριο λόγω του διττού της ρόλου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στην Καρλσρούη, αναμένεται να αποφανθεί εντός του 2010.
Ο επίμαχος νόμος ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια και δίνει το δικαίωμα στις ομοσπονδιακές αρχές να ζητούν από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (παρόχους) στοιχεία όπως πότε, ποιος και σε ποιον τηλεφώνησε ή έστειλε email το τελευταίο εξάμηνο εφόσον αυτό ζητηθεί από τις διωκτικές αρχές.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επικοινωνίες μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου καταγράφονται και παραμένουν στο «αρχείο» των εταιρειών για έξι μήνες χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δικαστική εντολή.
Κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και των προσωπικών δεδομένων, ισχυρίζονται οι επικριτές του νόμου. « Είναι πιθανό να αποθηκεύονται μόνο τα στοιχεία των κλήσεων και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και όχι το ίδιο το περιεχόμενο. Αυτό όμως σημαίνει την αρχειοθέτηση τεράστιου όγκου πληροφοριών από τις εταιρείες οι οποίες θα βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών. Η διατήρηση αυτών των αρχείων ενέχει πάντοτε τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς » δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδιακής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
O κυβερνητικός αντίλογος είναι ότι οι πιθανοί κίνδυνοι εκμετάλλευσης των ευαίσθητων πληροφοριών είναι αμελητέοι συγκριτικά με τα οφέλη στο ζήτημα της πρόληψης τρομοκρατικών και άλλων εγκληματικών ενεργειών. Δεν είναι λίγοι όμως οι υποστηρικτές του νόμου που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς την αποτελεσματικότητά του. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τρομοκράτες γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των μέτρων και συνήθως αποδεικνύονται πιο ικανοί στο να βρίσκουν νέους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους » επισημαίνει ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων Κόνραντ Φράιμπεργκ.
Πηγή Το Βήμα
16.12.09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου